IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-различните позиции на малките партии

СДС категорично е за премахване на валутния борд, НДСВ предлага регресивен плосък данък, а ДСБ ще прави териториално-административна реформа*

11:50 | 13.04.13 г. 13
По-различните позиции на малките партии

Да остане ли валутният борд и да се запази ли плоският данък станаха основни теми в предизборните платформи и разговори между представителите на политическите партии. Позициите на водещите партии по темата станаха ясни преди седмици, но мнението на малките партии, макар и били управляващи преди години, на този етап остават в сянка.

Сред тях са доста различни от досега чутите позиции, като например на СДС (с председател Емил Кабаиванов), които поискаха отмяна на валутния борд, който е свършил своята работа. Плосък данък с намаляваща ставка пък е предложението на НДСВ и техните партньори.

В предаването "Седмицата" на Дарик Радио от СДС категорично заявиха, че валутният борд и фиксираният курс трябва да отпаднат, защото това е краткосрочна или средносрочна мярка, а дългото му използване води до изкривяване и дисбаланс на икономиката. Страната трябва да приеме еврото, но това да не стане веднага след като премахнем валутния борд, а да има период, в който в страната няма да има нито борд, нито ще е в еврозоната.

Заем на този етап не ни трябва, но може да се емитират еврооблигации за важен проект. Представителите на партията обаче бяха категорични, че това не трябва да е АЕЦ "Белене", който категорично не бива да бъде реализиран. В условията на криза данъците и ставките не трябва да се променят е позицията на СДС.

От партията предлагат отпадането на минималната работна заплата, но и въвеждане на минимално почасово заплащане. По-гъвкава е системата за минимални осигурителни прагове и те ще бъдат запазени. 

От коалицията "Свобода и достойнство", в чийто състав е и НДСВ, обаче се обявиха за запазване на валутния борд, но и залагат на промяна по отношение на плоския данък. От коалицията предлагат стимули за семействата с деца, което на практика ще означава регресивно подоходно облагане.

Все още между самите партньори няма яснота дали да се направят промени в ставките на ДДС. От НДСВ са категорично против, но от "Свобода и достойнство" предлагат различни ставки за луксозни стоки и за лекарства и книги. Няма и ясна позиция между коалиционните партньори и по отношение на АЕЦ "Белене" . Коалицията обаче залага на политики в подкрепа на семействата и децата и инвестиции именно в тази област.

ДСБ ще запази валутния борд, въпреки че има логика за неговото премахване. Заради по-високата инфлация у нас отколкото в еврозоната, нашата валута е надценена, но промяна в условията на борда ще означава тежък удар върху спестяванията на хората. Еврозоната на този етап е несигурен клуб и затова от партията ще изчакат с молбата за членство.

Различното в програмата на ДСБ обаче е предстояща административна реформа, след която областите в страната ще бъдат само шест, а не както сега - 27. На този етап очевидни са центровете на четири от областите - София, Пловдив, Варна и Бургас. Що се отнася до Северния централен и Северозападния регион може да има известни дискусии, но Русе и Плевен са сред най-подходящите при избор на центрове. 

Без промяна в данъчната политика и запазване на валутния борд без никаква промяна, залагат от "България на гражданите". Така ще можем бързо да влезем в еврозоната. От партията обаче смятат да изтеглят заем, но не за да финансират бюджетния дефицит, а за структурни реформи - за здравеопазването и образованието. Друго предложение е да бъде премахната единната данъчна сметка, която е помогнала на държавата, но не и на гражданите. 

Интересна програмата и на партия "Лидер" - от партията също не залагат на промени в данъчната система или във валутния борд. В същото време обаче предлагат теглене на заем за стимулиране на икономиката. Парите трябва да отидат в програми в подкрепа на предприятията. От партията обаче не са направени конкретни изчисления за размер на заема и ще се водят от състоянието на бюджета. 

* Статията е актуализирана към 13:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
целта на малките партии е да отклоняват гласове за големите. Герб за какво си внедри и агенти сред протестиращите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Ама ми се струва, че обърканите глави в мамковината ни са подавляващо мнозинство, което хич, ама хич не е радващо..."Не споделям мнението ти че са объркани! Много добре знаят какво искат. Което е още по стряскащо! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Страната трябва да приеме еврото, НО това да не стане веднага след като премахнем валутния борд, а да има период, в който в страната няма да има нито борд, нито ще е в еврозоната."Конюнктура !!!! Просто прозират интересите на хората които ги финансират! Има два начина да оберат гражданите и да се финансират тия мишки със закъсалия си бизнес. Като обезценят лева, или като ни натресат заем, който разбира се, НИЕ ще плащаме! Ще въртят ще сучат все натам ще бият. Бедата ако това се случи, нямаше да е толкова ГОЛЯМА, ако тия крадливи мишки можеха да правят бизнес. Поне щяхме да разчитаме, че финансирайки ги ще пожънем някакъв дивидент след това. Било по високи доходи на населението / което ще ги е кредитирало/ или ниска безработица в средносрочен план. Защо мисля че са неспособни и не заслужават кредит на доверие ли !? Ами от 1989 насам нищо успешно не са показали! Какво да ме накара да мисля че и този път няма да е същото. При тия хора грабежа не е СРЕДСТВО за постигане на цел.Той е ЦЕЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
СДС на Кабанамкойси... Титан на мисълта и приближен на Слънчицето. Тоя така и не знае, че нашият валутен борд далече още не се е изчерпал и има около 80% резерв. Това го твърди Костов, който е баща на нашия валутен борд. Навремето именно той се опъна на класическия модел на Стив Ханке, който не предвижда фискален резерв. Костов успя да уговори МВФ и ние въведохме знамително по-облекчен вариант. Някои "объркани глави", които трудно вдяват такава сложна материя, твърдяха, че Костов е бил против валутния борд, та Софиянски (на своя глава) бил го въвел. Ама ми се струва, че обърканите глави в мамковината ни са подавляващо мнозинство, което хич, ама хич не е радващо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
Бордът ще се отмени автоматично като влезем в Еврозоната. ;)Кво толкова има да го мислите.Ама кога ще стане това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
Имотите никога не са се търгували или оценявали в левове и още по-малко това би станало без валутен борд.Имотният балон се разду по други причини нямащи нищо общо с борда.Много лаици и икономисти силно преувеличават положителните възможностите, които дава една по-активна и самостоятелна парична политика - респективно без валутен борд.1. Най-вече виждам плюсове от това, че икономиката би се раздвижила или загряла от т.нар. 'бягство от парите'. 2. Обаче, това за държави, като България е по-скоро фикция, защото: - на практика бягството от обезценката би намерило убежище в друг паричен актив(резервна валута), а не в реални инвестиции в икономиката, щото просто липсва такава бизнес среда.-в българската политика има силни социал-популистки нагласи граничещи с безотговорност, които ще деформират паричната политика до криминални нива подобно на '97 год.-положителните ефекти се отнасят за големи/работещи икономики, чиято собствена валута се явява резервна именно поради способността на икономиките им да създават реална стойност на парите.-не забравяйте, защо ВСЕ ПАК беше въведен валутния борд!Точно поради социал-популистки и криминални злоупотреби на една политическа Партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
Gamblerr
преди 11 години
studioaa, Кой живее до 75 бе ?! Кой иска цял живот да плаща данъци за евентуаааално някоя друга година след това, та да вземе мизерна пенсийка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
Sakamano
преди 11 години
Бордът трябваше да падне още преди години - когато икономиката беше във възход и бюджета имаше излишък. Тогава щеше да е безопасно и дори полезно, защото плавната обезценка на лева нямаше да позволи раздуването на имотни и други балони, щеше да повиши конкурентността и да ограничи потребителското кредитиране. Сега е късно за подобни експерименти - злото вече е сторено. Премахването на борда няма да върне десетките хиляди фалирали фирми, нито стотиците хиляди загубени работни места. Само дето ще унищожи и последното останало стабилно нещо в тая държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
За падане на борда и радикални реформи говорят само партии, които са сигурни, че никога няма да управляват и да им се налага да изпълняват обещанията си! За такива гризачи единствената цел е да подслонят на топло в парламента партийния си актив, който реално реално се явява членската маса на подобни партии! Нищо повече! Това ви го казва старият комунист! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
alligator_29
преди 11 години
Абсолютно съм съгласен, че нито СДС ще мине в парламента нито , че ще падне борда. Но рано или късно борда ще трябва да падне, дали сега или след 30 год. това ще е факт, а СДС е единственната партия която го казва открито ( не съм превърженик на която и да е партия), но другите сякаш говорят това, какво хората искат да чуят. А когато някой повдига въпрос за падането на борда, всички веднага се сещат за хиперинфлация, и вече виждам ужас във очите на хората :)). Финансите на страната трябва да се управляват от финансисти и икономисти, а не от политици - популисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още