IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Чака ни коалиция БСП-ДПС или нови избори наесен

Вижте първите коментари на икономисти за възможните коалиции в новия парламент

12:04 | 13.05.13 г. 45
Икономисти: Чака ни коалиция БСП-ДПС или нови избори наесен

Напълно възможно е правителство на новия Отечествен фронт, да получи мнозинство от дефектирали депутати и при гласувания „ад хок”. То няма да е стабилно, но е възможен вариант да издържи относително дълго, както правителството на проф. Беров. Друг вариант за коалиция не виждам. Напълно възможно е да има нови парламентарни избори към 26 октомври. Въпреки че не вярвам в промяна на политическите нагласи на избирателите, възможно е след второто издание на изборите да има повече партии в парламента.

Не виждам нищо страшно от гледна точка на икономиката. Финансовият министър в служебния кабинет Калин Христов промени макрорамката на бюджета и договори параметрите за следващите седем години. Виждам обаче опасност от изпълнение на обещанията на БСП – опасно е да се промени данъчната система и   индустриални политики, които само през ХХ са една от причините на четири икономически кризи в България. Същото ще се случи и ако се възкресят проекти като АЕЦ „Белене”.

При изказванията на Станишев и Орешарски проличаха големи различия в риториката им. Вторият не говори откровени неистини и спомена неща, които вече се случват в икономиката. И във фиска нещата ще се стабилизират благодарение на служебното правителство и донякъде от само себе си. Програмата на БСП, ако остане непроменена, може дестабилизира и фиска. Останалото е неясно и предстоят преговори.

Доц. Анна Кръстева: Станишев ще търси широка политическа подкрепа

Ще има нови предсрочни избори, но не се знае колко скоро ще са те. Това коментира в сутрешния блок на телевизия и радио Bulgaria on Air политологът доц. Анна Кръстева.

По думите й Сергей Станишев играе "картата на Сакскобургготски" за широка политическа подкрепа. "Разликата е, че тази игра не е толкова изискана", допълни експертът.

Според нея на вчерашната пресконференция в НДК Сергей Станишев се е държал като ляв политик, а кандидатът за премиер от "Коалиция за България" Пламен Орешарски като десен. Прогнозата й е, че дори и да се сформира програмен кабинет, през есента ще има нови избори, а "септември ще бъде май".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 1 rate down comment 0
wenci
преди 11 години
Трябва да се променя конституцията - относно изборите, референдумите, управлението - трябва да се доуредят неуредиците.Не може за шофьорска книжка - изискване основно образование, а за гласуване може и от гората и от чужбина......Какво общо имат тези гласуващи със системата - те не са в нея.Критериите за изборите трябва да са други - правото на глас трябва да се заслужи, а не да се има по рождение...т.н..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 1
kroum
преди 11 години
Любовта между ДПС и Атака завършва с сватба БСП ще им кумува а ЧЕСТИТО!Спекулира се че булката е в третия месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 0
MVA123
преди 11 години
Горкият Пламен Орешарски. Ще си измият ръцете с него.Л аком *** глава затрива. Ако не купят другарите някой от хората на Сидеров, ще са под ежедневната угроза на неуравновесен тип да ги направи за резил. Програмно правителство е възможно само с участието на всичи в парламента, може и без Сидеров.В противен случай Пламен е салфетка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 10 rate down comment 3
i_ivanov80
преди 11 години
Правителството е ясно - БСП и ДПС и подкрепяно от Атака. Просто и трите партии няма да искат да позволят нови избори, защото най вероятно ще има време за нова дясна партия и ще им паднат здраво процентите. Ясно е, че голяма част от вота на БСП и Атака беше отрицание на ГЕРБ.Аз от доста време приказвам, че ГЕРБ бяха по-малкото зло, но сега предстои да проследим всички как се оказвам прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 13 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
Хората висше си купуват и министри стават, че за неграмотните ли няма да може. Ще има рязък бум на неграмотни с дипломи за средно образование. Просто ще им се подарят дипломи. Много сте наивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 16 rate down comment 6
melon
преди 11 години
Абе наистина трябва да има минимум средно образование човек, за да има право на глас. Освен това хора, неживеещи в страната и неплащащи данъци тук нямат също морално право да гласуват.Егати цирка - пак турците и комунистите ще яхат държавата. Колко трябва да сме глупав народ? Колко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 16 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Хората имат голяма вяра на Ел. гласуване. И най-малка сметка не си дават колко е манипулируемо това. ОСОБЕНО с нашата държавна администрация, пропита от корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 20 rate down comment 0
v_tin
преди 11 години
Мисля че най добрият вариант са нови избори, като се забранят гласовете на емигрантите/ или се спази изцяло принципа на уседналост- 6 месеца в държавата/. Не може хора с двойно гражданство да определят кой да бъде в парламента, отделно ново велико народно събрание трябва да намали броя на депутатите до около 80 души. Нужно е ново мислене, а със стари к-ви нов бърдак не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 0
v_tin
преди 11 години
Не знам какво разбираш под електронно гласуване, но мисля че ако се мине през 2-3 проксита, ще хванеш на босия цървула от къде гласува. Или и да го хванеш ще бъде прекалено късно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 0
Slavvi
преди 11 години
"Стига глупости! Както ВСЕКИ има право да се образова, така и ВСЕКИ пълнолетен българин има право да гласува. Не може никой да оспори това негово право."С извинение Веско, ама все едно ми говори някой ***, който си мисли, че в тази държава има само права и няма никакви задължения. Няма задължение да се образова, няма задължение да плаща данъци, няма задължение да си плаща сметките и осигуровките, няма задължение да пази чистота, общественото имущество и да спазва законите.......В тази държава всички имаме както права, така и задължения. *** си гледат само правата, престъпниците и политиците също. Останалите, които сме от еВаната страна - имаме само задължения. И ето до къде я докарахме. За мен образователния ценз за гласуване е задължителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още