IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Българите искат България да стане нормална държава

Бившият финансов министър очертава три ключови реформи в статия за Wall Street Journal

10:03 | 29.07.13 г. 28
<p>
	Симеон Дянков. <em>Снимка: БТА</em></p>

Симеон Дянков. Снимка: БТА

Според Дянков е необходимо да бъдат осъществени три основни реформи, които да спечелят уважението на избирателите. Първата е реформата на държавната система за сигурност, включително налагането на ограничение за участието в обществения живот на бившите членове на тези институции. В момента бивши представители на полицейските служби отпреди 1989 г. имат значително влияние върху обществения живот, с което нито едно правителство не успя или не поиска да се справи, коментира той.

Втората необходима реформа е тази на енергийната система, която има нужда от либерализация, тъй като секторът е доминиран от лошо управлявани държавни структури. Ако държавният мастодонт Български енергиен холдинг (БЕХ) стане публична компания, това би спомогнало за установяването на повече прозрачност, смята Симеон Дянков.

Третата необходима реформа според него е тази на висшето образование. Един от всеки шестима, завършили училище, избира да продължи образованието си в чужбина и най-вероятно всички тези млади хора ще продължат да се развиват извън България. Това според него поставя под силен натиск пазара на труда в България заради застаряващото население.

По думите му е необходимо да се реформира системата на финансиране на висшето образование, което би подобрило и образователните стандарти. Според него е правилно да се обвърже финансирането на университетите с реализацията на техните студенти на пазара на труда.

Дянков посочва още, че ресурсите, които в момента се пилеят за силовите ведомства и енергийния сектор, биха могли да бъдат пренасочени към образованието, което ще подобри и подготовката на електората. Това според него обаче е нещо, от което българските политици се притесняват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 35 rate down comment 18
stefi
преди 10 години
RE : Нека обаче си зададем въпроса, защо 4 години той не направи нито една от тези реформи за които говори :D----------------------------------Отговорът е много ***.......като нас ;)---------Просто НЕ сме Поискали по Правилния начин да станем нормална държавас молби, очакване и блеене не се става нормален , подходът трябва да е друг !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 85 rate down comment 8
Гари
преди 10 години
Само че българите не са едно мнение относно това, кое е нормална държавна. За съжаление, за много избиратели нормалната държава продължава да е социалистическата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 38
Chick-Chirick
преди 10 години
Например, защото не му беше това работата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 57 rate down comment 14
melon
преди 10 години
Много е прав, Дянков, много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 58 rate down comment 36
LuckyYou
преди 10 години
Дянков е един много наблюдателен експерт. Нека обаче си зададем въпроса, защо 4 години той не направи нито една от тези реформи за които говори :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още