IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Стайков: Проблемите на бюджета са в разходната част

Управляващите не само не обръщат внимание на това, а искат да харчат още повече, коментира икономистът от ИПИ

09:36 | 03.07.13 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Калоян Стайков: Проблемите на бюджета са в разходната част

Никъде в Европа финансирането чрез трупане на дълг не даде добър резултат. В този смисъл е съмнително дали подобно решение ще има положителен ефект върху българската икономика, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

Той припомни, че правителството на ГЕРБ вече емитира държавни ценни книжа в началото на годината и в рамките на 2013 управляващите имат право да теглят заеми до 2 милиарда лева.

„Ако този таван бъде променен, правителството ще изпрати много лош сигнал към инвеститорите“, коментира Стайков. Той допълни, че новината за актуализацията на бюджета е била изненада, особено при направените заявки преди това да няма такава и след представените данни за изпълнението на бюджета.

Проблемите на бюджета са в разходната част. „Странно е, че управляващите не само не обръщат внимание на това, а искат да харчат още повече“, коментира икономистът.

Според него харченето на пари с надежда за стимулиране на потреблението няма да постигнат търсения резултат.

Идеята парите да бъдат използвани за увеличаване на доходите също не е добра, ако не бъде подобрена производителността на компаниите, заяви икономистът.

По думите му държавата може да помогне на икономиката като не пречи на бизнеса да работи и създаде една прогнозируема среда. Това обаче няма как да се случи, „ако политиката се води при закрити врата и накрая само се обявяват резултатите“, коментира Стайков.

Той допълни, че реформите в съдебната система също са важни за икономиката и акцентът не бива да пада само върху дела за корупция, но и върху търговски спорове, които в някои случаи се бавят с години.

Експертът от Института за пазарна икономика е скептичен и че кредитирането на бизнеса през Българската банка за развитие ще даде резултат.

„За мен това е лоша идея. Банката няма клонове в страната. Оттук нейната роля ще е на посредник между търговските банки и международните институции. Самите търговски банки работят достатъчно добре и без такъв посредник. Имат и ресурс за кредитиране на бизнеса", коментира икономистът.

Той уточни, че проблемът с отпускането на заеми е в липсата на достатъчно добри проекти заради несигурната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Проблемите на бюджета са мафиотското правителство на власт!Сега ще направят мнооого договори с мафията, а после ще ги плащаме всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
vzhekoff
преди 11 години
Числата са ясни - държавният дълг е нарастнал бруто с около 4 млрд лв. и резервът е намалял с около 4 млрд лв. Моля, когато се споменават 5.8 млрд в резерва да се каже колко е бил резервът КЪМ момента на оставката на ББ и от този резерв да се извадят 800 млн. извънреден и рекорден заем, които следва да се платят съвсем скоро ! Кризата я развиха бившите управляващи, в една Германия криза нямаше, тъкмо наопаки - рекорден ръст и развитие след обединението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
rover
преди 11 години
Темата е за проблемите на бюджета. Подразбира се - до края на годината. Не е за управлението на Борисов. Той в момента дори не влиза в парламента. И не Борисов иска да взма заеми.За тези, които мислят, че ми е мил Борисов - гласувах за ДСБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 11 години
Заседание на Министерски съвет на 9 юли 2009 г.Проект на постановление за приемане на критерии и ред на оценяване на въведените системи на делегирани бюджети за 2009 г.Сергей Станишев: Господин Вълчев, заповядайте.Даниел Вълчев: Става въпрос за една програма, с която в средата на годината подпомагаме делегираните бюджети на онези общини, които са коректни изпълнители. Става въпрос за 26 милиона предвидени в бюджета, но ако желаете, аз мога да оттегля точката.Пламен Орешарски: Аз също бих предложил да се оттегли от гледна точка. Имам сериозни съмнения, че следващото правителство ще може да се оправи с тази сума само. За илюстрация, от началото на месеца досега приходът в бюджета е нулев, извинявам се, отрицателен.Сергей Станишев: Господин Василев, заповядайте.Николай Василев: Сигурно трябва да се дадат тези пари и още много други пари. Според мен ще се стигне до номинално намаляване на заплати на учители, може би пенсии и т.н. Защото е правилно и бих го подкрепил във всякакво качество. Много лесно даваме тук 26 милиона, там не знам си какво. По-добре да не го правим това нещо. Казах на учителите, не само че няма да получите 100% от средствата, ами забравете за 90%. Тоест според мен е по-добре да не даваме нищо, защото по-скоро в края на бюджетната година държавата трябва да изкара на хляб и вода, за да оцелее изобщо. В противен случай тръгнем ли по пързалката надолу, няма никакво значение какво сме обещали на учители и всякакви други.Сергей Станишев: Господин Вълчев оттегля точката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
georgi_shum
преди 11 години
Дата е прав като казва, че си спрял да четеш.. Сега по числата - 4млрд. си ги позакръглим малко.. големите заеми, който взе взе Дянков са 950 млн евро за да рефинансира облигациите на Велчев.. нетен ефект за дълга.. около 0 :) Още и 800-те млн лв тази година за земеделците - вече възтановени от ЕС. нетен ефект.. отново около 0. Здравната каса далие е източена.. е спорно доста, Единственото укоримо е нацинализацията на около 100 млн от ППФ-тата... А за фиск, резерв .. нали е точно затова.. да се харчи, когато има нужда от него? Завариха го на около 8 млрд. оставиха го на 5.8 .. за 4 години в тая криза.. не е зле..Та това за числата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
vzhekoff
преди 11 години
Ако може нещо по фактите и числата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 11 години
ти май наистина си спрял да четеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
vzhekoff
преди 11 години
По повод на държавните предприятия да отбележим, че тъкмо ГЕРБ източи държавните компании, измъквайки в момент на криза дори оборотните средства. За "събирането" на пари - ГЕРБ "събраха" едни 4 млрд лв. нови дългове и похарчиха едни 4 млрд събрани вече пари от резерва. Да не говорим за източената здравна каса и национализирания резерв на касата, както и за национализираните ППФ-та. Така че нека се придържаме към фактите, а политическите изказвания - в клубчето при Цецко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
rover
преди 11 години
Ако се вземат заеми за харчене, сигурен съм, че в публичното пространство няма да бъде казано че ще бъдат за пенсии, майки, детски, социалки и т.н., а надълго и нашироко ще бъде разяснявано, че тези заеми са за бизнеса. По този начин след неминуемия фалит на тази икономическа политика, управляващите ще настроят гладорията срещу работещите бизнесмени. Това се потвърждава от факта, че политическите партии, които са на власт в момента, по всякакъв начин се опитват да афишират НЕПРИНАДЛЕЖНОСТТА си към управлението. Там били експерти, независими и т.н. Щото след провала нали знаете - правителството на Беров беше от СДС и т.н.С извинение за политическия коментар, но в момента се прави политика, а не икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
data
преди 11 години
Години наред БСП печелеше изборите с един и същ трик : одухваше бюджета и държавните предприятия когато беше на власт и следващите щат не щат трябваше да режат , да събират пари и следователно да бъдат лошите Обаче "тъпата" , "простата" и "неграмотната" мутра Борисов приложи точно тяхната тактика срещу тях хи-хи-хи-хи . Издуха всички резерви и сега БСП-то са в позицията на тия дето трябва да режат , да спестяват или да вземат кредити - мнооооооооого лошо за партията хи-хи-хи хи . Пък нека Боко да е *** хи-хи-хи-хи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още