IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Чака ни коалиция БСП-ДПС или нови избори наесен

Вижте първите коментари на икономисти за възможните коалиции в новия парламент

12:04 | 13.05.13 г. 45
Икономисти: Чака ни коалиция БСП-ДПС или нови избори наесен

Напълно възможно е правителство на новия Отечествен фронт, да получи мнозинство от дефектирали депутати и при гласувания „ад хок”. То няма да е стабилно, но е възможен вариант да издържи относително дълго, както правителството на проф. Беров. Друг вариант за коалиция не виждам. Напълно възможно е да има нови парламентарни избори към 26 октомври. Въпреки че не вярвам в промяна на политическите нагласи на избирателите, възможно е след второто издание на изборите да има повече партии в парламента.

Не виждам нищо страшно от гледна точка на икономиката. Финансовият министър в служебния кабинет Калин Христов промени макрорамката на бюджета и договори параметрите за следващите седем години. Виждам обаче опасност от изпълнение на обещанията на БСП – опасно е да се промени данъчната система и   индустриални политики, които само през ХХ са една от причините на четири икономически кризи в България. Същото ще се случи и ако се възкресят проекти като АЕЦ „Белене”.

При изказванията на Станишев и Орешарски проличаха големи различия в риториката им. Вторият не говори откровени неистини и спомена неща, които вече се случват в икономиката. И във фиска нещата ще се стабилизират благодарение на служебното правителство и донякъде от само себе си. Програмата на БСП, ако остане непроменена, може дестабилизира и фиска. Останалото е неясно и предстоят преговори.

Доц. Анна Кръстева: Станишев ще търси широка политическа подкрепа

Ще има нови предсрочни избори, но не се знае колко скоро ще са те. Това коментира в сутрешния блок на телевизия и радио Bulgaria on Air политологът доц. Анна Кръстева.

По думите й Сергей Станишев играе "картата на Сакскобургготски" за широка политическа подкрепа. "Разликата е, че тази игра не е толкова изискана", допълни експертът.

Според нея на вчерашната пресконференция в НДК Сергей Станишев се е държал като ляв политик, а кандидатът за премиер от "Коалиция за България" Пламен Орешарски като десен. Прогнозата й е, че дори и да се сформира програмен кабинет, през есента ще има нови избори, а "септември ще бъде май".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 43 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Чисто математически, докато производителността на труда се измерва с количество изхарчени пари, а не с количество свършена работа, ние никога няма да можем да се мерим със страни като Англия.Инак смятам, че известно време ще има правителство ДПС+БСП и ако не на есен, то на пролет ще има нови избори. За тези дето са оцелели зимата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още