IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ: Планът за 250 хил. работни места е неизпълним, БСП: Пари ще има

Политиката по доходите попада в центъра на дебатите преди предсрочните избори

09:04 | 03.04.13 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ГЕРБ: Планът за 250 хил. работни места е неизпълним, БСП: Пари ще има

Макар официално предизборната агитация да не е започнала, основните политически сили с амбиции за следващото Народно събрание вече започнаха дебатите помежду си. Тази сутрин в ефира на bTV представители на ГЕРБ, БСП, Атака и ДПС сблъскаха вижданията си за политиката на доходите през следващите четири години.

Томислав Дончев от ГЕРБ призна, че има потенциал за свиване на разходите в администрацията, но допълни, че в момента разговорът не трябва да бъде колко ще похарчим, а колко ще спечелим. Според него няма как да привличаме инвеститори при положение, че има заплаха за сигурността на техните инвестиции, визирайки мерките на "Атака" за отнемане на концесии и приватизирани предприятия от чужди компании. 

В тази връзка Волен Сидеров повтори своята теза за минимална работна заплата от 1000 лева и пенсия от 500 лева. За това са необходими 6 млрд. лева годишно, които могат да бъдат събрани чрез намаляване на администрацията, свиването на контрабандата и връщането на концесиите, "които ограбват държавата", категоричен е той.

Сидеров посочи за пример златодобива в Челопеч, където концесионерът изнасял по 10 тона злато на година. Той обясни още, че чуждите фирми, които работят у нас, трябва да предлагат европейски доходи за техните служители.

Лидерът на "Атака" даде интересна статистика, че минималната пенсия в Салвадор, една от най-бедните държави в Южна Америка, е 115 евро, а в Габон - 194 евро.

Според Томислав Дончев няма условия за промяна на минималната работна заплата до края на тази година. Той допълни, че мярката на БСП за откриване на 250 хил. работни места няма как да се случи, защото тази изкуствена заетост ще коства 1 млрд. лева на хазната, а няма да доведе до ръст на икономиката. 

Янаки Стоилов от БСП обаче коментира, че след управлението на ГЕРБ без работа останали 630 хил. души. През 2014 година с 10% трябва да бъде увеличена минималната работна заплата, обясни още той. Според програмата на партията към края на мандата им минималната работна заплата трябва да бъде 450 лева. 

Средствата в хазната ще идват от инвестиции, държавни вземания, чийто размер ще бъде между 1 -1,5 млрд. лева на година и от европейските фондове, допълни още социалистът. Трябва да се търси още баланс между производството и услугите, смята Стоилов и допълни, че във всеки областен трябва да бъдат изградени по "1-2 големи предприятия, които да осигурят заетост за хората". 

Замразяването на доходите беше една от най-големите грешки на предишните управляващи, коментира Алиосман Имамов от ДПС. Той обясни, че фокусът на неговата партия няма да бъде върху конкретни числа за минималната заплата или пенсия, а върху увеличаването на доходите като цяло и повишаването на икономическата активност. 
За "Атака" обаче именно конкретното определяне на минималната заплата ще повиши и доходите на хората.

Плоският данък

За ДПС и ГЕРБ промяна в данъчната система не би трябвало да се прави в условията на криза. Имамов коментира, че единствено би могло да се въведе минимален необлагаем доход. Янаки Стоилов повтори тезата за отпадането на единната ставка за облагане на доходите на хората. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Не си ми прочел въпроса правилно! Той очевидно е риторичен. Смисълът му е, че това е загубена кауза. Цели 70 години НИКОЙ не е успял/или желал/ да се справи с този проблем!!! Та уекинко съм скепцис сега нещо да се преобърне. И к`вото и да си пишем тук, тази проказа ще ни изяде до кокал.....`Щото интереса на НЯКОЙ, клати феса на ДРУГ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 5
Веск
преди 11 години
Гроб каза: -Не можем.Ние знаем, че не можете и затова ви не щем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 10
Vesko94
преди 11 години
ГЕРБ съсипаха не само икономиката, но и допринесоха най-много българите да търсят изхода някъде навън. Сега пак имат наглостта да обещават. Как тоя народ не разбра, че тая партия не създава, а само руши. Как може да не виждате(тия, където ги защитавате), че управлението на ГЕРБ беше пълен провал. Срам за тия, които пак ще гласуват за тях. Срам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 9
LuckyYou
преди 11 години
Не знам Импе - ГРОБ-арите с това изказване публично си признават, че не могат да върнат хората на работа - оставиха 600 000 на улицата, сега казват, че не могат да върнат дори 250 000. И това е изказване в национален ефир! Само че тия дето гласуват за ГРОБ си имат работа и даже искат да са класово по-добре от обикновения беден човек явно. Искат да окрадат всичко каквото могат и останалите да са им роби. И си признават - вие на работа няма да се върнете ! Е чудесно, нека благодарим на ГРОБ за игото, което ни предстои!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
А ми много е просто, драги. Казва им се:"Вие сте трайно безработни и оплаквате, че никъде не ви щат на работа. Ето - открили сме ви работни места - като за шебеци като вас - ще пасете *** и овце, ще плевите ягоди, ще залесявате обезлесените баири, ще подрязвате лозя, ще копате компири. След 6 месеца ви се спират всякакви помощи, така че - решавайте си."Или какво - като не е 45-а година, трябва да храним цял живот някакви ***, защото не им се работи? Ами хайде тогава и ние да спрем да работим - и да чакаме някой (марсианците ли, знам ли кой) да ни храни !!! Или професията "трайно безработен" е запазена само за ***?А тия, дето са ми натуряли минуси на пост 5, ще ги помоля лично да оситовят по едно хъхрещо семейство и да го отглеждат, защото аз с моите данъци и осигуровки професионални *** не желая да храня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 14
jelenski
преди 11 години
Герб най-добре ще знаят - нали те съсипаха икономиката и вдигнаха безработицата с почти 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Отчаяни са! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Абе изтрийте го тоя бе, какво спами по темите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 5
cokrat1
преди 11 години
Алооо, ***, я кажи как БСП ще създаде 1-2 големи предприятия в областните градове.... ***....виж календара коя година е....това не ти е времето на ЦоЦиАлизъма....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 8
sonka.74
преди 11 години
Много точно БСП посочва, че във всеки областен град трябва да има 1-2 големи предприятия, които да осигурят прехраната на населението. Сега само се закриват заводи и работници се изхвърлят на улицата - последният бастисан от ГЕРБ завод е Арсенал-Казанлък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още