IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се поскъпване на тока след 1 юли

На този етап конкретни цифри не може да се коментират, заяви председателят на енергийния регулатор Евгения Харитонова

08:37 | 09.04.13 г. 11
Очаква се поскъпване на тока след 1 юли

Имa голяма вероятност цената на тока да се увеличи от 1 юли. За това подсказа председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова пред NovaTV. 

"Отчитайки и че миньорите искат едно чувствително повишаване на цената на въглищата от комплекса "Мини Марица Изток", това ще рефлектира и върху цената на въглищата и от другите мини. А пък въглищата в термичните централи участват някъде със 75-80% от основната цена", заяви Харитонова, като загатна за евентуалното повишение на цената на тока.

"Не знам, разбира се, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма какви цени ще одобри. Това трябва да определи министърът, защото въглищата не са регулирана стока в България", уточни още председателят на ДКЕВР. 

Тя посочи, че всички енергийни дружества искат увеличение на цените, но това не значи, че това ще бъде одобрено. "Трябва да се разгледат всичките им разоди и да се види ДКЕВР какво ще признае и какво не. Комисията по принцип не признава всички разходи", посочи още Харитонова.

Ръководителят на регулатора отказа да прогнозира с колко може да се промени цената от 1 юли. Тя отказа да потвърди дали скокът в цената би бил рязък, като заяви, че на този етап "това не може да бъде коментирано".

Във връзка с евентуално намаление на цената на тока Харитонова заяви, че подобно не може да бъде прогнозирано. Като евентуална мярка за намаляне на цената на тока тя посочи, че може да се намали цената за пренос на електроенергия с около 6 лв., ако ресорният министър го реши със заповед до НЕК.

Сегашните34 лева за пренос могат да паднат някъде с около 6 лв. и да останат някъде около 28 лв., обясни Харитонова. В следващ ценови период цената отново вероятно би била покачена, така че от подобно действие може да няма никакъв смисъл, поясни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 4
cokrat1
преди 11 години
Почнаа да ни подготвят/обработват/ за предстоящо увеличение на тока....И тая е същия *** като Семерджиев...продукт на енергийната мафия...Новото правителство трябва моментално щом встъпи в длъжност да я уволни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още