IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски осъди подмяната на мирните протести с вандализъм

Ще се търси диалог за реализацията на плана със стабилизационни мерки, заяви премиерът

10:52 | 25.07.13 г. 23
Орешарски осъди подмяната на мирните протести с вандализъм

След сблъсъка между протестиращи и полиция и окупацията на парламента във вторник през нощта премиерът Пламен Орешарски призова МВР, изпълнителната власт, прокуратурата и Столична община „да предприемат всички законови действия и мерки, да защитят закона с цел нормално функциониране на държавата“. Това се посочва в изявление на министър-председателя, изпратено до медиите.

„Случилото се във вторник през нощта потвърди един тревожен симптом, проявил се още в нощта след изборите на 12 май. Подмяната на мирните протести на гражданите с откровени прояви на вандализъм, улични барикади, физически сблъсъци и провокации към органите на реда, са едно от най-неприятните проявления на ценностната криза, в която се намира обществото“, се казва в позицията. 

Според премиера е изключително важно институциите да останат на висотата на отговорността, с която са натоварени, а всички обществени групи да проявят воля за диалог, за да бъдат запазени авторитетът на България и сигурността на гражданите.

Демокрацията е несъвместима с насилственото налагане на чиято и да било воля над волята на другите. Правовата държава, върховенството на Конституцията и закона не подлежат на ревизия, посочва премиерът.

Орешарски благодари на служителите на МВР „за проявения професионализъм и мъжество при овладяването на създадената във вторник срещу сряда през нощта ситуация на ескалиращо напрежение и провокации, довели до безпрецедентна блокада на министри, депутати, експерти и журналисти в сградата на Народното събрание“.

Той се обръща към протестиращите граждани с призива да не допускат повече провокации и да поставят ясна разграничителна линия между свободата и правото да изразяват позициите си и опитите за погазване на правовия ред.

Премиерът посочва, че правителството има ясен план от стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и демократизирането на управлението, но е необходим консенсус за намиране на изход от кризата, като ще се търси обществено съгласие и диалог за постигането на тези цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 18 rate down comment 15
STRAHO
преди 10 години
Орешарски да не търси под ВОЛА ТЕЛЕ, а да си припомни ганиалните умозаключения на гуруто си! "Станишев, който тогава беше в опозиция:"Когато няма държава, която да защити интереса на хората, се стига до такива радикални, крайни протести, защото хората са докарани до отчаяние"."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 14
Petar
преди 10 години
Просто се чудиш и ти и шеФ-а ти какво да обяснявате на руснаците и защо изтървахте кокала, щото още малко ще повисите на него и накрая някой ще ви ръгне в ребрата с кола на лопатата и ще паднете, споко. Всичко се свежда до едно простичко нещо. Докато си плащаш всяка семица вс е наред. ако забавиш една вноска ще ти напомним, ако пропуснеш 2 вноски....не искаш да пропускаш 2 вноски. Така че това е. Мислете обаче по-бързо щото братушките ще ви държат сметка много скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 14
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
Днес попаднах на то http://***/12lqvEe и вече изцяло съм убеден, че БКП не е умряло, а само се преименувало на БСП. Може ли толкова нагло да ни връщат в годините на комунизма, когато новини имаше само ако партията каже и те са се случили както е казала партията. За сравнение ето и въпросната снимка, за която нагло лъжат, че е от вчера и с нея доказват, че било нагласено всичко http://on.fb.me/1aKoqSu Забележете, че тя е направена на 19-ти ЮНИ. Е, демокрация или комунизъм е днес управлението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 14
deant
преди 10 години
Абе за да се обръщаш към някой, по повод изказването му, не е ли по добре първо да си прочел какво е казал? Или не си прочел/а какво съм писал или не си вникнал/а. Аз самия вече казах, че след като правителството е на яка контра, значи да се протестира е безмислено. Затова всеки да се спасява и само може да се надяваме да не станат по-зле нещата. Дали е легитимно не съм коментирал. Протести са позволени (забележи) и срещу ЛЕГИТИМНО правителство. Даже в 90% от случаите в света - протестите (особено мирни) са срещу легитимни правителства - според правилата на локалната система. Може би проблема е в системата, но това е предмет на дискусия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 13
bgMan
преди 10 години
Това управление не е законно защото спечели с измама.Затова нямат право да пледират за законност, демокрация и справедливост от страна на обществото.60-65% от българите искат дясно управление а не престъпни и крадливи социалисти да саботират просперитета на държавата.Аз подкрепям справедливостта в България и когато тя се саботира от БСП с участието на главния прокурор и на някои журналисти (като Бареков) никога няма да го преглътна и да си трая, както съм траел в продължение на 23 години вече. Социалистите и ДПС са престъпен тумор, който ако не се изреже нищо в държавата никога няма да се промени или подобри.Ако не може с демократични методи ще подкрепя всякакви други. Ще гласувам за престъпници дори, които ми обещаят да ограбват и мъчат тези гнусни национални предатели, рожби на българо-съветската дружба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 14
i_ivanov80
преди 10 години
Тотални наглеци са тези хора!!!Втори месец говорят правят глупост след глупост. Провокираха хората с излизането на този автобус с цел да ги поступат малко, но за малко сами да пострадат. Грозна работа!Опитват се всячески да продадат държавата на кръга Пеевски, но интересно е, че има наивници, които още им вярват ... Странен народ е българският ... тъпкан, тъпкан, че вече сам не знае какво е чувството за достойнство!Представете си пияният таксиджия, който утрепа двама души на Цариградско, да застане сега пред някоя медия и да се извини, а от утре да му простим и пак да кара такси. Ето това направи и искат Орешарски и Станишев след назначаването на Пеевски за шев на ДАНС. И да се извинява, че видите ли само Пеевски щял да се справи с Цветанов е от една страна смешно, а от друга нагло! Трябвало е на времето САЩ да назначат Ал Капоне за шеф на полицията им, защото само той знае тайните от вътре!Айде баста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 16
to66e
преди 10 години
Това управление НЕ Е ПРИЗНАТО от младите и работещи хора в България. Това управление НЕ Е ПРИЗНАТО от всички дясно мислещи българи.Това управление НЕ Е ПРИЗНАТО и от Европа. Защо посланниците на Франция и Германия направиха това безпрецидентно изявление сега? Защо В. Рединг не се срешна с мин. председателя, а с президента?Подкрепят го само пенсионерите и гласоподавателите на ДПС - 1,3 млн. души.Този парламент не е представител на 70% от българите и трябва да се разпусне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 36
serafima
преди 10 години
До deant: Нещо странно има в разсъжденията ви. Това е нашето легитимно правителство. И съдът се произнесе. Ако сме цивилизовани хора, ще се съобразяваме със законите. Висенето по улиците (доста хора споделят с мене, че ходят заради разходката, "не друго") по този начин е безсмислено. Това е по-скоро изнудване на няколко хиляди души. Каза ви го Балцерович (знае се кой е?) и Русия. Аз например подкрепям реда и законността и настоявам правителството да продължава да си върши работата. Оставете БСП и любовта й към властта. Дайте ми името на една партия, която не иска да управлява. БСП познава и управление, и опозиция. Щях да се пошегувам, че ви е напекло слънцето и не можете да мислите, но май се дължи на друго - системно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 3
Натрий
преди 10 години
В поведението на правителството е истинското насилие. Зад тези 5 хиляди, които редовно протестират стоят 58% от българските граждани (според НЦИОМ 3-10 юли). В самата БСП редовите членове разбират, че нещата не са наред. Обаче не - сложили си гьон сурата и ще управляват. Насила хубост не става е казал народа. Дали е хубост е друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Еми промениха се. Те и протестиращите не искаха да се променят протестите. Едните си бачкат вътре, другите си пият кафе отвън - може 4 години да си изкарат така. БСП им е готино да има мирни протести, защото лесно се игнорират. Стане ли малко напечено вече не им е готино. Иначе вече от протести няма смисъл. Дебилизма победи. Да видим колко от това, което обещават ще изпълнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още