IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще върне ли Борисов мандата?

Отговорът на повечето искания на протестиращите минава през волята на ГЕРБ

09:14 | 25.02.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще върне ли Борисов мандата?

По план днес държавният глава Росен Плевнелиев ще трябва да предостави мандат за сформиране на ново правителство на най-голямата политическа формация в Народното събрание – ГЕРБ. От президентството вече обявиха, че Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат на най-голямата по парламентарно представителство партия в 12.00 часа.

Още при подаването на оставката си обаче премиерът Бойко Борисов се зарече партията му да върне мандата и да се върви към предсрочни избори.

Както се е виждало неведнъж през последните години обаче, мнението на Борисов често се мени и днес не е изключено да станем свидетели на нов обрат.

Още повече, че само чрез формирането на ново правителство с подкрепата на парламента ще може да се отговори на голяма част от исканията на протестиращите. Причината е, че при назначаването на служебно правителство от президента Росен Плевнелиев Народното събрание ще бъде разпуснато и временният кабинет няма да разполага със законодателен орган.

Сред исканията на протестиращите са залегнали ключови въпроси като промени в изборното законодателство и енергетиката, а за тяхното обсъждане ще е нужно технологично време. Освен това в настоящата ситуация намирането на консенсус между депутатите изглежда по-скоро като обречена кауза.

Това е и причината всичко да е в ръцете на ГЕРБ. Като най-голяма политическа сила, притежаваща мнозинство в парламента, всяка една промяна няма как да стане без подкрепата на депутатите от групата. Такава пък едва ли би дадена на каквото и да било правителство, формирано с мандата на друга политическа сила.

Ако ГЕРБ все пак върнат мандата, правото за съставяне на кабинет отива в ръцете на БСП, а ако и те не се нагърбят с отговорност, мандатът отива в трета парламентарно представена партия. Засега единственият, който е заявил готовност и желание да бъде премиер, е Яне Янев, но заявката може да бъде приета по-скоро като шега заради липсата на каквато и да било подкрепа.

Говорителите на протеста – поне тези, които се представят за такива, вече се разединиха във вижданията си за бъдещото правителство. Това може да отдадем основно на липсата на познаване на нормативната рамка, която определя правилата за работа на правителство и парламент.

Чуха се идеи хем за служебно правителство, хем за неразпускане на парламента, както и такива за съставяне на програмно правителство от държавния глава, което да работи заедно с парламента до изборите. Конституцията обаче е категорична – парламент ще има само и единствено, ако партиите в парламента се съгласят да съставят някакво правителство.

Поради тази причина протестиращите трябва да преместят натиска си от президента към партийните централи. В противен случай със сигурност ще видим и натиск за оттегляне на Росен Плевнелиев – особено с оглед поставения му ултиматум до три дни да има отговор на заявките на протестиращите.

А така изходът от ситуацията ще се окаже още по-далеч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
tati
преди 11 години
ТИЯ , КОИТО ИСКАХА ДА ЗАПАЛЯТ ДЪРЖАВАТА , САМО ЗА ДА ИМА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ , СЕ РАЗКРИХА--СЕРГЕЙ , ДОГАН , ТРАКТОРА....И ЧАСТИЧНО УСПЯВАТ..ЗАЩО..НЕ ТРЯБВАШЕ ИЗБОРИТЕ ДА СА РЕДОВНИ , ЗАЩОТО ПРЕДСТОЕШЕ ОТКРИВАНЕ НА МНОГО ОБЕКТИ-МАГИСТРАЛА ТРАКИЯ , ДУНАВ МОСТ И МН.ДР.КОИТО ГАРАНТИРАХА НА ГЕРБ СИГУРНА ПОБЕДА...ЩЯХА ДА ИЗЛЕЗНАТ НАЯВЕ РАСЕКРЕТЕНИ ДОГОВОРИ ЗА ЕНЕРГИЙЙНАТА МАФИЯ-Р.ОВЧ. И ПР.--СЕРГЕЙ ТРЯБВАШЕ ДА ОТГОВАРЯ ПРЕД КОМИСИЯ ЯНЕВ , ЩЕШЕ ДА СПРЕ АЕЦ И МН.ДР.КОЛКО ЖАЛКИ ХОРИЦА...ЗАТОВА-ПОД 4% И ЗАВИНАГИ ВЪН.ЗАЕДНО-КОСТОВ ,СТАНИШЕВ ,ЛЮТВИ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
tati
преди 11 години
Сега на всички им стана ясно че президентът е само идно лице което няма власт Колкото до Б.Б тойнаправи мнаго видни неща но направи и много не видни неща който пречеха на народа и държавата тук кантара клони съм второто И стига са но обяснявали че не може да се промени статуквото висчко на този свят се променя въпроса е НИЕ ЖЕЛАЕМ ЛИ ТОВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Дааа.Въдворяването на ред обаче става много бързо и лесно. Тук не сме третият свят.За да остане ББ години на власт му трябва още 1 силен ход и участие в избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
nobel
преди 11 години
Бойко е напълно непредсказуем. Освен това не е невъзможен варианта при ескалиране на напрежението да бъде обявено извънредно положение и той да си остане на власт още толкова години, колкото му трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Не може да се прогнозира. Борисов е много променлив.Аз предпочитам да го върне и да остави тълпата на самите себе си. Нека протестите да продължат и да излязат наяве доста грижливо пазени тайни и неудобни истини. Нека да се разбере и кой финансира футболните агитки, скинарите и някои безделници и побойници с по 15-20 лв. на ден за да се осигурява крайно ядро, към което да се присъединяват всички ядосани и отчаяни хора.Кой нормален човек тръгващ да протестира има голяма нужда от черни качулки, боксове, бухалки. Имам чувството че ако ген. Гоцев прецени, че нещата почват да се поуспокояват сигурно и намушкани протестиращи ще се появят.А аз пак да попитам - някой да е чувал къде са Р. Овч., Петър Димитров, А. Доган, Семерджиев и семейство???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Mudria Bobar
преди 11 години
Малка корекция - Точно това е въпросът около който трябва да се обединят протестиращите - някакво правителство, което може да променя закони и да реши най-важните искания или служебно правителство без възможности да променя закони и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Mudria Bobar
преди 11 години
Много хубав коментар !Много навременен. Точно това е въпросът около който трябва да се обединят протестиращите - програмно или служебно правителство.Много ясно, достъпно и професионално са обяснени възможностите за Президента в рамките на конституцията, законите и волята на сегашните играчи на политическата сцена да помогне за решаване на повечето искания..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
Не гледайте толкова сериозно на Борисов, той много иска да има думата и често се изхвърля, но после го "съветват" и затова са тези полярно противоположни мнения и завои в изявите му!По-скоро мислете как гледат на нещата в голямата бяла сграда на ул. Козяк над Южния парк... хаха!Дори хипотезата за някакъв завой във външната ни политика точно сега може да накара някои хора и служби доста да се разтичат... :LOL:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 13
Tony
преди 11 години
Все си мисля, че няма да го върне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 3
993
преди 11 години
Ще го върне разбира се. Ако не го върне, ще направи политическо сепуко..., а той иска да се върне на бял кон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още