IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протести вече 49-ти ден

Гражданите поискаха президентът да наложи вето на актуализацията на бюджета

21:16 | 01.08.13 г. 21
Протести вече 49-ти ден

За 49-ти пореден ден хиляди хора се събраха на протест в София с искане на оставката на кабинета.

Гражданите поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Хората символично ръкопляскаха на държавния глава и изразиха одобрение към неговата позиция за подкрепа на гражданското общество в България.

Със скандирания „Оставка” протестиращите се отправиха към Народното събрание. Впоследствие част от протестното шествие достигна до Орлов мост и блокира движението в района, а друга част от недоволните останаха пред сградата на парламента.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред „Фокус“, че Столична община е подложена на партиен натиск, за да прекрати протестите в София. Тя подчерта, че компетентните институции – органите на реда и прокуратурата, оценяват изключително високо действията на общината във връзка с гражданските демонстрации.

„Имахме специална сесия на Общинския съвет, на която директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов обясни, че опитите за притискане и ограничаване на протестиращите по-скоро може да предизвикат остра реакция, която крие рискове от ескалация на напрежението", каза Фандъкова. Тя увери, че се прави всичко възможно, за да бъдат опазени животът и здравето на хората, както и да няма ескалация на напрежението. "Вече видяхме какво означава това”, коментира кметът.

Същевременно Ройтерс публикува още един репортаж, посветен на протестите в България. “Участниците в българските протести, предимно млади, образовани и доста попътували хора, са дълбоко разочаровани от политическата класа, която смятат за некадърна, непрозрачна, подкупна и неспособна да отговори на основното им искане да живеят в нормална европейска страна”, пише информационната агенция, цитирана от БТА.

Политически анализатори обаче предупреждават, че протестиращите - финансово осигурени и предимно живеещи в София – не представляват всички българи. Проучванията на общественото мнение показват, че в страната има разделение и не всички млади хора подкрепят протестите, посочва още агенцията.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 24
Бате Пешо
преди 10 години
Оставка няма да има нито предсрочни избори.Който обича Боцко да си оди дома тихо и мирно и да си наляга парцалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още