IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Протестиращи по принцип" с толеранс на кабинета – от шест месеца до цял мандат

Орешарски обеща борбата с монополите, корупцията и безработицата на трета среща с лицата от февруарските протести и без участници от #дансwithme

17:57 | 12.07.13 г. 21
"Протестиращи по принцип" с толеранс на кабинета – от шест месеца до цял мандат

По повече от половината от поисканите мерки вече има реални действия, резултати по важните въпроси ще има в следващите 2-3 месеца - борбата с монополите и корупцията, намаляване на безработицата, подобряване на стандарта на живот. Това обеща премиерът Орешарски по време на среща с протестиращи, но не срещу кабинета му. Хората, искащи оставката му, нямаха свои представители или поне не взеха думата, за да кажат, че са против правителството. Така се оказа, че по-голямата част от срещналите се с премиера са т.нар. "лица на февруарските протести", а не участници от сегашното недоволство. Припомняме, че преди около месец 24 организации и медии отказаха да преговарят с министър-председателя. 

Орешарски обяви още, че ще им предостави днешния отчет на правителството пред парламента, катоуточни, че за месец не може да се свършат кой знае колко неща, но могат да се започнат много дейности.

Разговорите продължиха повече от 2 часа, а след края им се оказа, че част от присъстващите, които дадоха изявления, протестират срещу много неща, но все още не са от тези, които искат оставката на премиера. Те дори му дадоха различен толеранс от време  – 100 дни, 6 месеца и дори цял мандат.

Това всъщност е вече третата поред среща на премиера с протестиращите от февруари и за пореден път темата на разговора е "подобряване на бизнес средата и стандарта на живот у нас, както и възстановяване на демократичните принципи на управление в страната".

След срещата Спас Колев от „Свободни, можещи, силни” каза, че най-важното решение днес е „спиране на бойкота към правителството”. Ние все още подкрепяме това правителство, обяви той.

Решено е под егидата на премиера да се създаде контактна група, излъчена от участниците във „всичките видове протести досега”. Каква ще е нейната цел, кога ще се събере и т.н. обаче не стана ясно. Колев изрази мнение, че президентът „отдавна не е този, който трябваше да обединява нацията”. Колегата му от „Свободни, можещи, силни” Ангел Гаджев пък заяви, че протестиращите, които в момента са на площада, имат сериозна поддръжка от икономически кръгове у нас и в чужбина, които целели дестабилизация на страната.

На въпрос кои все пак са – от протеста или контрапротеста, се чуха отговори: „Аз протестирам по принцип, представители сме на протестиращите, които са на улицата от години, протестите са едни – да се разбие статуквото”. Имаше и такива, които заподозряха, че протестите отвън са платени и зад тях стои ГЕРБ.

Гостите на Орешарски се разграничиха от искащите оставката му с думите: „Те освен оставка, други искания нямат, а ние имаме конкретни предложения, по които се работи”.

В момента правителството трябва да му се даде период, в който да работи, заяви Йордан Бонев, председател на Национално движение „Свобода”. Той призова вътрешният министър Цветлин Йовчев „да си свърши работата, а не да оставя определен кръг подчинени на Цветан Цветанов да контролират все още МВР”.

Стоян Тодоров от Граждански форум „Промяна”, който се представи за организатор на февруарските протести в Стара Загора, заяви, че организацията не подкрепя правителството на БСП и ДПС, а българското правителство заради това, което днес ни беше раздадено” (отчета на правителството за месец – бел. ред.).

Подкрепяме правителството заради тази реална диктатура, на която бяхме подложени от правителството на ГЕРБ, от правителството на Борисов, от правителството на Цветанов и от криминалните кръгове на Искра Фидосова и цялата им банда”, заяви той и допълни, че правителството на Пламен Орешарски беше избрано законно на изборите на 12 май и то има четиригодишен мандат.

Красимир Настев, който се представи като икономист, предложи толеранс от 6 месеца. Ако това правителство ни излъже с това, което са ни дали в момента, ще излезем отново на улицата, закани се той.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да този е от една организация БАСТА, преди няколко дена даже ги бяха арестували пред парламента.... Егати на какви глупости ставаме свидетели.. Желенски къде си да го обясниш това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Наистина се чудя, как има правителство, като няма НС?Защото кворумът е фалшив, плюс решенията се вземат с число на гласуващи по-малко 120 обикновено!Как има изпълнитекна власт, като няма законодателна?Кой допусна да се вземат решения с по-малко от половината гласове в НС?Откога е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
to66e
преди 11 години
Ето ги тези "протестиращи":http://***.ostavkaoresharski.com/?fb_action_ids=10201353680273825&fb_action_types=og.likes&fb_ref=below-post&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Ако "диалог му е майката", защо ние тук, шепа хора "диалогирайки" ни е трудно да се разберем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Яааа, и аз гледах този репортаж. И се загледай в подстригания почти нула номер мъж до него от наше ляво. Същият, който беше изструктиран от Бареков, ако си спомняте на "Господари на ефира" едно предаване!А *** им вярвай! Ами не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Лъки, стига с тия плащания бре! Досега милионери да са станали десетки хиляди Българи! :D Погледни хората на единия протест, погледни ги и на другия! Погледни хубаво израженията на лицата им! Кои от тях смяташ са искрени? Стига ни агитира като малки деца! :D И къде я видя тази истерия!? Та хората си се разхождат като кротки овчици недоволни, че ги стрижат ***. Колко време да им дадат да го правят искаш? Тук няма място за диалог, защото искането е простичко и ЯСНО. Тия хора не ни представляват и трябва да си ходят. Не мога да схвана, за какъв диалог може да става въпрос, след като хората имат едно искане и то не само не е изпълнено но и открито заявяват, че НЯМАТ И НАМЕРЕНИЕ ДА СИ ПОМИСЛЯТ да го изпълнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Да ! :) ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Тези срещи са за да може СтаниШев да си мие очите пред Брюксел, но те са много показателни за нивото на тези хора, както и за "принципите" от които се ръководят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Гледката от "разхождащи се хора" е забавна, но според мен медиите трябва да следят по внимателно, какви ги вършат *** с парите ни/вкл договорите които подписват от името на гражданите/! Изобщо не им пречат "разхождащите се " да си правят далаверите. Стига разбира се, все така КРОТКО да си се разхождат !;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Всеки път когато си помисля "абе наистина да взема да им шанс на Орешарски и СИЕ" и се случва нещо, което ме връща в реалността... Сащо след като уж вършат толкова много правят такива неща? Сигурно си мислят. че неможем да познаем спасителя в тяхно лице и залагат на сигурно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още