IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Олигарси опитват да свалят валутния борд, за да не връщат кредити

Допълнителни заеми ще натежат на бюджета и той няма да издържи, смята още финансовият министър в оставка

14:19 | 11.03.13 г. 77
Дянков: Олигарси опитват да свалят валутния борд, за да не връщат кредити

Олигарсите опитват да свалят валутния борд, за да избегнат връщането на кредити, заяви финансовият министър в оставка Симеон Дянков. „Тези хора, които имат стотици милиони задължения, които са ги взели от банките с течение на времето, за тях е много изгодно да падне валутният борд, защото им изчезват всичките задължения“, заяви той.

По думите му в периода 1996 - 1997 година в различна кризисна ситуация в банковия сектор е станало точно това и така, останали без кредити, които да връщат, бизнесмени-олигарси станали милионери.

Все пак Дянков успокои, че вероятността за апокалиптичен сценарий е малка и се аргументира с това, че „по-възрастните хора“ си спомнят случилото се тогава и това, че голяма част от спестяванията им „буквално за две-три седмици изчезнаха“ в джобовете на олигарсите.

Олигарсите не са се променили оттогава, те са си същите хора, имат същите интереси, междувременно са натрупали допълнителни заеми преди кризата и сега кризата и тях ги е заварила неподготвени и се опитват да намерят начини пак да излязат напред на гърба на народа.

Имаме вече този опит отпреди, хората го помнят, имаме и много тежкия опит от последните четири години как нашето правителство ден за ден се бореше с това да не допусне фалит на държавата. Смятам, че гражданите, като отидат на избори, това ще го имат предвид, особено по-възрастните, които вече са минавали през един такъв период, смята Симеон Дянков.

От ден на ден се засилват настроенията да вземаме допълнителни заеми, да натежават на бюджета. Ще стане това, което става във всички държави около нас – бюджетът не издържа. Така министърът в оставка коментира идеите за нови държавни заеми, включително с цел ръст на доходи.

Дянков увери, че към днешна дата нетно бюджетът на държавата е в по-добро състояние, отколкото бил заварен от правителството в оставка. Заварихме брутно фискален резерв от 7,7 млрд. лева и задължения от 4,3 млрд. лева. Ако извадите от едното другото, ще видите, че към днешна дата фискалният резерв е по-голям, отколкото към юли 2009 година и то при положение, че четирите години бяха най-трудните в европейската икономическа история от доста десетилетия насам, каза той.

Финансовият министър в оставка коментира, че по тази причина неговият фокус и този на правителството бил възстановяване на фискалната дисциплина и впоследствие нейното запазване. В края на 2009 г. началото на 2010 година имаше доста атаки не само върху фискалния резерв, а и върху валутния борд като цяло.

Към ноември 2009 - февруари 2010 година процентите на фалит, които се определят от международни анализатори на България, бяха нараснали до близо 40%. В момента те са под 5%, което показва, че политиката, която сме водили, е била правилната за това време. Вече има нови времена, в тези нови времена, може да се мисли и за друга политика, коментира Дянков.

Той заяви, че периодът между 2009 и 2012 са били години, в които „Европа се клатеше“. Имахме заварено много тежко наследство и единственият начин беше във всеки един момент да казваме – вървим към стабилизация и запазване на тази стабилизация. Аз се радвам от това, което успяхме да направим в Министерството на финансите, беше категоричен той. Според него не е имало друг начин България да избегне фалита.

Още новини от България можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 55 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Къде си вядял банка да прави оценка на риска наистина. Най - *** пример - по време на кризата всички основни лихвени проценти падаха, а в България вноските по лихвите се вдигаха вместо да падат. Банките бяха в ликвидна криза и взеха да бъркат в джобовете на хората. Ако имаше управление на риска щяха да видят имотния балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 54 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
Явно си доста по-млад от мен и за това не знаеш какво беше тогава. Не на шега за 6 месеца фалираха 12 банки и парите на всички депозити независимо в каква валута се изплащаха с по 6 месеца закъснение в БГ-лева-равностойност след обезценката. Сиреч ако си имал 10000$ и са били по време на фалита курс 70лв за $ после, след тия 6 месеца ти ги плащаха по същия курс при фалита на 70лв но реалния курс вече беше над 3000лв за $ и то само до 75% от стойноста на депозите, за останалите 25% пиеш студена вода, така стана с първа частна земеделска банка. Изплатиха ги през пощенска в лева. Сега ти посмятай сам и виж за какъв обирджилък ставаше дума. Превалутирането беше след 2700лева разлика в курса на $, за това всички имащи дългове побързаха да ги изплатят с жълти стотинки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 45 rate down comment 22
deant
преди 11 години
Ако смятате, че ако махнем борда и следва хиперинфлация, значи, че този борд не е служил за нищо през последните 15 години. Това е извода, защото неговата цел беше да стабилизира икономиката и лева. Наречете ме садомазохист, но това което преживяваме в момента е ужас без край. Аз бих предпочел ужасен край, защото винаги след такъв следва рестартиране на системата, много болезнен рестарт, но е рестарт. Сега системата е яко бъгясала, червива и едва се влачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 47 rate down comment 30
jelenski
преди 11 години
А той се сетил сега акъли да дава. Ваканцията свърши и той акъли започна да дава кое добре и кое зле. Къде беше 3 години и половина, когато можеше да свърши нещо за хората - на почивка в Тайланд с любовницата. Каквото и правителство да се състави ще бъде по-добро от това на Борисов. Стига разбира се, Бойко да не го съставя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 67 rate down comment 5
Djo
преди 11 години
Дянков е прав.падне ли борда това значи обезценка на лева.причината е че ще се увеличат парите в обръщение.Кредитните милионери имат кредити в лева и някакви активи закупени с тях.Обезценката в лева води до намаляване на реалния им дълг заради инфлацията.Инфлация означава и срив на доходите на всички.Някои банки може и да фалират ако обезценката на лева е много голяма защото те имат кредити в чужди валути.Фирмите с дългове в чужда валута пият седна студена чаша вода.лихвите - двойни.Безработицата - нагоре.Как да не ги псуваш след това популистите или гражданите които ги доведоха на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 47 rate down comment 49
albobo76
преди 11 години
Не знам какъв е интересът на олигарсите от падането на борда. но знам, че България има интерес от падането му. Това което никога не се казва публично е, че с въвеждането на валутния борд България загуби най-важната част от суверенитета си - собствена монетарна политика. Т.е. загуби правото и възможноста чрез монетарната си политика да подпомага икономиката си, както правят САЩ, Япония и Германия. *** на СБ и МВФ, като Дянков ще защитават до последно борда с най-абсурдни аргументи, за това им се плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 34
rumen221
преди 11 години
Ха сега...- Какво общо има между валутния борд и хиперинфлацията...???ДЯНКОВ,- НАЛИ СМЕ СУПЕР-СТАБИЛНИ ФИНАНСОВО И ИКОНОМИЧЕСКИ...- НАЛИ ИМАМЕ НАЙ-НИСКИТЕ ДАНЪЦИ...- НАЛИ БЪЛГАРИЯ БИЛА РАЙ ЗА ИНВЕСТИТОРИТЕ...ДЯНКОВ,- ДА НЕ СИ МИНАЛ ОТ КОКАИН НА ДИЗАЙНЕРСКА ДРОГА...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 45 rate down comment 6
Jekata
преди 11 години
Къде е шегата? 1997 имал ли си евро, имал ли си борд, имал ли си фиксиран курс? Не разбирам как за 10 бона ще сложат превалутиране, а за милион нямало. Не, че съм чел примерно на Ковачки договорите, но който им е дал парата ей така, без превалутиране и да имаме две страни на монетата - дано си е направил добре оценката на риска.Въобще каква е тая врява с борда не разбирам. За месец се опукаха милиарди ли? Предизборна патардия - едните са добри, другите лоши, нормални роли във филма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 76 rate down comment 2
alligator_29
преди 11 години
Когато някой в България има дълг от стотици милиони, значи те управляват тази държава, и дали ще остане валутния борд или не - те няма да ги върнат тези пари. По интересно е, че щом тези хора не са осъждани или не им е отнето имуществото, значи са изгодни на властта. Във всички времена обикновен данъкоплатец е плащал цената на кризата или хиперинфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 54 rate down comment 9
Lucifer
преди 11 години
шегуваш ли се??...96-97г. да ни би да са имали такава клауза??...а и ако я има тая клауза за превалутиране, за какво им са рисковете на хиперинфлацията тогава???..Дянков поне за това е прав, но нищо няма да ги спре и сега, все някоя събота срещу неделя(когато не работят банките и не може да се реагира мигновено)ще се събудим с нов обменен курс на лева към еврото...я 3лв или 4лв за евро и то ако е пак фиксиран, но ако е плаващ скоро ще доплаваме като милионери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още