IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Нямаме магическа пръчка, с която да направим народа богат

Депутатите не работят за кръгове, а за доброто на държавата, обясни президентът

10:44 | 28.02.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Нямаме магическа пръчка, с която да направим народа богат

Политиците не разполагат с магическа пръчка, с която да направят хората богати от днес за утре. Поради тази причина трябва да се работи с ясни приоритети и програма, която да доведе до постепенно подобряване на живота на хората. Това заяви в обръщението си към нацията президентът Росен Плевнелиев.

Днес той посочи 12 май като най-подходяща дата за провеждане на предсрочните парламентарни избори.

В своето обръщение към нацията президентът призова политическите партии за ясни обещания за изборите и тяхното изпълнение.

„Депутатите не работят за кръгове, а за държавата“, заяви още президентът и припомни, че хората не вярват на политиците, че могат да се преборят с корупцията. При въвеждането на електронно гласуване няма да говорим за „мъртви души“ в избирателните списъци, обяви още той.

Протестиращите показаха, че има гражданско общество и искат да ги управляват честни хора, да не ги лъжат и да живеят добре. „Демокрацията в Европа е свързана и с представата за добър живот“, заяви президентът в своето обръщение към нацията. Богатството обаче не се постига с магическа пръчка, а с работа и инвестиции, допълни още той.

„Гражданите ни подадоха ръка и нека да я поемем“, призова още той и допълни, че трябва да има прозрачни институции и регулярен контрол върху тях. Институциите трябва да работят открито и това е новото, което искат гражданите днес. Те протестират срещу липсата на прозрачност и задкулисието, коментира президентът и допълни, че исканията са много разнообразни и противоречиви.

За кого бихте гласували на предсрочните избори?

БСП
ГЕРБ
СДС/ДСБ
ДПС
Атака
Друг
Няма да гласувам
Все още не съм решил/а
Общо 11628 гласа
„Искат национализиране на ЕРП-тата, но не вярват в държавата, искат държавата да не субсидира партии, но кой да го прави, частният бизнес ли?“, обясни още Плевнелиев. Решението за него е либерализацията на енергийния пазар, прозрачна работа на енергийните регулатори и енергийна ефективност.

„Хората трябва да имат свободата на избор на доставчик“, обясни президентът.

Важно е да има инфраструктура, но по-важно е какво се случва в училищата, какви ценности се възпитават, затова и трябват мерки срещу демографската криза, реформа в здравеопазването и мерки за свободна, открита конкурентна среда, която ще доведе до инвестиции и заетост, заяви Росен Плевнелиев.


По негови думи в момента се пристъпва към създаване на служебно правителство, което ще гарантира експертност без да бъде обръщано внимание на политическа принадлежност. Към министър председателя ще бъде създаден граждански борд, който да следи неговата работа.

„Ще обърнем поглед към малките и средните предприятия, ще работим с ЕК за европейските фондове, ще изготвим план за електронното правителство, бюджетът на държавата ще се изпълнява стриктно, както е заложено и пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април“, даде насоките на служебното правителство Росен Плевнелиев.

Според президента сега не е време за прибързани решения и оценки по отношение на исканията на гражданите. Той подкрепи тези искания на протестиращите, но и призова да покажат своето демократично поведение.

„Пред очите на целия свят се гори знамето на ЕС и Конституцията. Добре е  преди да я горим, да я прочетем“, смята още Плевнелиев.

Това Народно събрание в останалите дни трябва да се фокусират върху спешните мерки и да направи възможно за намалява на цената на тока, опазване на природните богатства.

„Добре би било да се приеме Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, по който има съгласие на гражданското общество“, заяви още той и препоръча още да бъдат приети промени в кодекса за социалното осигуряване и редица още закони, касаещи сигурността.

През годините на прехода България премина през няколко кризи, но нашата история не е в последните 23 години. „Имали сме периоди на забрана партии, 23 Велики народни събрания, суспендиране на Конституцията и редица други политически кризи“, припомни още Плевнелиев.

Правителства са падали досега и ще продължат и в бъдеще, а гражданите ни посочиха пътя, допълни още президента. Имаме исторически шанс да върнем доверието, да се променим и исканията са една здрава основа, на която да стъпим и вървим напред, смята Плевнелиев.

„Ако всички действаме солово, няма да има хор“, заяви в заключение президентът Росен Плевнелиев и призова за единство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 1
biserz
преди 11 години
Като нямате "магическа пръчка", Роско, викнете "феята на зъбките"...В каква приказка ни вкара президентът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Какви пръчки бълнува този шебек?! Никой, никъде и никога не е направил по света народа богат! Единствено някои са успявали да го направят по-малко беден!Богат-беден е много относително, това не е обективно понятие. Единственият начин да се премахне бедността е да се премахне богатството, защото те взаимно се пораждат! Просто е като бел боб, ама требва малко акъл, за да го разбере човек! А, и желание да го разбере... :)Още преди 2500 г. Лао Дзъ е написал:"Когато хората узнаха красотата на красивото, разбраха грозното.Когато хората узнаха добротата на доброто, разбраха злото"и"Който взема препълнен съд,по - добре да не го взема.Който преостря върха,не може да го запази дълго.Пълна зала със злато и яспис,никой не може да опази.Който се гордее с богатство и почести,сее семето на своето падение."Драмата на народите, които се чувстват бедни е, че биха искали да са на местата на богатите, което само по себе си означава смяна само на персонажите, но не и промяна на системата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 1
mapto
преди 11 години
Айде стига бе, тоя "хидроинжинер" кой го е избирал? А кой е оставил този избирател *** и зависим? А "обществото" къде е спало докато се случват всичките тия манипулации? Не може един ден да си принципен, а 20 години да се правиш, че не виждаш как феодализират сънародниците ти. Протестите също трябва да показват солидарност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Да не забравяме, че и протестите са форма на граждански контрол, а при нас те се характеризират с непостоянство и кампанийност, която подозрително съвпада с интересите на някои световни енергийни сили. Единственият начин да спрем манипулациите за това кой контролира процесите, е обществото да протестира винаги, когато има несправедливост, било то от парламент, правителство или съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Да си кажа моето мнение по обстановката. Протестиращите, че не знаят точно какво искат е ясно. 100 000 човека и толкова мнения. Повечето обаче са наясно с едно писнало им е от нещо точно определено - точно от това, което направи президента днес. Празнословие, шаблони, тотални безмислени приказки, с наклон, че за каквото и да с протестираме, на изборите, да отидем да гласуваме честно, за нечестни хора. Аз мисля, че след някой друг ден, ако не след изборите, ще има пак масови протести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 0
data
преди 11 години
Главната причина да сме на това дередже е че не протестираме и по този начин осигуряваме небивал комфорт на управляващите - независимо от каква политическа партия са !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Оня ден гледах по тв- словенския министър-председател пада с кабинета си защото не декларирал 200 хиляди евро имущество.Ние българите имаме безкрайна, повтарям безкрайна търпимост към крадците-политици и техните наставници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Депутатите не работят за кръгове, а за държавата:D:D:D Амиии.... хич !!!? Такива изтъкнати хидроинженери и други консултанти има сред тях. Консултират за доброто на държавата. Ето, на...... Цанков камък какъв яз се пръкна. Друго ми е чудно. Как така се определиха за "КЛАСА" ....."ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА" ! Каква КЛАСА сте бре политици. Вие сте наши избраници и нищо повече. Избрани сте там да ни БАЧКАТЕ. КЛАСА били ха ха ха..!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Е, точно затова, първо да "ядат кожената пръчка", после вън от парламента и да дежури ежедневно по един гражданин с "вълшебна сопа" отпред в ръка.За респект. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
data
преди 11 години
Главната тема - след като имаме европейско законодателство защо не работят институциите в България пак удобно се изплъзва от дневния ред . Единствената възможност за справяне с корупцията - силния граждански контрол я чрез референдуми я чрез друг механизъм пак не е в дневния ред на политическите партии .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още