IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЦИОМ: ГЕРБ с преднина от 6,4% пред БСП

Сериозни шансове да попадне в парламента запазва и "Движение България на гражданите" с подкрепата на 3,1 на сто от анкетираните

12:28 | 19.04.13 г. 22
НЦИОМ: ГЕРБ с преднина от 6,4% пред БСП

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, със сигурност в следващия състав на парламента попадат ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Това показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 10 и 15 април сред 1120 души, съобщава БТА.

За ГЕРБ биха дали гласа си 23,9 на сто, за „Коалиция за България“ - 17,5%, за ДПС - 6,2%, за "Атака" - 5,2 на сто. Сериозни шансове да попадне в парламента запазва и "Движение България на гражданите", което получава подкрепата на 3,1 на сто от анкетираните.

Няма значима промяна и в разликата между ГЕРБ и БСП - към 15 април тя е 6,4 на сто. Регистрирани са по-устойчиви в сравнение с март дялове на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

Несъстоялата се коалиция между ДСБ и Съюз "Единство" не повлиява върху електоралната подкрепа за КП "Демократи за силна България и БДФ". От година насам няма значима промяна и в електоралния дял на НФСБ, отчитат социолозите.

Те отбелязват, че изследването е направено в самото начало на кампанията и по-нататъшният й ход ще бъде решаващ за КП "Демократи за силна България и БДФ", както и за НФСБ.

Регистрирана е тенденция към известно повишаване на електоралната подкрепа за Коалиция "Център-Свобода и достойнство" (НДСВ и НПСД), за Коалицията от партии "ГОРДА България", за РЗС и за ВМРО. Социолозите обаче не смятат, че е коректно в началото на кампанията да се правят прогнози за представянето на новоучредени партии и коалиции, които гравитират около и под изборния праг.

Готовност за гласуване декларират малко над 60 процента от имащите право на глас българи и на базата на това социолозите на този етап прогнозират изборна активност около 55 на сто. Най-висока готовност да дадат вота си декларират хората на възраст над 60 години, образованите и заможните, както и жителите на селата и на градовете-областни центрове. Две трети от онези, които не възнамеряват да гласуват, изтъкват като основен аргумент съмненията си за честността на изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 13 rate down comment 8
SS-23
преди 11 години
Един човек влиза в ресторант, където робот стои зад плота вместо барман. Отива човекът на бара, а роботът го пита:-Колко е Вашето IQ?-150 казал човека.Роботът веднага му сипва 16-годишно уиски и започва разговор за глобалното затопляне, интерференцията на заобикалящата среда, квантовата механика, нанотехнологийте и т.н.Човекът остава много впечатлен от вечерта и затова и на другата вечер решава да тества робота. Когато роботът го пита за неговото IQ той казва 80.Веднага роботът му сервира бира и му говори за футбол, карти, любими ястия, жени и пр.Все така заинтригуван, човекът се връща на следващата вечер отново, влиза и казва IQ=0Роботът, без да го пита, му налива една карнобатска и казва:-И кво прайм ся? Пак ще гласуваме за ГЕРБ, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 8
bgMan
преди 11 години
Да бе...90% от населението на България над 18 години, което аз познавам е против БСП и ще гласува за ГЕРБ само защото това е единственият смислен протестен вот срещу бандата престъпници от Позитано 20.Досега в по-голяма степен вотът в България е бил протестен и червените кхмери си помислиха че след като успяха да катализират известно недоволство срещу ГЕРБ това автоматично ще се обърнат в гласове за тях. Ще видим на изборите дали е така. Но мисля че ще останат доста разочаровани.Аре бе jelenski, къде си? Да не би да четеш автобиграфията на поп Кръстьо или на някой друг голям български предател?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
SS-23
преди 11 години
НИКОГА не вярвайте на ЦНИОМ! Преди 2 дни, на спирката на метрото "Хан Кубрат", Будистите бяха опънали шатричка и раздаваха знаменца, балончета, бонбонки, брошурки...И най-интересното беше, че те раздават.....ама никой не взема! :)) Другото е, че всички проучвания, които вчера и днес излязоха, обхващат изследване от преди "Цветанов-гейт" и "Флоров-гейт". Резултати, близки до реалността ще има от проучванията, които ще излязат в края на месеца и началото на май! Другото е, че има около 50% отказ от анкетиране, което на езика на социологията говори, че това са потенциални опозиционни гласовоподаватели, но не искат или ги е страх да афишират вота си! БУДА ще остане много неприятно изненадан след 12 май!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Време е балалайкучката jelenski да се изходи и тук.Иначе съжалявам че ГЕРБ имат толкова малък потенциал и са заложници на толкова различни интереси, надявам се тежките предизборни условия, в които се намират като партия да катализират някои процеси и да вкарат по-умни и свястни хора и в партията и в институциите на държавата.Надявам се и на по-активно гражданско общество и конструктивни протести, които да държат ГЕРБ в шах та да не се изволяват в алчност и корупция и да пропаднат като всички предишни опоненти на БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 14
dakl
преди 11 години
ЦИОМ е правителствено дружество и е напълно нормално да показва такива резултати, а иначе общо взето има единодушие между социолозите че 70% от населението на България над 18 години е против ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
ivan4o555
преди 11 години
Възмутен съм!Др. Станишев каза че като плюем и храчим по ГЕРБ всеки ден и ние ще спечелим изборите!А тя каква стана?! ГЕРБ качва рейтинг всеки ден, а БСП сваля.Ще гласувам за ГЕРБ тогава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
konstanca
преди 11 години
Сериозни шансове да попадне в парламента запазва и "Движение България на гражданите", което получава подкрепата на 3,1 на сто от анкетираните.- това трябва да бъде възпрепятствано, не бива да позволяваме на Пръмова да влезе в парламента, първо-целите и са невъзможни и второ-тази жена е способна да постави началото на края на държавата ни с лъжите, лицемерието и интригите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Законодателството в страната изисква всеки касов апарат да бъде свързан с компютърните системи на Националната агенция за приходите."Който и да спечели едва ли ще промени цитираното! :D Така че не хранете илюзии! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
То че *** е вярно, ама сред хората поне има и някой друг умен, а сред партиите сигурно са 1 на 1000 и той е алчен и мисли само за джоба си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
ups
преди 11 години
*** народ, бедна държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още