IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

41-то Народно събрание спря окончателно проекта "Белене"

Едно от последните решения на този парламент беше взето след четиричасови дебати

13:58 | 27.02.13 г. 48
41-то Народно събрание спря окончателно проекта "Белене"

В едно от последните си заседания 41-то Народно събрание взе решение за окончателното прекратяване на строежа на АЕЦ "Белене", съобщи агенция "Фокус". Гласуваха 154-ма депутати, от които "за" затварянето на проекта бяха 114 народни представители. Гласовете против бяха 40. 

Преразглеждането на решението за ядрената централа стана факт след резултатите на референдума, проведен в края на януари. Тогава избирателната активност беше над 20% - недостатъчна, за да бъде взето мнението на хората предвид, но с тази активност казусът беше върнат отново в пленарната зала. 

В решението на Народното събрание е записано още, че сега трябва да бъдат ускорени процедурите за удължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", както и строителство на седми блок в първата ни ядрена централа. 

Решението за "Белене" беше първата точка в дневния ред на заседанието. Четири часа продължиха дебатите по темата. Позицията на "Коалиция за България" беше или работата по проекта да бъде продължена, или решението да бъде оставено в ръцете на следващото Народно събрание. 

За ГЕРБ и "Синята коалиция" обаче този проект е финансово неизгоден и ще доведе до ново поскъпване на електроенергията. Освен това има и съмнения за прозрачността при изпълнението на този проект досега.

Как протекоха дебатите тази сутрин можете да проследите тук 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 7 rate down comment 11
Императорът
преди 11 години
азбира се, за тая *** мнението на няколкостотин хиляди български граждани не струва нищо. Но аз имам други питания:- Как така заради Белене токът ще поскъпне, щом произведената от централата енергия ще се пордава на 10-12 стотинки?- Как така проектът е неизгоден за България, щом държавата няма да извади и стотинка, а както строителството, така и финансирането ще бъде поето от Росатом?- Защо никой не търси сметка на *** бойкоборисов, който излъга целият български народ както за цената на проекта, така и за финансирането му? - Още след референдумът официалният представител на Росатом заяви, че цената на Белене е 6.3 МБ евро, че финансирането ще бъде поето ИЗЦЯЛО от тях срещу дял от бъдещите печалби, че АЕЦ ще се изплати за 19 години при цена на токът 10 стотинки, за да работи после още 30-40 години изцяло в полза на България - и че ТАЗИ ОФЕРТЪТ Е ПРЕДСТАВЕНА ЛИЧНО НА ЛИЦЕТО БОЙКОБОРИСОВ още 2010 година ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 11 години
Би ли сметнал тези 12-15 години в лихви и високи цени на ел. енергията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 12
MarkoM
преди 11 години
За АЕЦ Белене ще си говорим пак след около 12-15 години и тогава друг лаф ще думате, ама мандалото ще е хлопнало, щото слънцето не свети нощем,въглищата също поскъпват и то много, а вятъра в България хич го няма:))100% гаранция! И ще се молим на Турция, Румъния, Украйна и Австрия за електроенергия:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 9
tonitov
преди 11 години
Спасени сме, няма да ядем атомите на ***, най-наглите демагози и анти българи, руски марионетки 45години плус 23. Колко още далавери с империята на злото за да се облагодетелстват само ДС-протежета на КГБ-то. Империята се разпадна, но злото за подвластните им остана, прехода ни до кога ще продължава. 23години стигат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 6
keizer
преди 11 години
императорееее, къде си?! На твоите приятели цоциалистите не им мина номера. утре ще ходиш ли на барикадите? Но. Преди всичко си вземи хапчетата че ще уплашиш хорицата на протеста иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 1
bertram
преди 11 години
разгеле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 9
karadjata
преди 11 години
НЕ на АЕЦ Белене с пари от държавата и народаДА на АЕЦ Белене с пари на чужд инвеститор голяма и доказана световна енергийна компанияАКО СЕ СТРОИ С ДЪРЖАВНИ НАРОДНИ ПАРИ ТОВА ЩЕ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАЖБА В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО И ТОГАВА НАРОДА ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ЯДЕ КАМЪНИ И ПЯСЪК С ВОДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 19 rate down comment 5
bgMan
преди 11 години
Ето сега изникна чудесна възможност.Цените на тока в Русия (колосът на евтината ядрена енергия) се покачвали и лично Путин бил много обезпокоен от това.Та предложих им да вземат да си изкупят от нас готовите реактори за АЕЦ Белене, да си ги въведат в експлоатация и да не си покачват цените за 100 години. Хем и 100 милиарда евро печалба ще имат както викаше rumen221 от Позитано 20.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Така или иначе, от АЕЦ Белене полза няма. Полза ще има за т.н от нас българите "политическа КЛАСА". :D /оформихме непозната за историческата наука КЛАСА!/ :D Ако имаше досега опашка от желаещи щеше да се е извила. Дори би била вредна за нас имайки предвид политиците ни ! Та ние дори лева си от тях не можахме да опазим, та се наложи да го "вържем" със закон. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 11 години
Защото не сме се научили още да строим АЕЦ и като не сме се научили най правилното е да дезирфицираме риска като имаме още един доставчик на оборудване и гориво . Това все пак се учи всеки нормален икономически ВУЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още