IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МБМД дава 10% преднина на ГЕРБ пред БСП

Към днешна дата 28,3% биха гласували за бившите управляващи, докато подкрепата за БСП е 18,7 на сто, според проучване

19:45 | 29.04.13 г. 13
МБМД дава 10% преднина на ГЕРБ пред БСП

10% преднина на ГЕРБ пред БСП дава последното национално представително проучване на електоралните нагласи на социологическата агенция МБМД, проведено сред 555 души от София между 19 и 23 април.

Пет партии ще влязат в следващия парламент. ДСБ, РЗС и „Национален фронт за спасение на България“ са на ръба, сочат още данните от проучването.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 28,3%, докато през март те са имали 30,1% доверие, за „Коалиция за България“ – 18,7%, докато през март 15,6% биха дали гласа си за социалистите.

Има лек ръст в резултатите на ДПС, "Атака", и "Движение България на гражданите". През април за ДПС биха пуснали бюлетина 5,2% от избирателите срещу 5 % през март, за "Атака" -  5,2 % през април при 4,4 % през март, за „България на гражданите" -  4,1 % за април при 2,7 % през март. Това означава, че ГЕРБ ще има 106-108 депутати, БСП – 68-72, ДПС- около 20-23, „Атака“- 17-18 и лидерът на „Движение България на гражданите“ - 11-12.

„Национален фронт за спасение на България“ вече печели 3%, което означава, че също има шансове да мине 4-процентната бариера. Същото се отнася и за ДСБ и РЗС, които сега са с около 2% подкрепа.

„Има още две седмици до изборите, скандалите не спират и все още това са много несигурни резултати“, направи уговорка директорът на социологическата агенция Мирослава Радева.

Проучването сочи, че 19 на сто от анкетираните не се интересуват от скандалите с подслушванията. 7% обаче твърдят, че са променили мнението си за кого да дадат вот, а 16 на сто признават, че изпитват колебания за кого да гласуват.

31% следят скандала с подслушването с голям интерес, 50 на сто са чули за него, но не се интересуват особено. Според 23% последствията ще бъдат, че ГЕРБ ще загуби изборите, 21 на сто смятат, че ГЕРБ ще спечели с много по-голям резултат, а 38% са на мнение, че вотът ще се разпръсне и няма да може да се състави правителство. Отговор не дават 41 на сто.

За 31 на сто от анкетираните подслушването е дело на частни структури, които целят дестабилизация на държавата, според 19% - организирал го е Цветан Цветанов, за да навреди на Бойко Борисов, а други 19 на сто подозират, че Мирослав Найденов цели да навреди на ГЕРБ.

32% смятат, че зад пускането на записа до медиите стоят вътрешни кръгове в ГЕРБ, 29% - политически опоненти на ГЕРБ, а 18 на сто са на мнение, че става дума за икономически групировки, които целят дестабилизация на страната. 21 на сто не могат да дадат отговор.

В същото време прави впечатление, че все повече хора не казват кого ще подкрепят на изборите, макар че колебаещите се намаляват, коментираха социолозите.

Скандалите, които са около ГЕРБ, разколебават периферията от симпатизанти на партията и директно наливат гласове в малките политически формации, обобщи Радева.

Класацията на политиците с най-високо доверие през април отново е оглавявана от президента Росен Плевнелиев, който се радва на подкрепата на 45% от анкетираните. Въпреки това има лек спад в доверието към него спрямо март, когато е било 48%. На второ място е еврокомисарят Кристалина Георгиева – 37%, а трети е служебният премиер Марин Райков.

Доверието в Бойко Борисов е 35% и има лек ръст спрямо март. Забелязва се увеличение в доверието към Меглена Кунева – от 11% през март до 17% през април. Доверието към лидера на БСП Сергей Станишев се е повишило до 22%, спрямо март, когато е било 19%. Доверието към Волен Сидеров през април е 17%. Лидерът на ДПС Лютви Местан отбелязва лек спад – от 10% през март до 9% през април.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 15
Монти
преди 11 години
Рядко поръчкови изследвания...едно ,подир друго ...Мира Янева- с четири изследвания тези дни , НЦИОМ - правителствени социолози с три изследвания за 20 дни и Юлии Павлов...Мога да напиша хиляди неща за нарушаване на метологията и при тримата/ базата е 550 човека ,по телефона и само в четири най големи града/,но единственото ,което е съществено, че се ползват ,когато нещата отиват към купуване на гласове или фалшификации на изборите с цел на замазване на положението и разгрома на ГЕРБ...Базата за сравнение е президенските избори...Тези тримата имаха над 10 % разлика от резултата и 5% грешка при екзипола...в полза на ГЕРБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
Pyramid
преди 11 години
Възможно. Не вярвам точно на 10% преимущество но, явно, някакво все има. Например, ДОСЕГА, от БСП нито един не подписа Декларациите тук: http://***.facebook.com/groups/123918507797712/ . При този разклад, мен, бивш техен яростен симпатизант, това изоставане никак не ме учудва. Нормално е, когато СЕ СТРАХУВАШ да се обозначиш като чист /и да гарантираш с нотариално заверен подпис, че си снел имунитета си ПРЕДВАРИТЕЛНО и т.н./ гражданите да се замислят. И да си направят някакви изводи. Те си знаят - всеки за себе си - и не се наемам да им обяснявам, един по един. Много от възрастните ни сънародници не ползват Интернет, а медиите съзнателно възпрепятстват инициативата - подозираме заговор - но, и те, каквото са видели, трудно свързват с добри перспективи за бъдещето. Чудя се, след провала с референдума, кой ли ще се върже на столетницата за переден път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 14
zdravko1
преди 11 години
Над 10% ще е преднината! И като ревне комуниста, че са фалшиви изборите, ще има пак едни филми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още