IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Протестиращите трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги изкара

Съветът за национална сигурност винаги е бил символ на стабилността, припомни президентът след напрежението в началото на заседанието

15:25 | 20.06.13 г. 119
Плевнелиев: Протестиращите трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги изкара

Не намирам друга дума освен криза, която да опише ситуацията в страната. Хората са на улицата вече шести ден е оценката на президента Росен Плевнелиев, заявена след края на Консултативния съвет за национална сигурност. Според него промените в законите в сектора на сигурността са нагласени към един кандидат, а продължаващите протести, дори и след оттеглянето на Пеевски показват, че причината не е само в неговата личност.

"Виждам граждански протест, който иска най-основното нещо – справедливост и гражданска държава“, заяви още той. На улицата са тези, които си плащат сметките – своите и на децата си, но и на политиците. Тези хора трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал, категоричен беше Плевнелиев.

Консултативният съвет за национална сигурност е бил винаги колона на сигурността, дори и в най-тежките за страната моменти. „Няма да позволя който и да е да поставя под заплаха нацията да се развива и децата да имат своето бъдеще“, категоричен беше президентът.

От кризата се излиза с разум и го очаквах от лидерите на парламентарните групи. Станах свидетел на оценки за минали събития, които не са в дневния ред на обществото, заяви обаче Плевнелиев. Арогантният реваншизъм не е начинът за излизане от кризата. "Реваншизмът е политическо късогледство и е истинска заплаха за националната сигурност", заяви още Плевнелиев.

Общо разбиране беше постигнато по отношение на факта, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут и да се апелира срещу призивите за агресия, трябва да се спазва законността, обобщи президентът. Институциите трябва да действат в интерес на гражданите и да има диалог между двете страни.

Постигната беше и обща позиция реформите в сектор сигурност да бъде отложена за ново заседание на КСНС в по-широк формат, а дотогава да не бъдат правени нови назначения в сектора.

Съгласие имаше и по създаването на нов Изборен кодекс, допълни още Росен Плевнелиев.

Според БСП, ДПС и Атака няма нужда от нови избори сега, защото те обслужват само ГЕРБ, а мерките в плана  „Орешарски“ ще заработят. ГЕРБ заявиха, че не работят за дестабилизация, но за тях единствено бързото провеждане на новите избори е решение на ситуацията в момента.

Оценките за протестите не бяха еднозначни – според Сидеров на улицата „вилнеят“ хора, които са спонсорирани от политически централи, посочи още Плевнелиев. Така не можеше да бъде дадена обща оценка за събитията.

„Днес директно и индиректно бях обвинен, че надскачам правата си. Искам категорично да заявя какви са моите правомощия по Конституция“, заяви той и допълни, че няма как да мълчи, когато вижда, че се погазват конституционни права.

Сега не се нуждаем от упражнения кой владее парламентарните хватки и няма да стана част от този сценарий, заяви още той и допълни, че не е във война с институциите, макар и да няма доверие към правителството на Пламен Орешарски. 

Президентът категорично заяви, че няма сметки в нито една офшорна зона, включително и Кипър. 

Как лидерите на партиите видяха разговорите по време на заседанието?

По време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност ГЕРБ искаха единствено предсрочни избори. Те не желаят да приемат факта, че не спечелиха изборите убедително, за да сформира правителство и са в изолация.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на съвета. Той коментира, че ситуацията е революционна от февруари. „Тогава по улиците действително имаше стотици хиляди души“, заяви още той.
Според него сега всеки има право да протестира, стига да не призовава за насилие. „Никой няма право да говори от името на всички“, допълни той. Червеният лидер осъди нападенията над партийни централи, както и агресивното държание на Волен Сидеров, демонстрирано в последните дни.

Станишев е убеден, че правителството на Пламен Орешарски работи „по новому“ и в интерес да не се повтаря на кризата от февруари и която се наблюдава и сега трябва да бъдат променени правилата. Станишев припомни и мерките на правителството, които бяха одобрени от парламента вчера.

Оценката на Цветан Цветанов, който беше представител на ГЕРБ на заседанието, пък е, че не са се разбрали по основните теми. За него основните промени в сектора на сигурността са били единствено в подкрепа на кандидатурата на Делян Пеевски.

Актуалните промени предвид сегашната ситуация в страната също няма съгласие. ГЕРБ призова за промени в Избирателния кодекс, а БСП – за изцяло нов кодекс. Цветанов заяви още, че неговата партия ще продължи да работи за предсрочни избори.

След заседанието на КСНС Волен Сидеров поиска оставка, но на президента Росен Плевнелиев, защото има офшорни сметки. Припомняме, че сутринта Сидеров предизвика прекъсване на разговорите именно с въпросите си към президента относно финансите му.

Преди ден в медиите се появи информация, че Плевнелиев е източил фирма Lindner и е сложил сумите в офшорни сметки. Бойко Борисов напусна заседанието след тези обвинения. Неговото място зае Цветан Цветанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 26 rate down comment 5
data
преди 11 години
А и протестите се дължат основно на две причини : 1.ГЕРБ не спечели изборите благодарение на вулгарната и абсолютно нечестна предизборна кампания проведена от БСП . Кампания която никой не си е позволявал камо ли партия която претендира за отговорна 2..Няма как / няма и в историята от 89-та насам / партията спечелила изборите да не участва във властта . Много приказки ама за ГЕРБ са гласували ЖИВИ 1 млн. души - е кат ги "изолира по Местански" те излизат на улицата . 3.Станишев подмени вота на собствените си избиратели - включително и на моя баща , а вероятно и твоя . Никой от тия възрастни и достойни хора не е гласувал БСП да прави коалиция с ДПС , да се обявяват за една партия след изборите , да назначава нискочели *** и пълнят администрацията с кадъни . Кат искат да не лъжат хората - да си направят пред изборна коалиция БСП/ДПС и да видим колко хора реално ги подкрепятЕй тоя фундамент клати нещата и без избори няма как да се мине
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 3
data
преди 11 години
исторически след такива протести падат правителствата в бг 1.Луканов2.Жан Виденов3.Бойко Борисов 4.Следва Няма как да оцелее правителството - единствено се крепи защото обира негативите предназначени за тези който ги издигнаха и отклонява обществената енергия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
ти не разбра въпроса, ама и аз така го зададох-малко ли е да окаш най-силно??? Иначе за броя...бил съм на партита на метрополис с повече хора, ама не е това темата. И тия дни ми прави впечатление друго-пускаш телевизиите и разбираш коя с какво партийно финансиране е. Ако четях вестници сигурно и там щях да видя същото. Ще е много яко да се направи съпоставка коя медия как е отразявала февруарският протест и сега как отразява тоя. И що никой не протестира против медиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 4
kroum
преди 11 години
Ако правителството подаде оставска ще се приберат веднага но невярвам да подадат оставка нямат никакъв морал и са талкова алчни за власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 11 години
Вярно е, че всеки може да протестира след изгубени избори. Но все пак изборите трябва да са елементарно честни. Да не са спечелини с манипулации от рода на Костинбродския бонус, внушение за тотално подслушване, за рекет над бизнеса и други конспирации и заговори. Като слушам Мая Манолова понякога ми се отщява да живея(затова и я изключвам). А да ви кажа откровено БСП не могат да протестират защото структурата на електората им не е подходяща за целта. Моето мнение е че ГЕРБ са неподходящи, но БСП и ДПС са направо гнусни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 11 години
В София живея от 55 години, но за съжаление под прозорците си виждам само играещи дечица - не живея на пл. Независимост, или както там му викат в момента.Гледах обаче току-що изявлението на Борисов за това как са щели да го умъртвят в ареста и как ДПС било предоставило агентурния ни апарат на чужда държава - според мен пак не му се отразява добре напрежението и пак е за болница, този път с друг профил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 21
Mavi Goz
преди 11 години
За концерт на Веско Маринов не е малко, ама за бламиране на конституцията нещо не стигат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 26
Vesko94
преди 11 години
Не искам да обиждам никой от протестиращите, ама вчера, във вечерните новини на една медия, се даде думата на едни млади момчета, които държаха някаква маса, или по-скоро масичка. Настроението им беше доста приповдигнато и репортерът зададе въпрос на едно от момчетата какво може да им го развали. Отговорят знаете ли какъв беше - "ако сега ми се доака, например, това може да развали настроението ми". Еми извинявайте, с респект към наистина културните хора на протестите, но ако тези тръгнат да променят системата в България, не знам.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Мави, тук болшинството от събеседниците са мислещи хора. Също като теб. Предполагам знаеш например, че т.н социологически агенции при съставяне на прогнози, не интервюират няколко милиона души, при определяне на процентите в извадките си!? Съмнявам се, че интервюираните имат и 1000 души! Сега ..погледни през прозореца си, ако живееш или работиш в София, или някой друг от големите градове и кажи ....колко човека виждаш!? Чуй и какво искат тези хора Тук вече си наясно със процентното съотношение и нагласите виждам.:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
малко ли е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още