IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Славов: Мажоритарната системата не е добър вариант за България

Трябва да бъдат отчетени националните специфики при промяна на Изборния кодекс, коментира преподавателят по конституционно право

21:45 | 26.06.13 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Атанас Славов: Мажоритарната системата не е добър вариант за България

Протестиращите вече 13 дни предпочитат да постигнат оставка на правителството и нови избори, а не толкова задължителни промени в Изборния кодекс, коментира в ефира на BulgariaOn Air преподавателят по конституционно право Атанас Славов. Според него хората на улицата биха предпочели предсрочни избори пред едно продължително обсъждане и промяна на Изборния кодекс. Той допълни още, че изборната система трябва да е съобразена с националните специфики.

„Чуват се гласове за изцяло мажоритарна система", коментира Славов. По думите му в Европа няма чиста мажоритарна система и едва ли има и основания за това. "Такава има в САЩ, Австралия и на други места. Това не означава, че ако я привнесем тук, ще бъде постигнат същият резултат“, обясни Славов.

Той допълни, че мажоритарната система продуцира един двупартиен модел. В редки случаи има и трета партия, но „нейното представителство е много по-малко от реално получените гласове“. В този смисъл не е би била добър вариант за страната.

Според него това, че десницата не е успяла да събере достатъчно гласове, за да премине четирипроцентната бариера, не е проблем на избирателната система.

По думите на Славов може да се мисли за промени на изборния кодекс по отношение на събиране на по-малко подписи за издигането на независими кандидат-депутати, по-мажоритарно гласуване, ограничаване на купуването на гласове и други. "Необходима е още ревизия на списъците с хора, които имат право на глас", обясни Славов и допълни, че в момента има около 1 милион души, които могат да гласуват, без да живеят постоянно в страната.

Преподавателят по конституционно право коментира и липсата на кворум в парламента днес, като поясни, че няма механизъм, който да задължи депутатите да ходят на работа.

„Няма институция, която да разпусне парламента. В други държави това може да направи държавният глава или премиерът. Оставката на правителството може да бъде гласувана и с обикновено мнозинство, но тя трябва да бъде подадена“, отбеляза Славов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
fairfax
преди 11 години
bgMan, според теб как щеше да изглежда парламента, ако последните избори бяха чисто мажоритарни в два тура? Според мен ГЕРБ около 110 депутата, БСП - 100 и ДПС - 30. Същата работа, само без Атака. Гласувалите, които не са представени в парламента щяха да са още почече. Електоратите на БСП и ДПС винаги гласуват партийно, без да се интересуват от личноста. Пеевски пак щеше да влезе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Много скоро "целта" ще бъде изпълнена и ще има "нови" правила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Сега куцо и сакато ще почне да ни убеждава защо мажоритарната система не е добра за България.Пълни глупости.Всеки кандидат да се избира мажоритарно, вече избран да няма имунитет и да може да бъде отзоваван веднага щом загуби подкрепата на района си.От подобна мажоритарна система губещи ще бъдат единствено партиите, особено партиите на сегашното статукво.При мажоритарни избори нито Р. Овч. има някакви шансове, нито Делян Пеевски или други подобни престъпници. А и да се промъкнат първоначално много лесно ще е да бъдат отзовавани веднага щом "сгазят лука".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
плаща се, за да има обяснение за всяка "глупост"... а после от най-подходящата ще се роди отрицанието на "мечтите"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
serafima
преди 11 години
Не се хаби, човече, да говориш професионално разни резонни неща.. Във вихъра са емоциите и ограничеността на "интелигентните" протестиращи. Няма разум, има емоции пък да става каквото ще. Ще видим. Има поговорка волът рие, но пада на гърба му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още