IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кр. Георгиева: Опасяваме се, че политическата криза ще прерасне в икономическа

Българският еврокомисар се пита защо БСП и ГЕРБ не работят заедно за предсрочни избори

22:08 | 28.06.13 г. 17
Кр. Георгиева: Опасяваме се, че политическата криза ще прерасне в икономическа

 В Брюксел се притесняват, че политическата криза може да прерасне в икономическа, което е лоша новина не само за България, а и за целия Европейски съюз.Това заявява еврокомисарят Кристалина Георгиева в позиция за ситуацията в страната, публикувана в личния й блог. Според нея очакванията за промяна ще се сбъднат, ако енергията на протестите се трансформира от „Долу!“ в едно добре премислено „За“.

Бомбата, която хвърли назначението на Делян Пеевски начело на ДАНС, произведе неочаквано силен положителен ефект върху процесите в българското общество, заявява още българският еврокомисар.

„Непрозрачният избор на спорна личност на чувствителна позиция провокира българите ясно да декларират желанието си да живеят в страна с прозрачни, работещи, обърнати към тях институции. Отприщи се енергията на хората за промяна и с нея – очакването да се отлепим от дъното на Европа, да заживеем по-демократично и по-добре.

Това е чудесно, особено на фона на обидната за народа ни предизборна кампания. Но не е достатъчно", смята Георгиева, но се пита за какво управление сме готови да гласуваме и кой предлага алтернативата на една България, в която властта може да е за лична употреба.

"Какво конкретно трябва да се направи, за да има работа за повече хора, да е по-добро образованието за децата ни, по-добра грижата за здравето ни и по-голям шансът да живеем „като европейци“ – и какво точно значи това? Нека не позволяваме на нагнетената от политически страсти обстановка да ни разсейва от търсенето на отговорите на тези въпроси", заявява тя в своя блог.

Кристалина Георгиева отбелязва и че по време на криза невъзможното става възможно – "историята е пълна с примери за това".

"Политически противници намират път към разбирателство (както стана в Италия), непримирими врагове се помиряват в името на националния интерес (споразумението между Сърбия и Косово е най-прясното доказателство).  На този фон е разбираемо, че в Брюксел тези дни най-често ме питат защо, при патовата ситуация в парламента, двете най-големи партии в България не работят заедно за подготовката на неизбежните предстоящи избори", допълва още тя и предупреждава, че ако безмилостното противопоставяне продължава, рисковете за страната ще са сериозни.

"Гледайки на процесите от Брюксел, моята най-голяма тревога е, че докато се борим с останките от миналото, ние рискуваме да загубим приятели и да си пропилеем бъдещето, да пропуснем огромния шанс, който ни дава членството в Европейския съюз да живеем в страна с върховенство на закона и растящ стандарт на живот. А втори в нашето забързано време може и да няма – светът и Европа вървят напред, те няма да ни чакат да се променим, за да ги настигнем“, завършва Кристалина Георгиева.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Точно в десятката. За това лустрация!Никой свестен няма са смее да действа в правилната посока, когато е обграден от марионетките на олигархията.Служебното правителство ЕДИНСТВЕНО работи кадърно, защото беше назначено от президента директно и не му се налагаше да бъде 'програмирано' от олигарсите. Тия пари на олигарсите са им именно от кредити основно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
space-man
преди 11 години
Всички партии в режисиран театър водят страната към катастрофа. Това им е целта за да се оправят кредитите на олигархията за която работят всички без изключение. Изборният кодекс ви е последния проблем в момента, защото както и да го променят пак за тези трябва да се гласува.Отклонява се вниманието от това което предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Защо се опасява госпожата при положение, че от управляващата коалиция са твърдо убедени, че програмата им е блестяща и при това финансово обезпечена. Изглежда носят различни очила и живеят в различни вселени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
+ образователен ценз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 11 години
А има една свястна идейка за изборния кодекс ама гламчовците никога няма да я приемат . Вота на не гласувалите и вота за тия под 4 % да не се преразпределя . Гласували 50 % - намаляваме броя на депутутите 50% . Който иска да го избират да ходи да се моли на ората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
По въпроса за задължителното гласуване мога да кажа следното. Гласуването е задължително в Гърция, но не съм уверен, че това им помага много. Когато избрахме Герб и Бойко Борисов избирателната активност в България беше ПО-ВИСОКА от тази в Гърция, където гласуването е задължително. Така че продължавай да настояваш за задължително гласуване. Това е един наистина много сигурен начин БСП да бъде изхвърлена от политиката окончателно. Особено ако, дай боже, такъв закон бъде приет точно сега - от това народно събрание. Аз не съм гласувал откак гласувах за Желю за президент, ама стане ли задължително съм там, да знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
Ами щом е решено да премине от "политическа в икономическа" - ще стане! Със сигурност има много инструменти да стане... аз даже намирам интересни съвпадения по случая!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 8
baba_meca
преди 11 години
А като няма за кой да гласуваш!?!? Добре де задължително гласуване, нека да може да имаш анти глас. Например: гласували 1000 души от тях за някоя партия общо са 300 и останалите 700 са против. Така да се види какво е мнението на хората за управниците ;) и ако е някакво такова съотношението да не се позволява на същите хора да се явяват на избори например следващите 10-15 години или на следващите избори, понеже никои не ги иска и да се даде шанс на следващите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 8
kane
преди 11 години
Еми има истини в това което казвааз съм ЗА:Въвеждането на ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гласуване. Смятам че това е МНОГО ВАЖНО за всяка една демокрацияАко НЕгласуваш плащаш 20% от минималната раб. заплата за траната данъкПо този начин ще се стимулира интереса на хората към политиката и те ще започнат да се интересуват по-дълбоко и по-често от политиките на партиитеЩе се асоциират и ще членуват в партиите си и ще участват в идигането на депутати в партиините листиПроблема с купуването на гласове ще изчезнеЩе се минимизира силата на малцинствата/неговоря за етнически само, а за всички/ и тогава наистина ще управлява народа, а не както е сега 30% от негоТова е най-добрата идея която имам на 1во мястоИскам протестиращите да я приемат и НС да я приемеТова работи СТРАХОТНО в АвстралияТези бунтарите може да пуснат празен плик или недействителна бюлетинаНевиждам нито една лоша следа, а само положителни ФАКТИ от тази страхотна идеяНЕКА ДА ГО НАПРАВИМ ЗАЕДНО и само след 2 цикала по 4 г Рб ще е разл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Да се премахнат спешно противоконституционните промени в ЗОЗЗ !!!- "системно" предложени от Атака и приети при правителството на ГеРБ през 2010г !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още