IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Майстер: Българите трябва да поемат повече риск с финансите си

„Банковата ни система е болна“, смята изпълнителният директор на Intercapital Markets

21:07 | 29.05.13 г. 29
Автор - снимка
Редактор
Николай Майстер: Българите трябва да поемат повече риск с финансите си

Българите трябва да поемат повече риск с финансите си, заяви Николай Майстер, изпълнителен директор на инвестиционния посредник Intercapital Markets, в ефира на Bulgaria On Air. “Хората трябва да поемат едно по-високо ниво на риск“, категоричен беше той.

Според него най-атрактивните активи са тези, които са подценени и имат перспектива цените да се качат. „Необходимо е да се инвестира в такива активи, чиято цена е чувствителна при инфлация“, смята Майстер.

Експертът е на мнение, че една добра възможност са имотите, въпреки че в последните пет години цените им постоянно намаляват. "Банките в момента са в добро капиталово състояние и скоро ще започнат да продават имотите, придобити заради лоши кредити и то на добри цени", казва специалистът. 

Самата държава пък трябва да инвестира в образованието и върховенството на закона, което да осигури запазване на частната собственост, смята Майстер, защото по думите му именно те са най-важни за дългосрочното икономическо развитие и просперитета на държавата.

„Има много спестени пари у хората, основно в депозити, които се увеличават в последните години. Доходността по тях обаче намалява и вече надминава ако не официалната инфлация, то поне тази, която хората чувстват. От друга страна, бизнесът се оплаква от липса на ресурс и финансиране“, обясни Майстер. Според него причината е посредникът - „банковата система, която е болна. Банките имат финанси, а не искат да поемат риск и да дават пари и кредити“.

"Държавата трябва да инвестира краткосрочно в това - не да казва на банките как да дават пари, а да стане за кратко още един възможен посредник чрез по-добра и конкретна регулация на пазара на облигации. Ако тя се намеси, ще помогне средствата на хората да отиват в по-добри инвестиции, с по-добра регулация", смята още експертът.

Проблем за обществото по думите му е, че по време на криза държи парите си на депозит и не поема риск, а кризата продължава шеста поредна година и инфлацията нараства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 26 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Да дадат трибуна и на Николай Василев - той също ще даде ценни напътствия:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
deant
преди 11 години
С това ли си запълва ефира този канал? Добре, че не го гледам. Както гледам кратки статийки от този тип вече са пълнеж и на този "експертен" сайт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
olimpiec
преди 11 години
Сигурно ще ти пише и ще ти каже да ядеш повече сол,в нея има доста натрий.Или пък да си купиш акции на ICPD,те почти нищо не струват вече.Нали са големи "майстори" тия специалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
Натрий
преди 11 години
Приемам предложения за: активи, чиято цена е чувствителна при инфлация - на лични съобщения, разбира се.Ще се радвам, ако г-н Майстер ми пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още