IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Димитров: Актуализацията на бюджета е неизбежна

Бюджетът ще трябва да задлъжнее малко за сметка на бизнеса, смята президентът на КНСБ

09:12 | 26.02.13 г. 23
Пл. Димитров: Актуализацията на бюджета е неизбежна

Новото правителство ще трябва да актуализира бюджета на държавата за 2013 година. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в сутрешния блок на "Нова телевизия".

Димитров заяви, че служебното правителство няма да има друга възможност освен да прибегне до нов дълг, като част от мерките, с които да се помогне за стабилизацията на икономическото състояние на България. 

“Малко трябва да задлъжнее бюджетът за сметка на бизнеса, защото проблемът на хората е, че не могат да си плащат сметките, обяви Димитров. Актуализацията на бюджета е неизбежна. Следващото правителство ще трябва да прави нови рамки”, категоричен бе той.

Според икономиста Емил Хърсев основният проблем на страната ни не са ниските доходи, а безработицата. По думите му посоката на актуализацията на бюджета е „напълно ясна“. Нужно е съкращаване на разходите за издръжка на държавния апарат и по-точно „паразитната“ част от него, обясни той.

Той припомни, че преди 5 години страната ни е разполагала с бюджет, който е бил с 30% по-нисък от този за 2013 г.

Хърсев поясни, че България е една от малкото страни в ЕС, в които има растеж на доходите. “Проблем в управлението на ГЕРБ бе загърбването на малкия и средния бизнес. Когато там се налагат нови правила, които спъват бизнеса, става още по-трудно”, заяви той.

По повод исканията на протестиращите икономистът коментира, че „съвършено“ малко от тях наистина са изпълними. Той обясни, че реализуеми са мерките, които са искани във връзка с разбиването на енергийните монополи, както и мерките, с които да бъде въведен граждански контрол върху бюджета.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
Бюджет се актуализира, когато е правен от некадърници. Колко бюджета на Невдянков се дънеха по 2-3 пъти годишно? Сега ще кажат, че е кризисна ситуация, щото световният империализъм и вдигнал протестите (ср***л им в гащите). А в миналите години?Я си спомнете при какви условия работеше правителството на Костов? И нито един път не беше актуализиран бюджет. Дето го правеше "ТРЗ-то" Муравей Радев. Ама Костов и сега твърди, че е недопустимо и ненормално за се актуализира бюджет без някакви драстични промени в икономическата обстановка. Освен ако сметнем, че управлението на "калинките" и "гробарите" е точно такова бедствено събитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
То това е проблем вече на целия ЕС, започнаха да се надигат гласове в ЕП точно по тази тема. Дано се стигне до някакво облекчение, защото започва да става нетърпимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
ЯСНО е. Не е виновен искащия а даващия! `щото и аз ИСКАМ да ме корумпират всеки ден по 3-4 човека ама нямаааа. Та, премахването на *** регулации е ЖИЗНЕНО необходимо. По важен е контрола и ефективността. Който не спазва, каквото и правило и регулация да му спуснат, той ще нарушава. Горят съвестните. В случая data e прав.По-малко, но ефективно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Той си има стабилен доход и бизнес. Не го мисли. Изучавал е само знаците "+" и "х"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
993
преди 11 години
За безумните регулации съм съгласен, но именно те пораждат корупцията. Твоята приятелка няма да ги плати но друг ще ги плати. И ако инвестицията е 5000, с 500 ще свърши работата с ХЕИ и всичко е ок (до следващия път) ;-) Ето това е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ако говорим за държавния апарат - проблема не е в заплатите им , а в бройката им :) А по меки има предвид следното : имам една приятелка с малко хим чистене - ХЕЙ-то са я нападнали да имала аспирация , нам колко си входа и изхода и др.подобни - това ще и струва около 5000 лв който тя няма и или трябва да ги даде или да затвори и да се пренесе в армията на безработни . Е кой има нужда от от това в тая криза - я да си ги приберат и да се успокоят за 2-4 г. докато отшумят нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
993
преди 11 години
"с едни "по-умерени" контролни органи" Всеки контролен орган е обречен на подкупност и корупция sooner or later. Когато обаче им дадат високи заплати, започва цвиленето как така? Кръгът е омагьосан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Този Пламен е за лудницата.Нямам никакво намерение да им дам и лев. Всъщност той е господин Никой. Дано в безпаричието хвръкне и някоя чиновническа глава от безбройния им легион, увиснал като бетонен блок на шиите ни. Това ще намали тежестта върху нас, а също и бройката на синдикалните членове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
В края на краищата от кризите се излиза с повече свобода - не с повече регулации . Повече свобода политически означава по лесни и бързи референдуми - само да не ни вкарват в темата ВНС че там блатото е още по голямо . За бизнеса повече свобода означава по малко регулации - никой не ни пречи да си имаме синхронизирано законодателство с ЕС и тихомълком да си провеждаме нашата политика с едни "по-умерени" контролни органи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 0
993
преди 11 години
Слушайте синдикатите и жив лев няма да остане в хазната. Тези се опитват да яхнат недоволството на хората, но са част от порочната система от която само лапат определен кръг от ръководството им..., а членския им контингент блее блаженно и цвили от умиление, като получат някоя "извоювана" остъпка от "президентите" им. Трагедия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още