IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: Действията на "Атака" променят ситуацията

Ако "Атака" откажат да участват в работата на парламента, се създават условия за предсрочни избори, смята червеният лидер

12:48 | 26.06.13 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Станишев: Действията на "Атака" променят ситуацията

Ако „Атака“ откаже да участва в работата на парламента, това означава действително предсрочни избори. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на ПГ на Коалиция за България.

Припомняме, че заседанието на Народното събрание беше провалено заради липсата на кворум. Депутатите на ГЕРБ и Атака останаха извън залата и така премиерът Пламен Орешарски не можа да представи кандидатурата си за втори вицепремиер - на Даниела Бобева. 

По думите на Станишев поведението на ГЕРБ не изненадва, а днешните действия на „Атака“ показват, че партията не подкрепя правителството.

„Ако утре „Атака“ каже: „Ние не участваме в работата на парламента, това променя ситуацията и създава условия за предсрочни избори“, заяви малко по-късно Станишев. Той беше категоричен, че левицата няма да чака дълго националистите да дадат своя отговор, но не даде и конкретен срок.

От думите му стана ясно, че ако утре партията на Волен Сидеров каже, че няма повече да влиза в НС, най-вероятно ще се стигне до незабавна оставка.

Станишев заяви, че засега няма намерение да води диалог с ГЕРБ, защото те не зачитат резултатите от изборите. Признаването на вота било основното условие да седне на масата с Бойко Борисов.

"Коалиция за България" продължава много категорично да подкрепя работата на правителството на Пламен Орешарски, отсече Станишев.

„Ние смятаме, че то трябва ударно да започне реализация на програмата от спешните мерки в икономиката, за бизнеса и за демократизиране на управленския процес в следващите дни. Това може да се случи при една хипотеза – ако има работещ парламент, добави лидерът на БСП.

Според него „Атака“ трябва да се определи – дали иска нови избори или не.

Ние сме готови да работим, заяви Станишев. Не зависи само от нас дали ще има работещо НС, отсече обаче той.
Това, което се случва днес пред НС, не представлява гласа на българските граждани. Има 200-300 души, които доста добре идентифицирани, мотивирани хора, които представляват определени интереси, коментира Станишев.

По негови думи икономическите мерки на правителството щели да засегнат много интереси. Ние уважаваме протестите, които са спонтанни и граждански. Виждаме все по-голям елемент организация – и политическа и финансова. В това число едни и същи кукловоди, които са правили сценарии през годините на прехода, които представляват и корпоративни интереси, коментира лидерът на БСП.

Той обаче беше категоричен, че левицата е готова да отиде на избори, но така нямало да се случат много реформи.

Тези, които подклаждат протестите – политически и икономически, работят срещу интереса на повечето български граждани, допълни Станишев

Той беше категоричен, че диалогът се води в институциите, а не на улиците.

Станишев нападна и президента Росен Плевнелиев, който по думите му не се е държал адекватно през последните дни.

Лидерът на БСП обаче отхвърли идеята на „Атака“ за импийчмънт. Би било погрешно в този момент да се започне война между институциите. Готови сме да дадем шанс на президента да се държи като президент и да спазва конституцията. Той прекрачи определи граници. Не той е избирал парламента, че да снема доверието си, заяви Станишев.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 34
Vesko94
преди 11 години
Тука сте еб*ти и професорите! Щом и рецепти предписвате, значи сте........"най-добрите"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 4
stasi666
преди 11 години
Трябва да се лекуваш или поне да се образоваш малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 3
bikanet
преди 11 години
Сидеров или е вдигнал мизата, или не си е получил обещаното. Показателното в изказването на Станишев е, че до момента протестите са му били през оная работа и е възнамерявал да си краде на воля с ДПС цял мандат, а да подхвърлят огризките на Сидеров, но май от ПЕС са го отсвирили в събота на сбирката заедно с Шулц, защото те се отчитат пред избирателите си първо. "Пари няма, действайте - ГЕРБ може да ви освободи от АТАКА", но Борисов е по-гъст с Първанов, следователно Станишев гори ...Спестете време, пари и кръвопролития, "другари". ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЕДНАГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 41 rate down comment 3
kroum
преди 11 години
Ти ги плюеш те мислят че дъжд вали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 41 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Хахахаха и после Сидеров ще се бие в гърдите, че е свалил 2 правителства: на ГЕРБ и на БСП. Вярно последното той го сложи, ама ся нали смята всички за *** и си мисли, че не вярват на очите си, а на неговата пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 52 rate down comment 3
melon
преди 11 години
Волен на другите ще е от листата на ДПС...Така ми го говорят звездите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 43
Vesko94
преди 11 години
Игричките на Волен взеха да ми идват в повече. Този човек и бандата му *** въобще не трябва да са в политиката! А иначе накрая май някой ще плаче, ще плаче с кървави сълзи ако се свали правителството....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 11 години
Най-накрая и добра новина от Болен Лидеров. Сигурно 3-тото му аз го кара така. Той е специален разтрояване на личността е при него.Много бързо може има предсрочни избори, както имаше и правителство сега - всичко зависи от Лидеров ага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 3
albobo76
преди 11 години
Играта на Сидеров е единствената възможна за малкия в играта на големите - пазарене - който даде повече - получава подкрепата му, няма нищо по-просто от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 59 rate down comment 3
Tony
преди 11 години
Волен, чака оферта за сумата! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още