IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите медии: Орешарски предложи кабинет от технократи

Новинарските агенции обаче обръщат внимание, че повечето кандидати за министри имат и тесни връзки с БСП

23:41 | 27.05.13 г. 17
Чуждите медии: Орешарски предложи кабинет от технократи

Номинираният за премиер на България Пламен Орешарски предложи кабинет основно от лявоориентирани технократи, отбелязва AFP в своя анализ за ситуацията в страната. Задачата на новото правителство е да извади България от бедността и да успокои ядосаните българи.

Агенцията отбелязва още, че победителят от изборите на 12 май – консервативният бивш премиер Бойко Борисов, е отказал да сформира нов кабинет и така е отворил път на социалистите.

53-годишният Пламен Орешарски, който вече беше финансов министър в периода 2005 – 2009 година, представи технократи, които да приложат антикризисната програма, която трябва да даде нов старт за стагниращата икономика, допълва още AFP.

Агенцията обръща внимание на част от номинациите за министри. Депутатът от БСП Драгомир Стойнев ще поеме министерството на икономиката и енергетиката. Той има трудната задача да намали бюрокрацията, да подобри регулаторните режими за бизнеса и чуждите инвеститори, както и подобри ситуацията в енергийния сектор и монополите, изпратили „космически” сметки в началото на годината, които предизвикаха общественото недоволство.

Важното правосъдно министерство ще бъде поето от ръководителя от мисията на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова. ЕС не пести критиките си именно към този сектор заради бавните реформи.

Reuters отбелязва номинацията на Петър Чобанов за министър на финансите. 36-годишният икономист не е член на пратия, но пък беше директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози към финансовото министерство по времето на кабинета „Станишев”. Тогава финансов министър беше именно номинираният за премиер Пламен Орешарски.

Експертното правителство на Орешарски е подкрепено от ДПС и се очаква лесно да успее да получи подкрепата на Народното събрание, прогнозира още агенцията.

Новото правителство ще бъде представено пред Народното събрание в сряда, допълва и италианската агенция TM News. Орешарски обещава да въведе мерки за социална подкрепа на най-бедната част от населението, сред които например субсидии за семейства и за създаване на благоприятна инвестиционна среда и намаляване на бюрокрацията. Той обаче възнамерява да запази режима на строги икономии, които помагат на най-бедната страна в ЕС да поддържа стабилни публични финанси, но с цената на много нисък стандарт за живот, допълват колегите.

Die Welt също отбелязва представянето на кабинета на Пламен Орешарски, съставен основно от експерти и леви политици. Те ще бъдат представени на президента Росен Плевнелиев ден преди гласуването в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Пич пиеш ли си редовно ликарствътъ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Чуждите медии са в жестока заблуда!Кабинета е от БИБЛИУТИКАРКИ и СПИЦИАЛИСИ!Иначе казано - некадърници! Барабар с УРИШАРСКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Щом сте такива "професионалисти" защо се занимавате с кражби, източване на ДДС и измами с еврофондове?Професионалисти големи сте пък ви спряха еврофондовете заради престъпни злоупотреби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
На предложеното от БСП и Орешарски правителство професионализмът му е единствено в това да краде без да приема никаква вина за престъпленията си.Най-удобното място за престъпния социалист е депутатския имунитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 2
Petar
преди 11 години
Jelenski нямам нищо против теб човече ама не мислиш ли че сериозно се излагаш като говориш за професионализъм при нееднократно провалили се като политици и управници хора. Такива за които гласуват основно хора с къса памет и съм далеч от мисълта да казвам пенсионери защото много народ измря за 25 години пък вие сте все с един и същи електорат. Та като споменах един и същи електорат започвам да се чудя как успяхте да оставите 700К бюлетини в печатницата а пласирахте 300К на изборите в урните. Нещо не ми се връзва бройката. :) Не те познавам и не искам повече да споря просто вземи един лист и химикала и си напиши кой не е тясно свързан с БСП и как може това да е програмен кабинет. Come on
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 21
jelenski
преди 11 години
При критикуването състава на предложеното от БСП и Орешарски правителство професионализмът не е поставен под съмнение, а всички обвинения са на ниско битово ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 3
Petar
преди 11 години
Да вярно активно комуникира: - Орешарски: И що ся? Що ми спряхте парите от Еврофондовете- Европа: Ми щот крадеш бе твойта мама. - Орешарски: Ми аз винаги това съм правил?!?!- Европа: Ми не съ сърди тогва бе мойто момче. Кът си идиш пак ша ги пуним. Ай бегай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
georgi.benevolenet
преди 11 години
Цялото правителство и БНБ са подслушвани с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел с подкрепата на ЕК и ЕЦБ. Пламен Орешарски, Петър Чобанов, Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Калин е с контрол на съзнанието с имплант и връзка с мрежата на Мтел, нещо нормално за съвременните технологии и обслужва интереси. Същото важи и за посочените по-горе - явно като направиш балон, този с печалбите те взима на работа да получиш дял! Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ на Сорос ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 млрд лоши кредити. Най-глупавото, е че ги оставате на длъжност и ще продължават да ви мамят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 27
jelenski
преди 11 години
Предложеното правителство е с изключително експертен състав, предопределен от програмните му приоритети, които личат и от двамата вицепремиери еврофондове и правосъдие теми, по които България интензивно комуникира с ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
to66e
преди 11 години
Нека новия кабинет посрешнем с "Привет!!!"http://***.faktor.bg/poltika/hlyab-i-pasti/9307-oresharski-ostava-v-istoriyata-s-kabineta-gaf.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още