IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Има пари за увеличението на пенсиите от 1 април

От 4 млрд. лева заварени дългове, сега дължим 92 млн. лева, финансите на страната са стабилни, категоричен е финансовият министър в оставка

12:50 | 01.03.13 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дянков: Има пари за увеличението на пенсиите от 1 април

Финансовата стабилност на България е в по-добро състояние, отколкото при идването ни на власт, заяви по време на парламентарния контрол финансовият министър в оставка Симеон Дянков, предава Dnes.bg. Ще има пари за увеличаване на пенсиите от 1 април, увери той.

Има възможност за увеличаване на доходите, но това e задача на следващото служебно правителство, обясни още Дянков.

 

Към 28 февруари фискалният резерв е 4,1 млрд. лева, а дължимият, но неизплатен ДДС е в размер на 208 млн. лева. „Исторически това е най-ниското му ниво, традиционно е около 400 млн. лева“, заяви Дянков е в отговор на въпрос на депутата от „Коалиция за България“ Корнелия Нинова.

Към 13 март очакваме плащане от ЕС в размер на 180 млн. лева, обясни той и гарантира, че средствата за увеличение на пенсиите от 1 април са налични.

Просрочените задължения на болниците са в размер на 148 млн. лева, като най-голям е делът на Военно-медицинска академия – около 66 млн. лева, отчете още финансовият министър в оставка. По неговите думи централната власт дължи на частния сектор 91 млн. лева към края на февруари. Към края на януари общините дължат на частния бизнес 176 млн. лева.

По време на парламентарния контрол прехвърчаха искри между управляващи и опозиция и относно изпълнението на бюджета и фискалната политика. Според депутата от „Коалиция за България“ Димчо Михайлевски за четирите години на управление на ГЕРБ е натрупан дефицит в размер на 5 млрд. лева. Отговорът на Дянков е, че 2012 година завършва с дефицит от 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на касова основа.

„Това ни нарежда на трето място в Европа след Швеция и Германия по най-ниски дефицити“, заяви финансовият министър в оставка. Той заяви още, че предишното управление е оставило дългове в размер на 4 млрд. лева, които в момента са 92 млн. лева. Всяка друга политика при тежката обстановка в Европа, би довела до фалит, убеден е Дянков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
p_trade
преди 11 години
4е не се задържа ДДС на бизнеса , нали наи много за това мрънкаха вси4ки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
p_trade
преди 11 години
и ти какво предлагаш знаеш ли колко е годишния разход на пенсии ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
p_trade
преди 11 години
и пак наизуст говориш все едно вси4ко си видял ей големи разбира4и а хал хабер си нямате от финанси .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
jelenski
преди 11 години
лесно му е на Дянков да дава интервюта. той само това умее. а и да фалира държави също! Докато ни замразяваха доходите те се нагушваха и затова хората излязоха на улицата. Няма друго правителство, което да не е увеличило доходите кризата е оправдание за некадърността и слагачеството им. Айде да го пита човек с какви пари води любовницата във Виетнам??? С народни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
И да има някакво увеличение то ще е минимално, и тези с пенсиики от по 150 лв. пак ще вземат най-малко, в сравнение с тези, които получават по 700лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 11 години
Исторически това е най-ниското му ниво, традиционно е около 400 млн. лева, заяви Дянков. И по какъв начин това е хубаво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още