IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Димитров: Напълно възможно е увеличение на минималната заплата до 340 лв.

Това може да стане още през април чрез преструктуриране на разходната част на бюджета, смята синдикалният лидер

12:01 | 14.03.13 г. 38
<p>
	<em>Пламен Димитров</em> Снимка:<em>Aрхив, Investor.bg</em></p>

Пламен Димитров Снимка:Aрхив, Investor.bg

Минималната работна заплата може да бъде увеличена на 340 лв. още от 1 април. Такова е мнението на лидера на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

В тази насока трябва да се търсят варианти заедно с работодателите и управляващите, като целта е поне да може да се компенсира инфлацията.

„Анализът на синдикатите показва, че служебното правителство може да направи някои не толкова сериозни, но все пак съществени промени в политиката по доходите, като преструктурира разходите на бюджета”, обясни в сутрешния блок на NovaTV Димитров.

Димитров направи коментар по повод мерките, които служебното правителство, съвместно със синдикалните организации, може да предприеме за подобряване на доходите на най-социално слабата част от населението.

Синдикатите ще се опитат да договорят със служебния кабинет увеличение на доходите. Освен това КНСБ предлага да бъдат подпомогнати с енергийни помощи пенсионери, които получават пенсии до 200 лв., както и безработните.

Димитров подкрепи идеята, лансирана преди дни от еврокомисарят Кристалина Георгиева, за теглене на заем с цел повишаване на доходите, но смята, че тази мярка трябва да бъде взета от новото правителство след изборите.

"Служебният кабинет може да емитира вътрешен дълг в размерите, които му дава Законът за бюджета – до 2 млрд. лева", посочи още Димитров.

Чрез умерена политика служебният кабинет трябва да търси плавен растеж, който да стимулира заетостта и да доведе до увеличение на доходите, коментира още той. Лидерът на КНСБ добави, че най-важното за бюджета е да бъдат събрани приходите, заложени в него, както и да се води активна борба със сивата икономика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Аз не виждам в обозримо бъдеще, от къде от вънка ще дойдат капитали, директно насочени в посока да създадът 100 или 200 хил. работни места да кажем. Всички виждаме кави са реалностите в международен план: инвестиционната активност (тази късаеща реалния сектор) е ЗАМРЪЗНАЛА, а тука в БГ са нужни крупни инвестиции, при условие, че няма добре развита логистична и индустриална инфраструктура, следващия проблем е този с квалификация и производителност на работната сила ... цялостния пеизаж на мен ми говори едно: тези ПЧИ в реалния сектор са химера, поне в един средносрочен времеви хоризонт (докато въобще в световнат икономика се създадът нагласи за такива инвестиции и при условие, че ние междувременно сме създали предпоставки да дойдат тук). Единствения субект, който мога да номинирам за двигател на съзидателни действия при тези обстоятелства и то в такъв мащаб, че да дадат реално отражение на икономическата среда е държавата. Явно е, че са необходими енергични действия и размах, положението е наистина критично: 500К(+) официална безработица(без да броим обезкуражените и работещите бедни), намаляване на приходите от БГ гастербйтерите, които влизат в държавата и биват харчени тук, повсеместна нагласа на потребителите да ограничават разходи, всичко това рефлектира пагубно в/у бизнеса насочен към вътрешния пазар, последиците са освобождаване на нови хора за да се предотвратят загубите от намалелите приходи, от там още по-ограничено съвкупно потребление и вече сме се насукали в спирала! Ако ще се правят държавни заеми, приоритетно трябва да са за свързани с усигуряването на заетост и то в сектори, където е възможно да намерим реализация на продукцията, там където можем да намерим специфично конкурентно предимство или е налице дефицит (примерно: земеделска и животновъдна продукция, преработака на такава с цел да добавим още стойност, най-малкото с произведеното може да се изхранят наетите безработни, поне зем.земя държавата има няма да се налага да се плаща рента). В тази посока струва ми се, е единствено възможно да бъдат намерени реални решения за избягване на пълен колапс на икономика, финанси, политическа стабилоност и всичко друго. Лошото е, че не се вижда нито един полит.субект (партия), който да е адресирал проблемите и да е започнал дебат на тема за цялостна икономичиска стратегия, а това което прави изтичащото време с тези нерешени проблеми е единствено да ги задълбочава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
Увеличението на МРЗ води до повишаване на заплатите на Депутати, разни държавни чиновници, някои мениджъри и т.н. Но удря злобно върху здравните осигуровки на трайнобезработните. На последните и така е ясно, че почти не ги бръднат "за слива", когато попаднат в болницата, но сега ще трябва да плащат от липсващите доходи още "данъци". Всеки може при определени обстоятелства да дойде до това положение, но на никого не го пожелавам. А т.н. управляващи заслужават само нашето презрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 2
vajvaj
преди 11 години
Изключително *** човечец е този!!! И какво ще стане, като вдигне МРЗ? Ще потекат реки от мед и масло???space-man, +1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
"Затова аз подкрепям намеса на държавата в отношенията между работници и работодатели на този етап". Не съм съгласен. Ако има нещо, което се променя изключително трудно(ако може да се промени въобще), то това е манталитета или дори да го наречем културата. Човек свикнал ли е да чака на държавата, ще си чака пък ако ще да няма и държава вече. Трябва нещата да се кажат ясно и да се променят сега. По-добре ужасен (за нечии представи) край, отколкото ужас без край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 3
space-man
преди 11 години
Този човечец ако беше работил нещо през живота си, а не папал от членски внос щеше да знае че минималната заплата няма никакво отношение към доходите на хората освен че докарва до фалит малки фирми в които хората се опитват сами да си изкарат препитанието и ги праща в редиците на безработните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Проблема е, че синдикатите са бутафорни! А и с тази наша икономика , с тия големи фирми /с малки изключения / с по 10 -100 работника сменящи се ежемесечно /голямо текучество/ ...:D ..Какво синдикално влияние може да има!? Та те работниците докато си научат имената и половината вече са сменени. Тук не е Германия, Франция или даже Гърция. Иначе си прав, че държавата не трябва да се меси. Докато се израсте дотам обаче има мнооого време. Затова аз подкрепям намеса на държавата в отношенията между работници и работодатели на този етап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Айде стига комунизъм вече. Синдикатите не да реват на държавата,а да се разберат с бизнеса. Браншовите организации да определят ако е необходимо и различни заплащания за различните браншове в диалог със синдикатите. Държавата да я извадят от тази работа. Тази тристранка да я развалят като онази седянка!!! Държавата да публикува само какъв е прага на бедността и колко е необходимо за да се живее нормално. От там нататък, разните му там браншови организации и синдикати да обясняват кое, как и защо не държавата! На хората работодателите и синдикатите да им кажат защо им или не им плащат. Държавата в това място няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
"...3. МАКС. ЗАПЛАТА за държавна длъжност да е 10 ПЪТИ МИН., без таван за осигуровките! ..."Добре. А "таван" на пенсиите? Значи ще се осигуряваш (внасяш пари в НОИ /държавата/ ежемесечно, кредитираш) на максимум, или без ограничение, а след това орязват пенсията ти?!, защото няма пари. Ами да дадат ваучери на тези пенсионери за сумите над "тавана", за да си плащат с тях данъците към държавата, по-скъпи здравни манипулации, или да им ги внасят на блокиран депозит. Или да им дадат ДЦК за тези орязани, но законно дължими суми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
Хайърсъзоff
преди 11 години
ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ...340... ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 0
Борса
преди 11 години
Забравил си да споменеш и възстановяването на бригадирското движение, ученическите бригади в помощ на селското стопанство и ленинските съботници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още