IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне

Нито минималният икономически растеж, нито кризата са оправдание за драстичния отлив на чуждестранни инвеститори от страната ни, смята икономистът

15:30 | 18.05.13 г. 64
Л. Дацов: Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне

Ако следващото правителство работи наопаки на предишното, икономиката ще отчете растеж, заяви Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите при НДСВ и БСП, в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подкрепи тезата си с това, че за четири години кабинетът „Борисов“ бил привлякъл инвестиции, колкото са били за една година при управлението на тройната коалиция.

Нестабилната политическа обстановка в страната в момента обаче няма отношение с тях, защото решенията за инвестиции са взети, преди да настъпи сегашното положение, категоричен е Дацов.

Не е логично настоящите инвестиции да се сравняват минали периоди като с изтеклата година, защото разлика между 200 и 400 милиона е незначителна, обясни бившият финансов зам.-министър. По думите му всичко, което е под три-четири милиарда, не влияе икономически в България и затова следващият кабинет ще трябва да работи за нови инвестиции в страната за около четири милиарда лева в рамките на година.

За 12 месеца чуждите инвестиции в страната са намалели три пъти, но българските зад граница са отчели ръст. Това е хубаво, защото никой не е забогатял от инвестиции в собствената си страна, а извън нея, смята Любомир Дацов.

Нито минималния икономически растеж,  нито  кризата са оправдание за драстичния отлив на чуждестранни инвеститори от страната ни, смята той и даде пример с южната ни съседка Турция, която не е член на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 4
mathematician
преди 11 години
Първо за да има работещо правителство ти трябва работещ парламент - в крайна сметка сме парламентарна република и голяма част от нещата се случват в парламента. Трябва да се промени някой закон и пазара в парламента почва. След 5-6 месеца закона за бюджет 2014 с колко клизми ще минава не е ясно. Това е доста добър демотиватор за министрите. И едва ли ще си дават зор за правят нещо, освен да решават текущи проблеми. То не че предните правителства се скъсваха от реформи, ама поне в случай на нужда парламента отзад гласуваше каквото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Колко кратка статия, а с толкова много глупости в нея. Този човек работи икономист и е бил в управлението на страната?! Ето такива кадри явно излизат от икономическите университети в нашата страна. А като видях предизборните кадри от студентския град Свищов за гласуващите студенти... еми момчета няма оправия, спускайте спасителни лодки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
citizen_bg
преди 11 години
Всъщност логиката наистина е икономическа. По-скоро трябва да се търси държавническата такава и се питам има ли такова нещо като "национално отговорен капитал" и каква е ползата на държавата от подобни "национални" капиталисти? (Освен ползата за дъжавните чиновници от чуждестранните комисионни.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 11 години
най голямата слабост на правителството беше непостоянството . Така като гледам и в нова обстановка с толкова разнородно евентуално мнозинство и правителство едва ли ще е по различно . Или с други думи : няма да имаме стабилност а и пари не виждам от къде ще дойдат при положение че инвестиционната активност се свива в целия ЕС . Устава на Станишев да са му обещали нещо руснаците в стил - "плувай , плувай не е риба" ама и това едва ли е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Е не е точно така . В момента инвестициите / кредитите / се финансират от 100 % местни спестявания и едвам я докарваме до към, о-1 % ръст . За да отлепим а и през 2008 ни трябват поне още + 30 % и нагоре . В момента това едва ли възможно бързо да се случи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
data
преди 11 години
Айде , почнахме да се замерваме с милиардите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
MVA123
преди 11 години
***, си ти не икономист. Какво доживяхме. Нали си имате Пламен. Той поне има нещо в главата. Първо го питай и тогава пиши глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 10
ivan_ivanov601
преди 11 години
Г-Н ЗАМ.МИНИСТЪРА ОЧЕВАДНО НЯМА И ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ В РЕАЛНАТА ИКОНОМИКА. ТОВА КОЕТО ГЕРБ ГО ПРАВЕШЕ БЕШЕ АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО НО НЕ БЕШЕ ДОСТАТЪЧНО ЗА ПОСТАВЯНЕ ОСНОВИТЕ НА СТАБИЛНА ИКОНОМИКА. ЕВРОПА ПУСНА ПЕЧАТНИЦАТА НА ПАРИ И ИНФЛАЦИЯТА ЩЕ ИЗЯДЕ ПАРИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ФИНАНСОВИТЕ ИНСТИТУЦИИ НО НЯМА ДА ПРЕБОРИ КРИЗАТА. ТАКА ДА СЕ УПРАВЛЯВАТ СТРАНИТЕ КАКТО СЕ КАЗВА И БАБА ГО МОЖЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още