IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Олигарси опитват да свалят валутния борд, за да не връщат кредити

Допълнителни заеми ще натежат на бюджета и той няма да издържи, смята още финансовият министър в оставка

14:19 | 11.03.13 г. 77
Дянков: Олигарси опитват да свалят валутния борд, за да не връщат кредити

Олигарсите опитват да свалят валутния борд, за да избегнат връщането на кредити, заяви финансовият министър в оставка Симеон Дянков. „Тези хора, които имат стотици милиони задължения, които са ги взели от банките с течение на времето, за тях е много изгодно да падне валутният борд, защото им изчезват всичките задължения“, заяви той.

По думите му в периода 1996 - 1997 година в различна кризисна ситуация в банковия сектор е станало точно това и така, останали без кредити, които да връщат, бизнесмени-олигарси станали милионери.

Все пак Дянков успокои, че вероятността за апокалиптичен сценарий е малка и се аргументира с това, че „по-възрастните хора“ си спомнят случилото се тогава и това, че голяма част от спестяванията им „буквално за две-три седмици изчезнаха“ в джобовете на олигарсите.

Олигарсите не са се променили оттогава, те са си същите хора, имат същите интереси, междувременно са натрупали допълнителни заеми преди кризата и сега кризата и тях ги е заварила неподготвени и се опитват да намерят начини пак да излязат напред на гърба на народа.

Имаме вече този опит отпреди, хората го помнят, имаме и много тежкия опит от последните четири години как нашето правителство ден за ден се бореше с това да не допусне фалит на държавата. Смятам, че гражданите, като отидат на избори, това ще го имат предвид, особено по-възрастните, които вече са минавали през един такъв период, смята Симеон Дянков.

От ден на ден се засилват настроенията да вземаме допълнителни заеми, да натежават на бюджета. Ще стане това, което става във всички държави около нас – бюджетът не издържа. Така министърът в оставка коментира идеите за нови държавни заеми, включително с цел ръст на доходи.

Дянков увери, че към днешна дата нетно бюджетът на държавата е в по-добро състояние, отколкото бил заварен от правителството в оставка. Заварихме брутно фискален резерв от 7,7 млрд. лева и задължения от 4,3 млрд. лева. Ако извадите от едното другото, ще видите, че към днешна дата фискалният резерв е по-голям, отколкото към юли 2009 година и то при положение, че четирите години бяха най-трудните в европейската икономическа история от доста десетилетия насам, каза той.

Финансовият министър в оставка коментира, че по тази причина неговият фокус и този на правителството бил възстановяване на фискалната дисциплина и впоследствие нейното запазване. В края на 2009 г. началото на 2010 година имаше доста атаки не само върху фискалния резерв, а и върху валутния борд като цяло.

Към ноември 2009 - февруари 2010 година процентите на фалит, които се определят от международни анализатори на България, бяха нараснали до близо 40%. В момента те са под 5%, което показва, че политиката, която сме водили, е била правилната за това време. Вече има нови времена, в тези нови времена, може да се мисли и за друга политика, коментира Дянков.

Той заяви, че периодът между 2009 и 2012 са били години, в които „Европа се клатеше“. Имахме заварено много тежко наследство и единственият начин беше във всеки един момент да казваме – вървим към стабилизация и запазване на тази стабилизация. Аз се радвам от това, което успяхме да направим в Министерството на финансите, беше категоричен той. Според него не е имало друг начин България да избегне фалита.

Още новини от България можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

62
rate up comment 37 rate down comment 1
lordrad
преди 11 години
Щом е немислимо и невъзможно борда дори да се заклати, защо всеки ден видни икономисти ни успокояват.Трябва да разберат, че колкото повче ни успокояват толкова повече ни притесняват.Аз лично смятам, че е по правилно парите да са обърнати в чужда валута поне докато избраното ново правителство изкара 6 месеца за да се видят действията му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 36 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
пак грешни мантри"да се създадат условия за бизнес" - какъв бизнес? - непременно експортен! (щото вътр.потребление е задоволено на 200%). Само че така мислят всички останали участници в св.икономика."да се размърдат спестяванията иначе спих" - ако някой можеше да ги раздвижи досега, щеше да го направи. Повечето отчаяно искат да инвестират но не могат. В какво би инвестирал ако всичко е картелирано, регулирано и задоволено => всяка инвестиция = на загуба. Рискът е 99%. Дори и да успееш ще бъдеш погълнат. И то на световно ниво. Спестяванията не са от страх, а от блокаж в системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 34 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
Първо не съм привърженик на дянков даже напротив, просто е дразнещо разни новорегистрирани акаунти във форума да спамят мнения публикувани с користна цел - заплащане. Ако не си от посочените, а скорошната ти регистрация е просто съвпадение моля за извинение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 33 rate down comment 5
prectical
преди 11 години
Аз ли съм платен драскач или ти си гъ*олизец на дянков и некадърното му управление.Извинявай много но погледни в днешно време как се прави икономика със заеми,а баламите като нас ще спестяваме докато умрем.Кажи колко ти плати дянков да редиш такива бисери.Всички сте едини и същи евтини бок*уци.Съсипахте държавата с некадърното си управление.Ако ме мислиш за човек от БСП,ДПС,СДС или Кунева-Пръмова значи много се бъркаш.За разлика от теб,аз виждам накаде отива страната.Тия икономически теории вече не важът в тези нови икономически условия.Сега модата е теглене на кредит и като му дойде времето го изплащаме с нов кредит.Защо и ние не направим такава кредитна спирала,или Дянков усеща как ще му направят забележка от МВФ или ЕС.Все пак от тях той обича да получава похвали,а руснаците обича да ги пошляпва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 34 rate down comment 4
jelenski
преди 11 години
На този все някой друг му виновен, то изряден винаги. Ако е бил такъв кадърен, защо не направи нищо 3 години и половина, а сега се чуди какво интервю да даде да се оправдае. С некомпентните си кадри, Бойко толкова свали летвата, че всеки средноинтелигентен ще ни се стори като невероятен премиер или министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 37 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Не знам колко си прав, може и да си. Но все повече имам усещането, че ако някой изповядва идея по-различна отбщоприетото статутково бива хокан и определян като комунист, платен, необразован и т.н. Не се прави така господа. Примерно до скоро бях сам един аз, който се съмняваше в борда и в логиката на ЕС, такъв какъвто го правят в момента, но сега забелязвам все повече хора да споделят подобни тези. Имайте предвид, че ако броя на хората с такова мнение се увеличи, доверието спада драстично и явно нещо наистина не е както трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 34 rate down comment 1
mitkopom
преди 11 години
ето още един палтен драскач - може би един и същи човек под различни псевдоними : precticalAsen Ivanov, регистриран на 27 Февруари 2013 г., София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 34 rate down comment 1
mitkopom
преди 11 години
Във форума са напъплили разни платени драскачи които съсипват разумните дискусии на икономическа тема с политическата си помия Наприемер тоя jelenski регистриран на 01.03.2013
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 36 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Ако борда е толкова свещен - което е пълна идиотщина, защо не привържат лева към нещо стойностно - злато например. Еврото, към което сега е привързан лева се обезценява ежегодно и тренда се ускорява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 37 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
каква икономика бълнувате. Отворена и неконкурентна икономика зависи само от благоволението на конкурентните. А такова няма как да има. Ще са необходими радикални промени, които никой няма да ни позволи, а ако се напънем да ги правим най-вероятно БГ етносите искрено ще пожелаят някаква "нова демокрация" понеже са им накърнени "човешките права".Така че стискайте зъби, спасението е поединично и се нарича оцеляване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още