IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предвижда се да отпадне пенсионната възраст за военните

Законодателните промени вероятно ще бъдат приети през новия политически сезон и ще влязат в сила от началото на 2014 г.

21:32 | 22.08.13 г. 12
Предвижда се да отпадне пенсионната възраст за военните

Пенсионната възраст за военните, въведена от предишното правителство, ще бъде премахната. Това съобщи военният министър Ангел Найденов в предаването „Нещо повече” по БНР.

Той очаква необходимите законодателни промени да бъдат приети през новия политически сезон и да влязат в сила от началото на 2014 г.

 „При новите условия около 1 100 човека биха придобили право на пенсия, но ние очакваме от него да се възползват не повече от 10%, което е финансово поносимо”, посочи Ангел Найденов. Той заяви, че сред приоритетите му е и възстановяването на други социални права на военнослужещите.

Според военния министър изискванията за пенсиониране, които се прилагат от тази година, са създали напрежение и са довели до напускането на 800 души. Тези хора, по думите му, са съставлявали “гръбнака на командирския състав” и това се е отразило неблагоприятно на армията.

Същевременно Найденов твърди, че реформата в сектора няма да бъде замразена. “За съжаление досега тя се е изразявала само в съкращаване на личен състав, а не в придобиване на възможности и модернизация”, коментира той.

Съкращенията обаче явно ще продължат, въпреки че някои от тях са били отменени. Найденов съобщи, че до края на 2014 г. ще бъдат освободени около 2 300 военни.

Министърът подчерта, че подкрепя идеята за изработване на изцяло нов закон за отбраната, както и на закон за развитието на въоръжените сили на по-късен етап.

Той обясни, че в момента се работи по промени в действащия Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България, които да бъдат разгледани от правителството и внесени в Народното събрание през октомври-ноември. Готви се и нов устройствен правилник на Министерството на отбраната.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 2
stasi666
преди 10 години
Верните другари застаряват,а на младите не могат да им промият мозъците трайно.Затова на служба до гроб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още