IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Горанов: За новия мандат ще ни трябват около 5 млрд. лева заеми

Външни и вътрешни заеми ще покриват бюджетния дефицит и рефинансиране на стар дълг, смята бившия финансов министър в кабинета "Борисов"

12:52 | 13.04.13 г. 21
Вл. Горанов: За новия мандат ще ни трябват около 5 млрд. лева заеми

Около 5 млрд. лева ще бъдат необходими за следващите четири години за покриване на бюджетни дефицити и за рефинансиране на стар дълг, коментира в предаването "Седмицата" на Дарик Радио бившият зам.-министър на финансите в кабинета "Борисов" Владислав Горанов.

В тази връзка той коментира, че заеми ще бъдат взимани, но не за повишаването на доходи, каквито идеи се появиха преди месец, а за покриване на бюджетния дефицит.

Горанов обясни, че на този етап нищо не налага промяна на параметрите на валутния борд или неговото премахване. Няма причина и за данъчни промени. Освен запазването на плоския данък, ГЕРБ предвижда още и запазване на ставките за ДДС.

Той обясни, че изключението за туристическия сектор, който плаща 9% ДДС, ще се запази, защото това е сделка за износ, а износът е с нулева ставка на данъка.

Горанов коментира, че не може през ДДС да се провеждат социални политики, защото той е сред основните приходи в бюджета и ако има намаление, като цяло ще трябва да бъдат преразгледани други обществени разходи.

Що се отнася до социалните политики Горанов допълни, че партията смята да запази социалните трапезарии, както и допълнителни услуги за възрастни хора, които предлага в момента "Социалният патронаж". В борбата с безработицата единствено могат да бъдат ползвани европейските програми, призна обаче Владислав Горанов. Според него повишаването на заетостта и икономическият ръст са в основата на повишаването на доходите на хората.

Като цяло европейските средства ще бъдат инвестирани в земеделието, както и в социалната и инженерната инфраструктура.

ГЕРБ не подкрепя идеите за национализиране на монополите и тезата им е, че именно подобни коментари водят до несигурност за чуждите инвеститори. Трябва да се работи обаче и за подобряване на съдебната система, допълни още Горанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 28 rate down comment 5
horhe7
преди 11 години
тоя е бати грездея!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 45 rate down comment 6
aldy
преди 11 години
"...Вл. Горанов: За новия мандат ще ни трябват около 5 млрд. лева заеми..."Хехе, ще ви трябват? На вас? А тояга не щете ли? И на мене ми трябват, ама гледам първо държавата, т.е. народа и след това ако остане нещо за мене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 8
kane
преди 11 години
..заробиха САЩ със няколко войни със пари взети назаем/без дори да питат парламента/ И когато ТЕГЛИМ КРЕДИТИ ДОКАТО УПРАВЛЯВАМЕ/ние ДЕСНИТЕ/ ще докараме страната до там, че ако случайно изгубим изборите след това ЩЕ КРЕШИМ ЗА ТОВА ЧЕ СМЕ ТОЛКОВА ЗАДЛЪЖНЯЛИ, че единствения ни път е КЪТ< КЪТ< КЪТ, или рестрикции, рестрикции, рстрикции.. докато хората започнат да се палят по пътя. Та Джуд умря но даде много на ДЕСНИТЕ 1.НИСКИ ДАНЪЦИ НА ВСИЧКИ/ познато ли ви е 10% плосък данък - това е най-сигурната смърт на държавата. Тя стои в ъгъла и не се меси на нас БОГАТИТЕ който си правим паричките за нейна/на държавата сметка или на 95% от народа/ ако ли пък се наложи те държавните служители нали сме ги сложили на малки заплатки, лесно ги корумпираме/2.КОГАТО СМЕ НА ВЛАСТ ВЗЕМАМЕ КРЕДИТИ КОЛКО МОЖЕМ/виж статията/3.АКО ИЗГУБИМ ИЗБОРИТЕ започваме да крещим за дефицитите и за бъджета и как няма пари, за социални дейности/а само за соц.супа/ и видите ли на бизнеса трябва да се помогне и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 10
kane
преди 11 години
..той ДЕСНИТЕ ЩЕ ДАВАТ НИСКИ ДАНЪЦИ НА ВСИЧКИ и това ще е подаръка за хората и те ще ни обичат. Освен това обаче ще даваме ниски данъци и на богатите/а те ще ни държат на власт, защото държат парите/ и едновременно с това ще ДЕКАПИТАЛИЗИРАМЕ държавата и нейните агенции, които няма да могат да "се бъркат" в работата на бизнеса/разен контрол в/у храните, водата, тока, въздуха, природата и т.н. КОНТРОЛ/. БИЗНЕСА ПОДИВЯВА като чуе че има РЕГУЛАЦИИ те искат да си направят кинтите пък че някъде нечие дете ще умре от това... на кой му пука/казват бедно дете на етносите...някакси карат хората да свикват с това че бедния е НОРМАЛНО ДА УМРЕ ЛЕСНО и децата му.Та с един удър ГОЛЯМ УСПЕХ1.Даваме малки данъци на ВСИЧКИ и бените щот са глупави се радват че са спестили 5 лева, а невиждат че богатия пести 500 000лв и от тях държавата ще даде пак за тях бедните МНОГО ПОВЕ!Е ОТ 5лв дето са спестили2.Унищожаваме мръсния регулатор НАРЕЧЕН ДЪРЖАВА И ОРГАНИТЕ И3.ТЕГЛИМ КРЕДИТИ ДО ДУПКА/Буш и Рейгън зароб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 13
kane
преди 11 години
Иначе всеки който иска да се запознае със това как управляват десните не само у нас, а и по света/бакраунда и изобщо стратезите на ГЕРБ зная много добре кои са по почерка им, не се вместват изобщо в границите на РБ. Българите са мнооого лесни риби, след като ги ливят на бастунаКойто иска да разбере каква е стратегията им. Може да прочете за Джуд Уанински и Санта клаус теорията му. Той е един от многото стратези на Рейгън, но почти всички го подиграват по онова време. Обаче го слушат най-важните хора. Именно Рейгън и сем Буш.Теорията му е свързана с това че Левите са Дядо Коледа и носят подаръци на народа...40 часа раб.седмица, 4 седмици платен отпуск, допълнително заплащане за след 8мия час работа, пенсия на 55г, високи данъци за богатите с които да се плащат здравеопазването и образованието на всички, пенсия и т.н. и т.н. всичко това е дело на ЛЕВИТЕ/и всички останали соц.известни ни придобивки/Какво дават ДЕСНИТЕ на хората пита Джуд. НИЩО. ТЕ ДАВАТ САМО НА БОГАТИТЕ. Тогава казва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 16
kane
преди 11 години
С една дума ако не вадиш повече от 150 000лв годишно и въпреки това гласуваш за ГЕРБ си *** или ако не ти харесва да се наречеш *** то гласуваш ПРОТИВ интересите си, тези на децата/внуците си и тези на 99% от обществотоУспех прости ми сънародници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 6
SEBULBA
преди 11 години
Още не са спечелили мандата, а вече са намислили откъде да откраднат парите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 11 години
Хак да ни е.------------------аз добавям и "Хак да им е ", защото следващите на власт ще са най-прецаканите досега. Дори с най-добри намерения няма да могат да оправят батака до който докараха всичко. Незнам за какво се борят след като всичко е толкова опоскано и положението е трагично. Ако някой мисли че са "патриоти" аз не. Единствено си мисля, че щом толкова ламтят отляво и от дясно за власт значи все още има нещо за крадене. Все сме изработили нещо. Обаче ако не и ако продължат в същото русло година две, ще се наложи да вземат заем за да си плащат депутатските заплати, защото няма да съберат нищо от данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 53 rate down comment 5
SEBULBA
преди 11 години
Ако тоя синковец направи това, което казва, жална ни майка... по-силен сигнал за изнасяне от загиващата България, не може да има! Айде, ние сме се прежалили, но от децата ми роби няма да им позволя да направят! Жалка крадлива милиционерска ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 11 години
"...Ама хак ни е..."Хаха... виж само как са ти оценили мнението "колегите"... хаха! Нали се сещаш кой пак ще управлява и какво ще стане? Сега сме на "дясна" вълна, защото "ляво" е *** дума. Всъщност, едни и същи мошеници жонглират с понятията "ляво-дясно", за да се докопат до ключето на държавната касичка. Хазната е изметена, а вече има опашка от чакащи за новата порция "бизнес" с държавата, така, че заборчлясването ще продължава! Това за сега виждам като основен атрибут на "дясното" управление... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още