IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиян Попов: България няма икономически интерес от „Южен поток“

Проектът ще ни направи още по-зависими от вноса на газ от Русия, коментира министърът на околната среда и водите в служебния кабинет.

20:52 | 09.07.13 г. 15
Юлиян Попов: България няма икономически интерес от „Южен поток“

България няма икономически интерес от „Южен поток“, заяви в ефира на Bulgaria On Air Юлиян Попов, министър на околната среда и водите в кабинета на Марин Райков.  Той допълни, че има много неясноти около реализацията на проекта. Един от тях е какви са енергийните нужди на България от вноса на природен газ чрез "Южен поток".

„Това няма как да е ясно, предвид факта, че страната няма енергийна стратегия“, коментира Попов и допълни, че проекти от такъв мащаб се правят след широко експертно, медийно и обществено обсъждане. Само за предварителното проучване са необходими няколко години, подчерта Попов.

Друг въпрос е какви ще бъдат разходите за страната по изграждането на проекта.

Подобна позиция сподели и енергийният експерт Христо Казанджиев.

Той коментира, че е изненадан, че подобни инвестиционни решения се взимат при толкова много въпросителни около проекта. Ключов въпрос по думите му е как ще бъдат плащани лихвите по взетия кредит за „Южен поток“.  Според него е малко вероятно строителството на проекта да приключи в срок и в края на есента на 2015 година към България да потече природен газ по газопровода.

„Не е ясен проектният капацитет, не се знае и какво ще бъде решението на Европейската комисия,“ коментира Казанджиев. Той не изключи в бъдеще да се окаже, че за строителството на „Южен поток“ са необходими повече средства от заявеното в момента. Той допълни още, че по правило "Газпром" строи два пъти по-скъпо от други компании.

По думите му, ако бъдат спазени обявените срокове, ще бъдат нарушени редица закони.



България ще започне да печели след много години, като покрие направените капиталовите разходи и плати своята част от изтегления кредит за проекта, каза още Казанджиев.

И Попов, и Казанджиев категорично заявиха, че „Южен поток“ не е вариант за диверсификация на източниците на природен газ към страната.

По думите на екоминистъра от служебния кабинет проектът има за цел да засили зависимостта на страната от единствения източник на внос на енергийната суровина.

Казанджиев на свой ред подчерта, че за диверсификация може да се говори, ако източникът или маршрутът са различни. В случая обаче не е така, коментира енергийният експерт.

Той препоръча да се изградят газовите връзки със съседните на България страни. Разработването на находища за добив на шистов газ също са вариант, допълни Казанджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Добър анализ! В този проект България е важна, най-вече с доброто си географско положение на Балканите. Иначе тя не е никакъв важен потребител на руския газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Руският газ в Европа пречи само на американците и то не, защото те са приготвили техен и не могат да си го продадат, а защото това е част от нескосания им план да прецакат важно приходно перо в руската икономика, а от там - възможностите за инвестиции в стратегическите им сектори като отбрана и научни изследвания.Ние сме заложници в тази игра, направили сме си "цивилизационен" избор, обаче вследствие на него нито американски газ получаваме, нито руснаците ни дават техния като на приятели... That's All! Анадъм? хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
На някого дали му направи впечатление миналата година с какви салюти няколко държави на запад след нас по трасето на Южен поток подписваха договорите за участие? Некой помни ли какви сълзи ляха в Хърватска, че тръбата ги подминава и ще минава през Словения.Пичове, този проект е за доставка на газ за Сърбия, Словения, Италия, Австрия и Унгария! По разклонения и интерконектори газчица чакат да смукнат и Гърция, Македония, Албания, Хърватска, вероятно Словакия. По тази тръба ще текат 63 млрд. м3 газ годишно, от които само 3 са за нас! Вдигнете очи от пъпа си, ние сме троха на масата, където се замезва с такива проекти! Можем и да се направим на велики, но ще ни *** и отпред, и отзад - и руснаците, и онези, които ще останат без газ заради нас! Накрая и боя ще изядем, и солта, и пари ще плащаме, и без газ ще останем! хаха! Толкова ли не ви стига пипката?И какви заеми пак те подгониха тебе бре, бегеманче...? Немаш спиране! хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 10 години
Нямат интерес политиците. Спряха АЕЦ Белене, следователно нашите няма как да получат пачките по друг руски проект. Затова не се занимават. Интересът не е народния, а личния и олигархичния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Газ от Русия и сега има, ама както казах минава по друга тръба през Украйна. И понеже двете държави доста се карат заради цените на газа. То доставките ни зависят от споровете м/у Русия и Украйна. По новата тръба ще зависят само от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
Нефтохима от доста отдавна не работи със суров петрол а със т.н. петролна суровина която е един невероятен бъркоч много далеч от суровия петрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
MarkoM
преди 10 години
Ми дате пък да янма газ от Русия, да спрем дазареждаме АЕЦ с ядрено гориво, да спрем Нефтохима да купува руски петрол - е убаво,ама какво ще чиним зимъска- кой друг ни редлага газ, ядрено гориво и петрол? АЕЦ-а неможе да работи с друго гориво, Нефтохима неможе да работи с друг сорт петрол, а за газ да не говорим, че ни тръба има друга, а отделно шистовия газ дори и да го има у нас, в Европа той се оказва много по-скъп за добиване отколкото в САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Есхиле - половин Европа има интерес ама строи 1 км. газопровод за цена 2.2. милиона евро на км. , а на нас, както обикновено ни натресоха цена от 6 милиона евро на км.Как да не лееш сълзи и какъв човек трябва да си за да се радваш как са обрали народа ти с такъв заем, който ще видим всъщност дали ще се изплати за 15 години или за 30.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 10 години
Ба дреме му на някой за Украйна - по евтино ще им излезе на руснаците да има спретнат някоя оранжева , червена , зелена революция ! Целта на южен поток е да запуши входа на европата за чужд газ и затова е цялото бързане . Интересното е че това става със съгласието на европа:)Ефекта за нас ? Икономически ще е нулев - понеже ние не участване с пари а ще изплащаме инвестицията с дивиденти а молива се държи от руснаците ша видим пари от този проект след 100-тина години Иначе както каза мави - още една сигурна връзка не е лошо , лошото е че това тотално ще убие напаните ни 9доколкото ги има) за дизерфикация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
mathematician
преди 10 години
Вижте на някоя карта как са тръбите и за какво иде реч. Просто проектът е да заобиколи Украйна и за нищо повече. Същия доставчик, същите клиенти, друга тръба по друг маршрут.Тоя проект както и да го гледате едва ли ще стане. Просто се използва за натиск с/у Украйна.Както беше и Бургас - Александропулис, от който и руснаците се отказаха вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още