IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Неразумно е да се атакува валутния борд

Без валутния борд лихвените проценти ще скочат, дефицитът ще се повиши, правителствените разходи ще излязат извън контрол, предупреждава специалистът

16:19 | 14.03.13 г. 109
<p>
	<em>Стив Ханке, наричан още &quot;бащата&quot; на валутния борд в България</em> Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Стив Ханке, наричан още "бащата" на валутния борд в България Снимка: Ройтерс

Всеки, който атакува валутния борд, трябва да бъде вкаран в лудница. Това е абсолютно неразумна реакция срещу стабилността. Ако се откажете от валутния борд, лихвените проценти веднага ще скочат, дефицитът ще се повиши, правителствените разходи ще излязат извън контрол, безработицата също ще се повиши.

По този начин коментира евентуалното премахване на валутния борд Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор и "баща" на валутния борд в България пред БНР.

По негови думи на финансовия министър в България би му било много трудно да контролира бюджета без валутен борд.

Той посочи, че едно от предимствата пред инвеститорите, които планират вложения в страната ни, е ниският държавен дълг на България. 

Същевременно Ханке изрази негативното си мнение във връзка с корупцията в държавата, която по негови думи е основният проблем пред икономиката ни.

Той допълни, че единственото възможно решение е да се продължи с фискалната дисциплина, да се реформира съдебната система и да се намали броят на хората в правителството, защото корупцията в България „се развива около политиците”.

Ханке направи коментар и по повод назначения служебен кабинет и по-конкретно новия финансов министър Калин Христов.

“Познавам го от много години и мисля, че той е отличен избор. Калин Христов е първокласен човек. Той познава много добре икономическата система на България, експерт е по проблемите на валутния борд, а бордът е опората и сърцето на цялата система”, категоричен бе Ханке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 18 rate down comment 0
data
преди 11 години
и стига с тия мантри - сигурност , ама външна ама вътрешна : баста вземаме базова страна с която искаме да се сравняваме и превеждаме бюджетните си пропорции спрямо нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 19 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това не е вярно - България е на второ место по военнослужещи на глава от населението в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 19 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
Няма никаква пряка връзка на отмяната на борда с инфлацията..., ако разбира се правителството и финансовия ни министър (който и да е той) не са пълни ***... или ако искат умишлено да фалират държавата...Нормализацията на финансовата с-*** (отмяната на борда) трябва да се съчетае с нормализационни политики: Данъчна- плащане данък печалба при източника- изравняване на преки с непреки данъци - прогресивен данък за физ. лица от 5, 15, 25 и 50%- ДДС от 10% и невръщането му на никой- данък дивидент от 27,5%- за инвестирана печалба данък 10%, за неинвестирана 25%- премахване на данъчните преференцииСоциална- семейно подоходно облагане- мин. Заплата и необлагаем мин. равни на социалния Мин. (581лв.)- мин. Пенсия и макс. Социална помощ равна на жизн. Мин. (325лв)- майчински само за пълнолетни майки- дължавни заплати 1:10 и премахмане твана на осигуровките- плащане на инвалидните пенсии от здравните осигуровкиИкономическа- свирепи антимонополни регулации и парламентарен контрал на регулаторите- захранване на ББР с 3-4 милиарда за нисколихвени инвестиции в малък и среден бизнес- менажерски договори след конкурс в държ. фирми- селски субсидии до 300 000 лв, за собствениците на земя и до 300 000 за арендаторите- общински нискотехнологични инфраструктурни фирми Общополитическа- законодателна инициатива и право на вето на Омбутсмана- забрана на анонимната и офшорна собственост- свиване на държавната администрация с 30%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 18 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
.."толкова ли са им важни тея военни и полицаи"..Да числеността на полицията в нашия случай се определя от числеността на армията ни! Там / в полицията/ бройката е голяма заради малката в армията. Това е жизнено необходимо за сигурността ни. Това се прави, защото военизирани структури не се възстановяват лесно и за кратко време. По подобен начин е постъпвала и Германия между двете световни войни / когато са и забранили да поддържа силна армия/ и това е позволило,почти светкавично възстановяване на военната и мощ, въпреки контрола на душманите и! При тези структури, трябва много внимателно да се "пипа" :)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 18 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Разсъжденията ти не са много верни. "никой няма да иоска да сменя левове за евро". Ами ако пенсионерът, на когото са дали пенсията в левове отиде и си зареди колата с бензин на бензиностанцията? Нали се сещаш, че търговецът, който му е продал бензина моментално ще отиде в банката, за да смени левовете за валута, защото руснаците, арабите или венецуелците не продават петрола срещу левове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 11 години
да проблема не е в фискалната политика - тя е една от много малкото реформирани у нас . Просто пак казвам - дайте да харчим за образование , сигурност, наука и здраве ПРОПОРЦИОНАЛНО колкото страните с който се сравняваме . Това като за начало :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 19 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Съдебната система е част от администрирането на държавата. Ние, /като изключим времето, когато сме администрирани от т.н. прабългарска администрация през 1-вата БГ държава/ сме традиционно СЛАБИ в администрирането / за разлика от англичаните например. От там идват и всичките ни беди като държава. Привърженици на една или друга икономическа политика дал господ и всички си имат своите обосновани аргументи. Няма ли правилно администриране обаче, всичко отива по дяволите. :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да, съгласен съм и не мога да разбера досега 20+ години как никой не поиска да го направи, толкова ли са им важни тея военни и полицаи, разбирам поне да бяха правили военно положение или подобно, а те военните си спят по поделенията и копаят лехички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 11 години
Говоря просто за преразпределение на пропорциите . В момента България харчи мисля около 2.8 % за полиция при среден 1-1.2 за Европа и 4.1% за здраве при 7.5 5 за Европа . на второ място сме по военни на глава от населението а в същото време за образование харчим 0.9 % при среден за Европа 1.25 % . или с думи кратки - нека първо достигнем средните показатели а после да му мислим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"...С една идея ПО качествени..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още