IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи с плоския данък след изборите?

В предизборната програма на БСП вероятно ще бъде вписано отмяната на плоския данък. Корпоративният обаче ще се запази в размер на 10%

08:55 | 25.03.13 г. 56
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво ще се случи с плоския данък след изборите?

В предизборната програма на БСП вероятно ще бъде вписано отпадането на плоския данък и въвеждане на подоходно облагане. Точните стъпки и доходи все още се анализират. Това коментира в студиото на bTV бившия министър на финансите от кабинета "Станишев" Пламен Орешарски.

По негови думи важен за фиска е корпоративният данък, който трябва да бъде запазен в размер на 10%. Това мнение подкрепи и финансистът Емил Хърсев, който също участва в дискусията. По негови думи дори е необходимо да бъде заложено в законодателството да не бъде променян размерът на корпоративния данък.

Да се премахне ли плоският данък?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 6108 гласа
"Плоският данък е добър в добри времена, за да насърчава предприемачеството", коментира и банкерът Левон Хампарцумян. Той обаче допълни, че сега времената не са добри и е необходимо първо икономиката да заработи.

Според Емил Хърсев един от начините да се задвижи икономиката е дерогиране на европейски изисквания, като например "щастливите кокошки", забраната за изкупуване на мляко от ферми, които не отговарят на изискванията. Не е необходимо да се съобразяваме с всички предложения на европейските чиновници, допълни той.

Грешката на управляващите сега е насоката на контролните органи към малките и средните предприятия. Извън регулациите и проверките остават големите предприятия, смята Пламен Орешарски. Според него в момента инвеститорите масово изтеглят своите активи и посочи, че доказателство за това е размерът на чуждите инвестиции през януари. "20 млн. евро са нищо, нула", допълни още той.

Минимална работна заплата 1000 лева?

Не може да се говори, че богатите трябва да плащат по-високи данъци, защото "богат" е относително понятие, коментира още Левон Хампарцумян. Според него и мярката за увеличаване на минималната работна заплата до 1000 лева, предлагана от партия "Атака", ще може да бъде осъществена само за около 2 месеца.

Икономистите бяха категорични, че изкуственото увеличаване на заплащането няма да доведе до увеличаването на потреблението, а само до увеличаването на безработицата.

Кипърската следа

България е далеч от кипърския сценарий, защото там сме свидетели на свръхзадлъжнялост на правителството. Идеята за теглене на заеми за повишаване на доходи и за социални придобивки обаче може да ни доведе именно до там, коментира Емил Хърсев. Финансистът обясни, че мерките за Кипър в момента удрят офшорните вложители.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 24 rate down comment 3
killmore
преди 11 години
Моя въпрос пък е:Аз какво съм виновен, че съм учил 9г висше, започнал съм работа от нулата за жълти стотинки, но сега изкарвам 3-4хил лева на месец (от заплата)? Защо аз да плащам повече от този, или си е бъркал в носа когато е трябвало да учи, или е бягал от час, или се е правил на *** в училище тормозейки останалите и не проявяйки никакъв интерес към образователния процес, или въобще не е ходил на училище защото културните му ценности не са му позволявали? В допълнение - всеки, който не отговаря на предните подкатегории и/или реши да учи във висше учебно заведени, прави САМОСТОЯТЕЛЕН избор какво да учи и какво евентуално да работи след като завърши. След като до този момент всички сме били равни, защо нещата да се променят след започване на работа? Естествено ниско интелигентните, ниско квалифицираните, и ниско образованите бързо събират гняв към системата, но и развиват завист, спрямо хората противоположни на тях по образователен ценз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 6
mos70
преди 11 години
Цитат: "За работотдателите които наричаш шмекери, няма да има промяна - предложението е корпоративният данък да остане 10%.".........Не се притеснявай....ше има и за вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Па гласувайте за БСП...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 15 rate down comment 1
Patilan
преди 11 години
Бели пари за черни дни е казал народа. В икономиката това означава, че по време на бум, данъците трябва да се вдигат - първо за да не прегрее иконоиката ... каквито опасностти имаше в Б-я през 2005-2007.- и второ за да имаш бели пари. Нашите цоциалисти направиха точно обратното, въведоха плосъл данък за да могат олигарсите 'нашите' хора да си вземат по-голяма печалба. По време на криза се прави обратното - държавата трябва да харчи белите пари, и да намалява данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Точно това което написа сега подкрепям като диагноза за БГ напълно. И за това съм на мнение, че точно хора като тебе трябва да не позволявате да се подмени темата на диалога. Както и ти пишеш "И съм съгласен например да плащач повече осигуровки, но да получавам нещо насреща". Това трябва да е темата, да се покаже готовност за това да дадеш, но първо да се покаже от тези които са "насреща", за какво се дава. Първо те трябва да си оправят къщичката(по ББ). Това трябва да е дебата. Само така ще лъснат проблемите(не че не са ясни, ама много ги замазват). Беше ми приятно да дискутирам с теб. Поздрави и не се отказвай. Все пак и в Германия ти искат 100 евро за бяла пломба въпреки осигуровките, но важното е да се върви напред. Да можеш да минеш и на частна застраховка, но аз и семейството ми сме на държавната от убеждение в солидарния принцип. Но не солидарен на принципа "богатите с богатите"- "бедните с държавата", а на принципа всички заедно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 0
Patilan
преди 11 години
Добре е да прочетеш статията преди да коментираш. За работотдателите които наричаш шмекери, няма да има промяна - предложението е корпоративният данък да остане 10%. Дървото е за обикновеният човек.... *** социализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 10 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Приятелю, просто не познаваш бизнеса в България. То и в момента огромен процент фирми не плащат заплати на светло, а какво ще стане като увеличат данъка и осигуровките?! От там губя конкурентност. Ако всички са в равни условия ок, просто тогава ще го отнесе държавата, защото всички ще вдигнем цените. Тук обаче го отнасят точно най коректните фирми и биват принудени да станат некоректни или да напуснат пазара.И съм съгласен например да плащач повече осигуровки, но да получавам нещо насреща. Ти като ходиш на лекар в Германия не плащаш и стотинка. Ела да видиш как е тук. Как е възможно държавата да иска повече пари от нас, при положение че няма и най малък напън за някаква реформа и излизане от блатото. Просто това е безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 11 години
Аз исках друго да ти кажа, а ти тръгна да смяташ парите. Първо 100' за управленски персонал в Германия ми се вижда смешно малко (може би в малка фирма). Аз не ти казвам, че в България можеш да вземаш повече от Германия, това би било апсурдно, а че ако махнат плоския данък дори за такива като мен (които много обичат България и искат да се развиват тук) ще им стане тягаво, защото ще премахнат един от инструментите отчасти да се приравнят доходите в двете страни. Просто ще бъдем принудени или да търсим вратички или да затваряме. Много хора иначе могат да ти казват различни неща, хората са просто различни. Не може да се оспори обаче, че тук се издигаш мн по бързо в кариерата и че имаш мн повече управленски решения, което всъщност представлява опита. Ако някой ти казва друго, просто незнам от каква позиция го казва. Може би е програмист, с добра заплата, но не на управленска позиция ... незнам.Айде стига сме го дъвкали. Всеки да прави каквото иска. Само комунистите да не дойдат на власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Не мога да се съглася с тебе. Първо искам да те поздравя за начина на комуникация, който не е много често срещан. НО! Темата тръгна от това, че ДОД трябва да се увеличи. Корпоративният данък не се пипа. Разходите ти за персонал биха скочили, само ако хората биха търсили компенсация, но след като за всички е така то няма друг на пазара, който да е облагодетелстван (сивата икономика я забравям). И там виждам проблема поне аз. Дебата трябва да е към борбата със сивата икономика, а не в зачеркването на нещо крайно необходимо, като повишаването на ДОД. За това с колко и как може да се дебатира, но според мен не и по принципа като цяло. А че устойчивата рентабилност е водеща спор няма. Няма ли рентабилност няма бизнес, няма работни места. Толкова просто е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
За 100-те хиляди не искам да споря, само мога да ти кажа, че ако си добър, понеже и ти говориш за добри на 5-7 г. си ги прехвърлил. Старт в консултантска компания 43 000 (говоря за големите 4, в малко може и до към 50 000). Допълнителни часове и бонус (той е бая мижав в големите) някуде кум до 15/20 000. След 3 г. сменяш към индустря. Тука вече ако искаш спокойствие и синдикатите са представени за 40 часова седмица и бонус можеш да вземеш към 65 000(изглежда по-малко от преди ама и часовете са мнооого по малко). Ако искаш кариера влизаш на проектна работа и си на 70-75 000 зависи как се продадеш. Ако са те хванали от някои от предишните ти проекти като консултант може и повече. След 2 г. пак сменяш и там си на 100 000 и нагоре. Общо взето това е пътя, който е съвсем реалистичен. Интересното е, че незнам къде и какво работиш, но това което казваш е в пълен контраст от това което аз имам като преки наблюдения и чувам от хора на които имам голямо доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още