IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев дава на прокурор „особените залози“ за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3

Прокуратурата ще решава дали са били законосъобразни

13:45 | 11.03.13 г. 28
Добрев дава на прокурор „особените залози“ за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3

Строителството и модернизацията на AES "Гълъбово" (ТЕЦ „Марица Изток“ 1) и "КонтурГлобал" (ТЕЦ Марица Изток 3) са станали срещу залог на сметките за електричество на потребителите у нас. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, цитиран от агенция “Фокус”. 

Според него с тези залози са били осигурени гаранции за инвеститора от всички потребители в България без да е взето тяхното съгласие. "Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти", обясни Добрев.

Прокуратурата ще преценява дали са били законосъобразни тези особените залози на вземания по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, обяви още той. Днес всички документи за особените залози на тези централи ще бъдат внесени при главния прокурор.

Договорите за особените залози са били сключени през 2002 и 2005 година и в тях е записано, че НЕК е длъжна да изкупува електричеството от тези централи. Според одитен доклад от 2011 г., ако НЕК спре да плаща, сумата, която ще дължи по сключените особени залози с двете централи, ще бъде над 13,1 млрд. лева. 

Делян Добрев подчерта, че особените залози са споменати още през 2001 г. в сключените от правителството на Иван Костов споразумения. В тях е записано, че е задължение на НЕК да сключи особени залози в полза на двете централи, а има и писма за подкрепа на държавата относно обезпеченията на инвеститорите в тези компании. Писмата са от министрите на енергетиката Петър Жотев от май 2001 г., от Милко Ковачев и от Мирослав Севлиевски, посочи Добрев.

"Още през 2001 г. са формирани финансовият модел, нормата на възвращаемост и срокът от 15 години за изкупуване на енергията при работа на централите, като договорите са подписани с офшорни компании, които впоследствие са продали сключените добри условия с българската държава на други компании", каза министър Добрев.

"При положение, че се прави особен залог на бъдещи вземания, защо тези централи – тъй като рискът се носи от всички потребители, съответно от НЕК - защо тези централи не са построени от самата Национална електрическа компания, при положение, че тя осигурява кредита?", попита още министърът в оставка

Добрев допълни, че в договорите за AES "Гълъбово" са заложени приходите на Електроразпределение Варна и Електроразпределение Пловдив, което значи – приходите от EVN и ЕОН. А за другата централа – Марица 3, са заложени 43% от трите дружества. Добрев уточни, че няма представа как 43% от двете дружества са били повторно заложени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 11 години
говориш за последната седмица нали:) тоя пич не слезе от екрана:) По едно време си помислих, че ако изкара още малко време ще го номинират за някоя награда:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
един въпрос-ако уволниш подчинен, по една или друга причина, после дадеш поста на друг и четири години по късно тоя ти казва-първият е за прокурор, какво правиш ти? Значи, вариантите са два-или тоя лъже, за да вдигне отрицателен рейтинг(или да досмъкне друг отрицателен-на БСП), което значи че не трябва да припарва на държавна работа вече или е крайно некадърен и чак на 4тата година е решил да поработи, което значи че не трябва никога повече да припарва на никаква работа с отговорност по-голяма от на докер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 1
TGV
преди 11 години
Много хора май трябва да ходят в затвора, други да си подадат оставките и да ходят в затвора - политици, съдии, нек, прокурори, данс, разузнаване. Жалко че махнаха смъртното наказание, въпреки че и то ще им е малко да заробят държавата с 13 млр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Ако е верно - ДАНС или както там се казват вече, да си върнат заплатите от последните 20 години в бюджета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 10
vzhekoff
преди 11 години
Говоря за моно-спектакъла на Гамизов, разбира се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 10
vzhekoff
преди 11 години
Едноактна пиеска: "Под енергийното робство".Актьорският състав не е на висота. То е татралничене, то са въздишки, то смиреност, която ще да е най-силният щит в борбата срещу тираните... То не са просто радини вълнения преди изпита, то е направо един Бойчо Огнянов на полето на народната борба срещу енергийното робство. Който и да е правил пошлия сценарий, явно е чел само началото на "Под Игото", защото е пропуснал, че детето на няколко пъти смутено казва, че от гръцкото робство ни освобождава цар Асен, а от турско - цар Александър . Малко се четат класиците на българската литература в тази държава, че и в посолствата, дето я управляват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 32 rate down comment 3
boogeyman
преди 11 години
от един друг сайт за новини:.............Според одитен доклад от 2011 г., ако НЕК спре да плаща, сумата, която ще дължи по сключените особени залози с двете централи, ще бъде 13 188 827 000 лв. ..................демек, американците си оценяват гарантираната печалба за 15 година на 6,7 млрд. евро и затова искат такава гаранция..а колко ли е бил комисионна за гарантирането на подобна печалба !?..браво Иванебраво Костов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
detonator
преди 11 години
Няма такъв скандал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 1
deant
преди 11 години
По колко лева вземаш на смешен коментар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 1
15%
преди 11 години
Е от кога главния секретар на МВР подписва договорите в минстерствата на енергетика и други. Бойко е виновен за това, че чак сега му стават ясни тези факти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още