IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейността на СОД към вътрешното министерство била на загуба

Над 1 млн. лв. струва охраната на протестите от началото им, изчисли вътрешният министър Цветлин Йовчев

14:47 | 06.08.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дейността на СОД към вътрешното министерство била на загуба

Има конфликт на интереси МВР да извършва търговска дейност и същевременно да дава лицензи за извършване на такава дейност. Така вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира идеята да бъде закрито звеното за Сигнално-охранителна дейност (СОД) към вътрешното министерство, което сключва договори с фирми, за да ги охранява.

Бюджетът на МВР е за противодействие на престъпността. Трябва да изразходваме тези средства за това, а не да извършваме търговска дейност. Това не се прави в нито една европейска държава от органите на МВР или сходни служби, обясни министърът.

Запитан защо секторът се закрива, след като носи 25 млн. лв. в бюджета, Йовчев посочи, че до момента за тази година разходите на СОД надхвърлят с 1 млн. лв. приходите, които отиват в държавния бюджет. Това означава, че резултатът от тази дейност ще бъде до края на годината минус 2 млн. лв., изчисли министърът.

Нито един от служителите няма да бъде уволнен, те ще бъдат пренасочени, заяви Йовчев.

Малко над 1 млн. лв. струва охраната на протестите от началото им, средствата вече са отпуснати от Министерството на финансите. Възнагражденията за положения извънреден труд на полицаите са изплатени, каза вътрешният министър.

По повод продължаващите протести и исканията правителството да подаде оставка той коментира, че оставката по принцип не е проблем, но в този случай тя не е решение. „Ще бъде безотговорно в момента да пристъпим към една непремерена оставка, която може да тикне страната в още по-дълбока криза“, заяви Йовчев. Той изрази надежда още преди есента да се появят представители на протеста, с които да може да се разговаря, за да се подобри политическият диалог.

Йовчев отчете още, че драстично е намалял броят на подслушванията – спрямо декември миналата година те били три пъти по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Дори в пазарна икономика има място за държавни фирми. Да не говорим за добрата интеграция, която може да се получи между СОД и полиция за бързо реагиране на сигнал. Ама нали, защо да се тормозят полицаите, след като спокойно могат да клечат по храсталаците и да се правят, че патрулират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
market trends
преди 10 години
Остави какви са приходите и разходите,даже и МВР да печели от СОД не е работа на полицията да се занимава в търговска дейност и без това полицаите не достигат и спокойно могат да се използват много по-ефективно.Не живеем в комунизма има си достатъчно частни компании които да се занимават с охранителна дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 10 години
на този принцип работят всички разпоредители с бюджетни средства - приходите на 100 % в бюджета и после им се отпускат разходите пак от бюджета .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 3
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
"Запитан защо секторът се закрива, след като носи 25 млн. лв. в бюджета, Йовчев посочи, че до момента за тази година разходите на СОД надхвърлят с 1 млн. лв. приходите, които отиват в държавния бюджет. Това означава, че резултатът от тази дейност ще бъде до края на годината минус 2 млн. лв., изчисли министърът."Само на мен ли ми се струва *** тази логика. Значи приходи има ама отиват в бюджета и тъй като не ги взима МВР пряко, закрива СОД? То по тази логика общините да вземат да се закрият и техните приходи отиват в бюджета, а не еднолично за тях. Това е супер голяма глупост. БКП няма да изкарат мандата, но ще сътворят толкова поразии, че ще ни върнат в първобитния строй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
data
преди 10 години
Искам да видя ОПР-то на СОД при МВР щот капаро слагам че тия 25 млн. са приходите , а никой не може да каже колко са реалните разходи на тази дейност , а още по малко колко е кръстосаното и субсидиране - като например дрехите на полицаите като разход за дейността ли се отчитат или са от общия бюджет или път пищовите им .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Градската стража пази всички, ама някои повече :]Това за закриването го говореха още по байбойково време *** пак нищо не свършиха. Разбира се че не може хем да издаваш лиценз, хем да упражняваш дейност. Да вземат направо да затворят МВР и да ходим с пушките по улиците да се пазим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
karadjata
преди 10 години
Ако предположим, че полицейския СОД е на 2 000 000 лв загуба от дейността си за годината, и бъде закрит без да се уволнят служителите, то възниква въпросът колко ще струва издръжката на тези служители и няма ли това да натовари допълнително бюджета на министерството с доста повече от 2 000 000 лв. Аз лично не виждам логиката каква е, хем закриваме СОД-а хем ще им плащаме заплати, това само прости комунисти могат да го сътворят. По-добре ще е СОД да работи и да си покрива разходите за самоиздръжка, а една малка реформа ще го докара на печалба. Това е най-добрия вариант според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
На много е нужна структурната промяна "поголовно изтрепване на български социалисти паразитиращи на гърба на народа". Много време я отлагахме тази дезинфекция и се превърнахте в канцерогенен икономически тумор за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
data
преди 10 години
Ааааааааааа мамка му . Еваларката на министъра :) Та най-накрая някой да си признае че МВР държи на щат ОХРАНИТЕЛИ който на свободния пазар са с по 500-600 лв. заплата а тук се водят ПОЛИЦАИ и като такива получават всички привилегии на пагона - висока категория , ранно пенсиониране , 20 заплати при пенсиониране и т.н. ЕСТЕСТВЕНО Е ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ НЕЗАБАВНО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
deant
преди 10 години
За мен това отива по-надълбоко. Аз съм бил клиент и на държавен или частен. В интерес на истината, и двата сот-а бяха еднакво неадекватни. Но дали трябва да се закрие, вместо да се реформира? Ами за мен полицията би била много по ефективна да праща патрулки по сигнали отколкото частника голф двойка, който няма нито сирена нито буркан... Мен ми се струва, че това закриване не е в полза на "държавата", за да се спестят пари, а по-скоро е в услуга на самата престъпност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още