IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Христов: Всеки, който вземе кредит, може да очаква удар под кръста

Потребителите в момента имат една защита и тя е съдът, но това е дълга, скъпа и сложна процедура, казва финансистът

20:44 | 24.06.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Л. Христов: Всеки, който вземе кредит, може да очаква удар под кръста

Банките нямат право по презумпция да продават ипотекирани имоти на свои неплатежоспособни клиенти. Това се забранява в случаите, когато до продажбата се е стигнало заради неравноправна клауза в договора за кредит и когато тази продажба не може да бъде блокирана чрез оспорване на неравноправната клауза пред съд.

Тази информация се появи и в българските медии, а източникът е Европейският съд със седалище в Люксембург, който на 14-и март 2013-а г. взима това решение след запитване заради спор между гражданин от марокански произход, който работи в Испания, и испанска спестовна каса, продала семейното му жилище заради забавено изплащане на кредит.

Темата за банките се появи и на българските протести. Един от лозунгите беше "Не искаме да ни управляват банки". И в България има хора, гонени от жилищата им, някои от тях с малки деца, други - нетрудоспособни поради болест, трети – просто останали без работа. Тези хора могат и да се примирят, че ще им отнемат жилището, но е трудно да приемат, че ще продължават да плащат, дори след отнемането и продажбата на тяхното жилище.

Тези случаи растат лавинообразно, се казва в писмо до Цветан Гунев - ръководител Управление "Банков надзор", разпространено вчера в социалните мрежи у нас, на над 120 кредитополучатели, които от 4 години се опитват да защитават правата си.

Някои са спечелили съдебни дела, въпреки което банката не благоволява да спре с незаконните си действия, някои са пред отнемане на имущество, други продължават да плащат непосилни лихви, осъзнавайки напълно капана, в който са влезли.

Финансистът Любомир Христов подчерта в предаването "Хоризонт до обед": Когато не сте в състояние да плащате, трябва да има ред. В Европа има ред. В България обаче няма.

Той изтъкна, че кредитополучателите, които са взели кредит след 2010-а година, по никакъв начин не са защитени, защото тази тяхна неравнопоставеност спрямо банките вече е закрепена в закон – това направи предишното Народно събрание.

Всеки, който вземе кредит, може да очаква удар под кръста. На практика у нас банките имат възможността да крадат. Потребителите в момента имат една защита и тя е съдът, която е дълга, скъпа и сложна процедура.

Христов посочи, че две от големите български банки вече са осъдени на първа инстанция, като две от присъдите са влезли в сила. Срещу едната банка, само в Софийския районен съд, в момента текат 73 дела, а срещу другата – 43.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 2
ПИЧ
преди 11 години
Посочете банките - едната ще да е УникредитБулбанк, която беше осъдена в Русенския районен и окръжен съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Банките са нагли, защото Те държат документите на хората.Никой засега в българското пространство не коментира, защо нашите лични документи са собственост на държавата, автоматично в случая на ЕС, никой не го коментира, и чакам още някой да се "запали" по въпроса.Няма банка, която да прави бизнес. Всички банки дават това "право" на другите, а те само прибират печалбата.Парите трябва да са в джобовете на хората, а не в дигиталните транзакции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
STGEORGE
преди 11 години
По отношение на идеята за въвеждане на референтен лихвен процент на базата на който Банките да се задължат да формират лихвите си.ОК! Ако БНБ поеме ангажимент да рефинансира банките неограничено на базата на този референтен лихвен процент. Всичко останало си е мошенничество! Някой например може ли да ми обясни защо ОЛП на БНБ през 1997 само за 4 месеца пада от 160% на 7% ? - ето типичен пример за манипулиране на "независим" индикатор! Ами EURIBOR ? Ето още един пример за манипулиране на индекс! ЕЦБ раздава кредити за 1% но само на Банките от Еврозоната за останалите няма.Естествено че EURIBOR изкуствено е понижен!И понеже много се говори за това как Банките увеличават лихвеният процент за да "ограбват" хората то някой може ли да ми обясни скандала с LIBOR-а отпреди 1-2 години? Тогава Банките в UK бяха обвинени (и наказани) за това че изкусвено СА ЗАНИЖИЛИ LIBOR-ът. Ако проблема е в увеличаването на лихвените проценти защо ги наказва за понижението им ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
STGEORGE
преди 11 години
Л.Христов вместо да философства по медиите да вземе да напише една мемоарна книга как се крадат Банки на база нормативни актове на БНБ.Ясно е че много хора в България мечтаят да харчат чужди пари и след това да не ги връщат, но за разлика от 1996 година когато редица Банки бяха фалирани за да може да се "спасят" някои големи кредитополучатели като БДЖ; Кремиковци и др. то сега Банките са частни и няма как да ги изнудят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
STGEORGE
преди 11 години
"И в България има хора, гонени от жилищата им, някои от тях с малки деца, други - нетрудоспособни поради болест, трети просто останали без работа. ....."А извинете Вие какво точно искате? Да изтеглите ипотечен кредит след това да напуснете работа а Банката да Ви "подари" апартамент ?Няколко въпросчета за размисъл:1) Решението да се закупи недвижим имот на чие е ?! На Банката или Ваше ?!2) Избора на недвижим имот чий е?! На Банката или Ваше ?!3) Договарянето на цената на недвижимият имот чие е ?! На Банката или Ваше ?!4) Решението да се заплати недвижимият имот с кредит чие е ?! На Банката или Ваше ?!5) Изборът на размера и условията на кредитиране чий е ?! На Банката или Ваше ?!Някоя Банка някога поемала ли е ангажимент за:1) Ниски и вечно намаляващи лихви!2) Ниска инфлация или индексиране на заплатите компенсиращо инфлацията!3) Защита от безработица или фалит!4) Осигуряване на икономически просперитет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
STGEORGE
преди 11 години
"Потребителите в момента имат една защита и тя е съдът, но това е дълга, скъпа и сложна процедура, казва финансистът" Ами направете съдът да работи така като е в т.нар. "Бели държави" и стига сте ревали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 6
_PMP_
преди 11 години
Крадът банките в БГ, другите правят бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
индианеца
преди 11 години
Чакам да видя как куклите на конци ще приемат закон на контра и най-смотаната банка в БГ ! Това е утопия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 2
bigiadri
преди 11 години
Кои са тези две банки? Нека хората да ги знаят и да бягат от тях, да им направим бойкот!И никакви малки букви и цифри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
То ще си вземе неговото преди това... гарантирано :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още