IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: ГЕРБ ще предложи кабинет на малцинството, макар и той да не бъде приет*

ГЕРБ ще поиска преди това обаче касиране на изборите, категоричен е лидерът на партията

13:18 | 16.05.13 г. 53
<p>
	<em>Борисов направи заявка за нов кабинет, но със съзнанието, че няма да бъде подкрепен. Снимка: БТА</em></p>

Борисов направи заявка за нов кабинет, но със съзнанието, че няма да бъде подкрепен. Снимка: БТА

"Откъдето и да го гледам, 97 е повече от 84". С тези думи започна своята първа пресконференция след изборите на 12 май лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той визира разпределението на мандатите в новия парламент, където ГЕРБ е първа политическа сила с 97 депутатски места. 

Борисов обаче ще поиска касиране на изборите заради грубото погазване на закона в деня за размисъл. В сегашната конфигурация на Народното събрание няма да може да бъде съставено работещо правителство, нито може да има и програмно правителство, смята той. Ако все пак Народно събрание бъде свикано и Плевнелиев ни даде мандат, ще предложим правителство на малцинството, каза Борисов, но допълни, че ще направи предложението със съзнанието, че то няма да бъде прието. "Дължим го на нашите избиратели", смята той. 

Лидерът на ГЕРБ заяви още, че има подозрения, че лидерите на БСП и ДПС имат намерение да вземат заем, а след година това ще означава тотален крах за държавата. 

По време на пресконференцията Борисов показа данни, според които младите и добре образовани хора, живеещите в областните центрове и големите градове са гласували за ГЕРБ. Българите в чужбина - САЩ, Европа и Русия, например също са подкрепили партията. "Само в Турция печели ДПС", каза той. 

"Тези хора не искат друга партия да управлява, освен ГЕРБ", заяви още Борисов. "Нямаме никакви съмнения за категоричната победа на партията", заяви още той и допълни, че с никого още не е водил разговори и преговори. "Политическото възпитание изисква първо да поздравиш победителите, а не да тичаш по телевизиите и да казваш, че си морален победител", заяви Борисов. 

Припомняме, че изборните резултати показват, че нито една партия няма мнозинство и трудно една партия може да излъчи работещо правителство. Необходими са поне три политически формации, за да бъде съставен нов кабинет.

На този етап официални преговори не са водени за коалиционен или експертен кабинет, категорични са всички партии, влезли в 42-то Народно събрание. ГЕРБ обаче остава в изолация, съдейки от изявленията на лидерите до този момент. 

Това беше първата официална пресконференция на ГЕРБ след изборите на 12 май. В нощта на вота от партията заявиха, че ще коментират само официалните данни на ЦИК от изборите. 

Сергей Станишев: Искането на ГЕРБ е нелепо

Аргументи за касиране на вота няма, дори ако се следва логиката на монтанската юридическа школа, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от Dnes.bg. Според него искането на ГЕРБ е нелепо. Червеният лидер беше категоричен, че единствената цел на Бойко Борисов е да предизвика дестабилизация в страната и по този начин да удължи работата на служебното правителство, което според лидера на левицата е „Б“ отбор на ГЕРБ. Той няколко пъти повтори, че в изготвения от предишното мнозинство Изборен кодекс има ясна дефиниция какво означава агитация в дена за размисъл и такава в събота не е провеждана.
Според Станишев имало очевидно разминаване в две заявени от Борисов намерения – от една страна - касиране на изборите, а от друга – предлагане на кабинет.

Лютви Местан: Няма основания изборите да бъдат касирани

Бойко Борисов иска касиране на изборите, защото загуби легитимността си като политически субект. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан, предаде агенция „Фокус”.

Няма никаква вероятност, няма основания изборите да бъдат касирани, заяви председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от БТА. Най-недоволни от начина, по който бяха проведени изборите, трябва да сме ние, защото нашият избирател беше подложен на небивал грандиозен натиск от страна на държавните структури и служители, посочи той. Въпреки това отговорността ни задължава да приемем изборните резултати, коментира Местан. Не отива точно на тези, за които работеше цялата държавна администрация, да искат касиране на вота, допълни той.

Дали ще се случи този лош сценарий да отидем на предсрочни избори не с решение на КС, а по други причини - всичко ще бъде в ръцете на експертно-политическия кабинет, който ще бъде съставен след втория проучвателен мандат, зависи доколко адекватен на очакванията на българските граждани ще бъде този кабинет, поясни Местан.

ДПС ще предложи на държавния глава Народното събрание да се свика на 21 май, когато според православния календар се почитат Св. Константин и Елена. Нямам амбицията да бъдем мандатоносители, бихме искали вторият проучвателен мандат да бъде успешен, посочи Местан.

Росен Плевнелиев: Национално отговорното е да се формира кабинет

Задача и отговорност на политическите сили е да определят формулата, по която ще работи следващият кабинет, коментира президентът Росен Плевнелиев. Не мога да задавам насока на предстоящите преговори между тях, но национално отговорната позиция изисква бързо да бъде съставено правителство.

„...не мога да се съглася с твърденията, че след провеждането на парламентарните избори имаме патова ситуация“, заяви държавният глава. Той отново изрази очакването си за държавническо отношение от страна на политическите партии.

* Допълнена с коментарите на Станишев, Местан и Росен Плевнелиев към 17.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 20 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
Десните трябва да се обединят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 17 rate down comment 5
deant
преди 11 години
Някой от вас приемате ситуацията много навътре. НИКОГА не поглеждате цялата картинка. Също като ситуажията с АЕЦ. Спорите и се карате. А ггвоздея е съвсем другаде. ГЕРБ или не, никакво значение няма. Докато тука се карате и обиждате, на партийни вярвания, а други просто заради платена пропаганда изпускате къде е проблема. Герб + Атака = 120 гласа. БСП + ДПС = 120 гласа. Слепи ли сте? Има ли някой от вас математик тука? Може ли да сметне, каква е вероятността да се падне ТАКЪВ резултат, ТОЧНО сега? Можете ли да погледнете парламентарната картинка? Ако не се коалират БСП+ГЕРБ, значи имаме 4 партии от които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРИ са управляващи и ЕДНА в опозиция! Нормални ли сме? Как може да има 3 управляващи и една партия опозиция? Това е сигурно демократично. Колкото едно време БЗНС преди 89-та.... Излезте малко от кутията и вижте как всички ни правят на луди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 17
Бате Пешо
преди 11 години
E няма по нагъл и *** от тоя ***.Боже моля те да доживея тоя да не чувам за него и да не го виждам.Хем некадърен хем нагъл хем лъжец хем хвалипръцко.За него са гласували с бюлетините от Костинброд.Ужас тоя *** комунистите нетърпими.Боже смили се над българите и разкарай тая пасмина негодна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 16
Бате Пешо
преди 11 години
E няма по нагъл и *** от тоя ***.Боже моля те да доживея тоя да не чувам за него и да не го виждам.Хем некадърен хем нагъл хем лъжец хем хвалипръцко.За него са гласували с бюлетините от Костинброд.Ужас тоя *** комунистите нетърпими.Боже смили се над българите и разкарай тая пасмина негодна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 8
vzhekoff
преди 11 години
Интересно, че го интересуват повече гласовете на българите в чужбина (които нито живеят тук, нито го познават), отколкото на живеещите тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Скромното ми мнение е, че не съществува разумен довод в полза на капацитета и волята на която и да било формация в новото НС. Този резултат ще се възпроизвежда до безкрай, ако инструмента за провеждане на политики и управление политическите партии, не бъде овладян от гражданското общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 19 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Кой от тези симпатяги, дето влязоха в това НС е направил нещо реално за намаляване на административния произвол в/у бизнес и граждани (защото всички партии, ако приемем че Атака подкрепяха неформално Герб на един етап, са участвали в предходни управляващи формации под някаква форма)? Кой от тях е направил нещо да се ограничи точенето на ДДС, акциз и мито? Коя от тези партии (и управлението, което е осъществявала) може да бъде дадена като положителен пример, за провеждане на обществени поръчки? Коя от тези формации постигна задоволителен резултат (дори и по най-занижени критерии) при усвояването на евро средствата? Реформите в правораздаване, образование, здраве, демографска политика ? Отговорите на всички тези въпроси е един: НИКОЙ и НИЩО! Как сравнявайки направеното през годините от тези партии, да изведа рационален критерии, по който да дам предимство на някоя от тях пред друга?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 1
mathematician
преди 11 години
Който и да дойде след 6-7 месеца зимата пак ще дойде. Сметките за ток пак ще са същите. И доходите и те ще са на същото ниво, може и по-зле.Интересно какво ще стане тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 21 rate down comment 2
data
преди 11 години
Е най-накрая си признаха официално : БСП и ДПС са едно цяло :):):) Крайно време беше да получим официално признание на тази публична тайна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
CGY
преди 11 години
Допълнително има "*** секции", където активността е 20-30% и такива с 50-60%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още