IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стъпка назад за идеята за затворените хипермаркети през уикендите

Закон за търговските вериги все пак ще има и той трябва да защити българските производители, коментира авторът на идеята Спас Панчев

08:45 | 28.08.13 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стъпка назад за идеята за затворените хипермаркети през уикендите

Големите хипермаркети все пак ще останат отворени през почивните дни, стана ясно от думите на Спас Панчев в ефира на „Нова телевизия”. Депутатът от „Коалиция за България” е автор на идеята, чиято цел е "да помогне за развитието на бизнеса на малките квартални магазини".

Все пак Закон за търговските вериги ще има, допълни още той. Дебатите за мерките в него предстоят през септември или октомври.

Депутатът коментира, че в момента има 95 „бонуса”, които производителите трябва да платят на големите търговски вериги, за да продават своите продукти на щандовете им.

Тези такси трябва да бъдат премахнати, а и трябва да бъдат изключени и посредниците между производителите и търговските вериги. Така и двете страни ще могат да се договарят директно.

„Това ще е в интерес на българските производители”, заяви още Панчев и допълни, че нашите производители имат труден достъп до търговските вериги.

Панчев цитира и резолюция на Европейския парламент от началото на 2012 година. Текстът призовава за защита от агресивната политика на големите търговски вериги, т.е това не е проблем само за България, допълни той. 

Според него законовите промени ще предвиждат и ограничаване на надценките, които правят търговците.

Владимир Каролев, който също участва в дискусията, категорично  се противопостави на идеята за определяне на марж на печалбата.

„За някои бизнеси печалбата от 10% е много, а за други – и 50% е малко”, заяви икономистът и припомни, че пазарът е регулатор на цените.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
За мен е време да си обособим български модел. Кви ли не глупости пробвахме чужбински - не сработват. Защото ги няма основите и матриала. Тъпо е да откриваш колелото или топлата вода, но понякога се налага. Лошото е че нямаме инструменти - нито монетарна политика, нито гранична политика. Аз работя с много хора - индивудуално. Работя с тях събота или неделя или след тяхното работно време. И то за тяхно удобство. Ако някой ми нормира така работното време, за кого е добре това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 10 години
Приятелю, навлизаш в някаква социална посока, която първо незнам доколко ти е ясна и второ не е тема на разговор.В цяла Германия, ако става дума, до преди 10-12 години веригите не работеха събота и неделя. Какво стана след това ... видяха, че не е правилно и го промениха, като в по-голямата част от провинциите се работи в неделя до 14:00 часа. Това, че в Бавария не се работи в неделя да ми го даваш за миродавен пример е неправилно, защото нищо чудно и там да се промени скоро време.Ако наистина веригите в България щяха да бъдат по продуктивни, ако не работят събота и неделя, те вече досега да са го направили 100 пъти. Мислиш, че мениджмънта им не го пресмята това?Тук става дума обаче за съвсем друго нещо - едни палячовци искат да регулират работното време на свободните търговци, а освен това да регулират и маржовете им, без грам да са наясно с бизнеса им. Ти можеш ли да сравняваш един Кауфланд в Долно Нанагорнище с Карфур в някой Софийски мол, където се плащат безумни наеми?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 6
plonder
преди 10 години
Добре, нека да не е провинция, а всички останали населени места извън столицата. Столица си имаме.А разделението не е нещо лошо, така хората извън столицата, т.е. тези които не са столичани ще имат възможността да спестяват конвертируема валута, защото ще пазаруват повече български стоки. А в столицата, като по-представително място ще има повече вносни стоки, какво лошо има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван М.
преди 10 години
Съгласен съм. Не сме като немците. И все пак съм на мнение, че все трябва да се движим в някаква посока. Ще следваме американския тип икономика (както до сега), немския, японския, китайския или кой по-точно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
Иван М.
преди 10 години
Тук можем да навлезем в дълбоки води. От правна гледна точка не виждам как ще се осъществи да се разделят законите на столица и останалата част от България. Ще помоля всички да спрат да използват думата провинция! Провинции е имал Рим, а София не е никаква империя :)И все пак столичани не са богоизбрани, защо магазините в София да работят,а тези в Бургас да не работят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Забравяш нещо много важно. Ако бяхме като германците никога нямаше да живеем на това ниво. Аз не знам тяхното законодателство, не знам дали работното време им е определено със закон. За мен има огромна разлика в насилственото определяне на такива правила и спокойно взетото еволюционно решение, че просто в последния ден на седмицата може и да не се работи. Нито имаме обществената организация за това нито дори обществената нагласа. Там хората почиват, тук хората се разхождат, развличат и пазаруват в почивните дни. Разликата между народите е огромна и аз съм убеден, че не работното време може да коригира неравенството на пазара. Това е лесно и повърхностно решение, което ти е оправдание да не правиш никакви реформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Тези *** все повече започват да заприличват на Бойко Борисов.Подиграваха го как си сменял мнението всеки ден но и тях ги споходи същата диагноза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
plonder
преди 10 години
Ако хипермаркетите не работят в неделя, това означава моментално съкръщаване на поне 10% от персонала. Защото няма да има смени в почивните дни и работата може да стане и с по-малко хора.Затова, аз предлагам нещо по-добро. От една страна искаме да не изтича толкова много конвертируема валута навън. И да запазим работните места поне в столицата. Ами защо не се въведе ограничението само за провинцията, а при нас в столицата да не се бута положението? Така с един куршум ще уцелим 2 заека, щше има магазини за нас столичани, и ще се намали изтичането на конвертируема валута за вносни стоки.Това като че ли е най-доброто решение за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 9
Иван М.
преди 10 години
Дори напротив. Хората имат време в неделя да си починат, да излезнат на разходка, спорт или да се занимават с нещо друго. Оборотите на магазините едва ли ще спаднат, тъй като след известно време обществото ще се нагласи на новите норми и оборотите в петък и събота ще скочат за сметка на липсващите в неделя.И нещо друго. Магазините ще намалят разходите за електричество, вода, консумативи, допълнителни заплати и други разходи и ще оптимизират работата си. Служителите им ще са по-мотивирани за работа след като знаят че поне неделята им е сигурна почивката.Ако всичко това го беше изложил господин Панчев като теза, Каролев нямаше да има какво да каже насреща. Но от къде да ги знае господин Панчев тези неща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 8
Иван М.
преди 10 години
Не съм експерт, но мисля, че всички ще спечелят ако хипермаркетите и всички магазинчета затворят врати в неделя. Все пак неделята е ден за почивка. Теориите на Каролев, че в бизнеса почти нищо не трябвало да се регулира от държавата са просто смешни и ще кажа защо. Каролев е завършил американски университет и е последовател на неолиберализма (либертарианството) като икономическа идеология. Дали тя е правилна или не, не мисля да споря и да отварям нова тема. Нормално е Каролев да защитава точно този тип икономика.В Германия и в частност в Бавария например в неделя не работят никакви магазини. Културата и религията са основните причини за това. Баварците са в голямата си част (97%) католици и в неделя те си почиват. Не чистят, не работят, не пазаруват. Това което работи в неделя са кафенетата, част от ресторантите и някои основни магазинчета (хлебарници и такива по гарите).И тези неща според мен не са повлияли зле на немската или баварската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още