IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди на #ДАНСWithMe в дъжда

Предиобяд бе блокирана магистрала „Тракия“, а в София блокиран бе бул. „Брюксел“

21:04 | 30.06.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дъждът не спря протестиращите. <em>Снимка: БТА</em></p>

Дъждът не спря протестиращите. Снимка: БТА

И в 17-ия ден от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски хиляди демонстранти се събраха въпреки дъжда пред сградата на Министерския съвет.

Протестиращите развяват български знамена, а към тях се присъединяват все повече хора от съседните улици. Както обикновено се чуват освирквания, но скандиранията в началото бяха оскъдни, предаде Dnes.bg. Много хора се присъединиха към шествието впоследствие, след като то тръгна от площад "Независимост". Към първоначално рехавия протест на Ларгото постепенно се присъединиха все повече хора, като по данни на агенциите пред Орлов Мост в шествието са се включили около 5 000 граждани. 

Протестните митинги и шествия в страната започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. От тук дойде и наименованието и основен призив на протестите - "ДАНСwithme".

Днешният ден се характеризираше с няколко протеста. При единия рано сутринта хората блокираха пътя на АМ "Тракия" на 119 км до Пловдив. В столицата за около половин час пък бе спряно движението на булевард "Брюксел" към летището, а в следобедните часове около НДК на рехава демонстрация се събраха привържениците на кабинета на Орешарски.

След шествието по Главната улица в Пловдив протестиращите там и днес блокираха Централна гара и четири влака останаха на изчакване, предаде БТА. По разписание трябва да тръгнат композиции за Септември, Димитровград, Асеновград и София. Въпреки студеното време и дъжда, както всяка вечер шествието потегли в 18.30 часа от пл. "Стефан Стамболов" по Главната улица в посока Джумая джамия. След това хората се върнаха обратно и
по ул."Иван Вазов" се отправиха към Централна ж.п. гара, където за четвърти път блокираха релсите. Протестиращите отново скандираха "Оставка" и "Червени боклуци".

От началото на протестните действия 14 юни в столичните районни полицейски управления са били отведени общо 122-ма души, съобщиха от МВР.  От тях 98 са били без документи за самоличност, други 17 носели забранени от Закона за събранията, митингите и манифестациите предмети. За хулигански прояви са били отведени шестима, а за притежание на наркотични вещества - един. В отрезвителя за 24 часа е бил настанен един човек.

Служителите на реда са извършили множество проверки на място. Столичната полиция продължава да осигурява обществения ред по време на протестните действия. МВР благодари на гражданите, че запазват мирния характер на протеста.

Междувременно министърът на отбраната Ангел Найденов заяви пред bTV, че оставка на кабинета не се обсъжда. Министърът определи случващите се протести като сериозни, но обясни, че правителството има солидна подкрепа в цялата страна.

Всичко за протестите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 4
Есхил
преди 11 години
Очевидно, че олигарсите Ц Борисова, Огнян Донев, Иво Прокопиев, които организират и заплащат преврата срещу законно избраната власт все още имат финансови възможности. Жалко обаче за десетината процента" мили , умни, и симпатични " протестиращи , които са на площадите и кръстовищата и тероризират останалите граждани не защото са получили надница за това , а защото са им промити мозъците от " свободните и демократични" медии и от з аплатените богато от чужбина т. нар. неправителствени организации. Това са истинските превратаджии, но срещу тях правителството се страхува да действува за да не предизвика гневът на задокеанските властелини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
naso_fr
преди 11 години
Протестите февруари бяха провокирани от Русия заради забавените енергийни проекти. Изборите вчера доказаха това. Уж будните варненци показаха че не са толкова будни. Сега на истинските протести има по 200-300 души, февруари пък бяха хиляди... много рязка разлика за хората, които мислят.Добре че са София и Пловдив, че в другите градове хората са много по материално зависими от разни корпоративни интереси. Свободната гражданска воля там още се мачка поголовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 11
SS-23
преди 11 години
Лумпениада==========ГЕРБера пикае газ,щото вече нЕма власт!И след изборите пляс:почна да яде филии с мас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Знаех си, ще ни върви по вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 15
deant
преди 11 години
Или ти си много *** за да мислиш, че ББ е платил за абсолютно мирни и както се вижда безполезни протести или ББ е много *** да го прави. Познай на кое ще заложа! А и ако ББ наистина плаща - ми не е толкова лошо - вкарва малко крадени пари в реалната икономика - поне хората ще могат да харчат повече и ще вдигне БВП. Той трябва да е похарчил няколко милиона за почти 20 дена. Ей мноо кух народ се е навъдил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 9
abdul
преди 11 години
Лъки (незнам отде ти е туй гейско именце), ич не си в час приятелче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 1
pslabakov
преди 11 години
.. и какво става във Варна ???? 24% избирателна активност ...Това което сам си направиш .. никой не може да ти го направи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 29
LuckyYou
преди 11 години
Между другото - Евала на интелигентните, умните, красивите, високо образованите, богатите, извисените Софиянци. Честито - 5000 - 10000 човека настроиха цяла България срещу тях. За справка - вижте какво става във Варна! Срам ме е, че и аз съм софиянец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 30
LuckyYou
преди 11 години
Бойко харчи по 300-400 хиляди лева НА ДЕН за тия протести!!!! Ама той милиарди изкара по офшорките, може да си го позволи. Само че останаха само платените протестиращи там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 9
stasi666
преди 11 години
Пий си хапчетата,а ако са ти свършили отиди до Позитано за рецепта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още