IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Ветото е логична реакция след прибързаната актуализация на бюджета*

Няма риск за икономиката и за бюджетната процедура, категорични са експертите

17:20 | 07.08.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономисти: Ветото е логична реакция след прибързаната актуализация на бюджета*

Руслан Стефанов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията: Най-силният аргумент на ветото от страна на държавния глава е липсата на прозрачност

Трябва да се отбележи, че позицията на президента изглежда сравнително умерена на фона на изключителното политизиране на дебата по актуализацията, от която пострада експертния диалог в страната. Най-силният аргумент според мен за налагането на ветото е липсата на прозрачност и необходимостта от по-ясна и точна обосновка – защо беше предприета при излишък в бюджета, за какво ще се използва т.нар. буферен заем в случай, че не се стигне до неговото активиране, кога би се стигнало до активиране и т. н. Още в началото на юли Центърът за изследване на демокрацията излезе със становище, че евентуалното искане на актуализация не е подкрепено от данните за изпълнението и състоянието на бюдежта и би било дори антисоциално в по-дългосрочен аспект.

Множеството противоречия в аргументирането на актуализацията от страна на правителството и прибързаното й претупване през парламентарната процедура в рамките на седмица, без предварителен дебат между институциите, без да се адресират аргументите на международните институции и местни експерти, поставиха президента Росен Плевнелиев в много деликатна ситуация и без реален печеливш ход.

Ветото на президента не може да спре негативния ефект от поисканата актуализация върху поскъпването на българския дълг, което ще тежи на цялата икономика. Но искането за по-голяма прозрачност защитава правата на данъкоплатците и заслужава да бъде отбелязано.

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch: Ветото е политически инструмент

Ветото е политически инструмент, а в аргументите на президента за налагането му няма някакви нови разкрития. Всичко около актуализацията на бюджета беше изговорено доста преди да започнат парламентарните дебати. В един момент дискусията силно се политизира и дори нещата, които звучат тривиално в позициите на финансовото министерство и на президента, вече се интерпретират изключително изнервено, истерично и крайно. Това е политически проблем.

Решението на президента ще затрудни работата на правителството, но то ще трябва да приеме с доза реализъм реалността, в която ще трябва да работи. Очевидно кабинетът ще трябва да аргументира изключително детайлно всички нови действия, които ще предприема.

*Новината е актуализирана в 18.33 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 43 rate down comment 23
data
преди 10 години
Това беше най-нескопосаната актуализация правена някога .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 25
Chick-Chirick
преди 10 години
Президентът беше абсолютно точен и конкретен. Доказателство за безсилието на управляващата тройна пасмина е позицията която заеха и преди всичко, хората които я заеха. СтаниШеф се скри оново в съселската си дупка и пусна "сестра Галева" и "спинозният" да лаят. Той мълчи, защото знае, че в БГ за него повече няма бъдеще.Моли се ако може да го приютят неговите "европейски" другари, ако не билета за Русия така и така си го има. Не ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още