IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развитие по темата за "Българския Уотъргейт"

Проверката на прокуратурата показа, че "2/3 от сигнала на Станишев" е верен. Лидерът на левицата поиска оттеглянето на Цветанов от политиката

15:54 | 15.04.13 г. 34
<p>
	<em>Сотир Цацаров представи данните по сигнала за незаконно подслушване. Снимка: БТА</em></p>

Сотир Цацаров представи данните по сигнала за незаконно подслушване. Снимка: БТА

"Българският Уотъргейт" пое в неочаквана от Цветан Цветанов посока - прокурорската проверка по сигнала на Сергей Станишев за незаконно подслушване показа, че има предпоставки тези действия да бъдат извършени. 

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че на практика две трети от сигнала, предаден от Станишев, е верен, съобщи Dnes.bg. Цацаров припомни, че е получил сигнал от лидера на левицата на 28 март. Станишев е обяснил, че е получил информацията в запечатан плик от неизвестен подател и е преценил, че данните са обезпокоителни и не могат да бъдат премълчани.

Проверката на прокуратурата е констатирала редица нарушения, свързани на практика с безконтролното използване на така наречената "мобилна техника за подслушване". В дни през март, в които не е отразено излизането на автомобила с подслушвателна техника, посочен в сигнала, той на практика е засечен по улици в София, сочат кадри от видеонаблюдението на столицата. В пътната му книжка и в придружаващи документи обаче пише, че той е на местостоянката си.

Има и разминавания в часовете, в които е посочено, че автомобилът е излизал. Задачите се поставят устно, вписват се в тефтери, които не са класифицирани, и отчетност няма. Ако няма резултат, не се пише никакъв документ, обясниха от прокуратурата.

Припомняме, че сигналът за незаконно подслушване стана причина за спор в ефира на bTV между Станишев и Цветанов. Бившият вече вътрешен министър обеща да се оттегли от политиката, ако има данни, че информацията е вярна. След разгласяването на прокурорската проверка Станишев призова днес Цветан Цветанов да спази обещанието си. 

"Налице са достатъчно основания Цветан Цветанов да излезе от политиката, да излезе от листите на ПП ГЕРБ, да не участва в изборите по никакъв начин, включително и като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, и да не възпрепятства правосъдието", заяви лидерът на БСП на специална пресконференция. 

Реакция по темата има и от страна на ДПС, които също поискаха отстраняването на Цветан Цветанов. Политическото измерение на този въпрос е зависим ли е Бойко Борисов от своя заместник, държи ли го той с нещо, коментира лидерът на партията Лютви Местан. 

Данните от проверката на сигнала е стана причина за среща между главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър в служебното правителство Петя Първанова. Подробности от разговорите обаче не бяха съобщени публично. Малко по-късно днес ще има и специално изявление на Цветан Цветанов от Долна баня. На този етап той призова да се изчака края на досъдебното производство преди да бъдат правени изводи и оценки. 

Какви са нарушенията?

От изнесените от прокуратурата данни става ясно още, че началникът на отдел в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка чрез изтриване на данни след внасянето на сигнала от Станишев. Димитров обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не е могла да работи.

"Едно такова мощно оръжие за прихващане на мобилни комуникации би трябвало да се пази не по-малко строго, отколкото ядрените куфарчета", заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че е е образувано досъдебно производство срещу Цветан Иванов, директор на СДОТО, Камен Костов, директор на СДОТО, Сергей Кацаров, директор на СДОТО. Цветан Цветанов е дал кратки обяснения пред двама прокурори, в които е изтъкнал, че е представител на политическото ръководство и по отношение на техническата част отговарят други длъжностни лица.

Разследването продължава. Ще се назначават и експертизи, като една от основните цели е да бъде възстановена изтритата информация. "Ще се опитаме да възстановим всичко с експерти на фирмата-производител", съобщи Цацаров.

Ще бъде издадено и разпореждане - предложение до министъра на вътрешните работи – "да създадат правила, които да въведат в действие по отношение на зоната, в която съществува нормативен вакуум". Цацаров заяви, че в момента, в който е конституирано Народно събрание, прокуратурата ще представи пълен комплект от предложения за конкретни изменения в нормативната уредба, касаеща използването на техниката за подслушване в МВР.

Според главния прокурор трябва да има отделна агенция вън от службите за сигурност, която е под силен контрол. "Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 26
jelenski
преди 11 години
Добро дело направи Станишев уби милиционера Цветанов! Съд за Цветанов. Как ще правите избори бе гербери, с милиционерски похвати?Никога повече милиционерите на власт. Ако и сега изберем ГЕРБ, значи не сме народ, а ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 29
LuckyYou
преди 11 години
Долу ГЕРБ! Долу Цв. Цв. и Б.Б.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още