IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Радева: Страната ни върви към политическа дестабилизация

Старите лица на прехода отново се опитват да се завърнат, смята социологът

15:44 | 22.02.13 г. 16
М. Радева: Страната ни върви към политическа дестабилизация

За съжаление страната ни върви към политическа дестабилизация. Още през есента ми се струваше, че е много рано да се правят сериозни предварителни прогнози във връзка с предстоящите избори. С оглед на събитията от последните дни вече нищо не може да бъде сигурно.

Така коментира политическата обстановка в страната социологът Мирослава Радева пред Investor.bg.

"Страната ни е изправена пред много голямо изпитание. Доскоро си мислехме, че сме постигнали известна икономическа и политическа стабилност. Бяхме забравили за политическото напрежение, за инфлацията, както и за гражданското недоволство. Сега ми се струва, че навлизаме в нов период на икономическа и политическа дестабилизация.

Въпреки че Симеон Дянков се „хвалеше“ за всички постигнати резултати по отношение на финансовата стабилност в страната ни, фирмената задлъжнялост расте. В даден момент високите нива на корпоративна задлъжнялост, могат да избият на повърхността и да доведат до активирането на динамични инфлационни процеси.

По изкуствен начин бе поддържан нисък дефицит, за да докажем пред света, една, до известна степен, лъжлива финансова и фискална стабилност. Управлението на Бойко Борисов, образно казано приличаше на блато. Погледнато отстрани беше улегнало, спокойно, но под повърхността се зараждаха проблеми и конфликти", смята Радева. 

Тя заяви, че е изненадана от решението на Бойко Борисов да напусне поста си на министър-председател. По нейни думи от една страна това е бил наистина неочакван ход, но от друга, е повече от логичен. "Той предприе ход, който ще му подсигури сигурност. Борисов избегна възможността да бъде постоянно нападан от опозиционните партии в публичното пространство. Освен това се предпази и от евентуални бъдещи твърдения от страна на опозицията, че ГЕРБ манипулира вота и си служи с нелоялни политически инструменти".

Ако общественото недоволство не се канализира и не намери нужния ред, вероятно ще ескалира в още по-големи мащаби, което ще се отрази пряко върху икономическото състояние на България, каза още експертът.

"Както добре виждам, старите партии не удовлетворяват никого. Никой не е сигурен за кого и защо да гласува, все по-малко млади хора виждат смисъл в това да дадат вота си. Старите лица на прехода отново се опитват да се завърнат. Но пък новите излъчват откровена некомпетентност, неспособност и липса на знание.

Няма гаранции, че новото управление, което и да е то, каквато и да е структурата му, ще успее да се справи с общественото недоволство. Възможно е то да утихне до следващата зима, но след това да се възроди наново".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
993
преди 11 години
Европейските пари... Много ми е интересно, какво работиш? Защо не попиташ работодателя си защо не ти вдига заплатата? Ако имаш собствен бизнес, какво ти пречи. Тоягите...И после? Всичко по мед и масло. Вервай! Историята не започва от вчера :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
mos70
преди 11 години
не си прав! Да вземем сигурните пари, които ще влязат в страната- пари по европейските програми. Фирма "Х" печели програма, и получава средства за развитие на някакъв бизнес. Гарантирам обаче, че тези получени пари, по никакъв начин няма да се отразят на заплатите на работниците във фирмата, а от тях ще се облажи само и единствено собственика на фирамата! Ето тук е заровено кучето! Пари реално има, но се държат изсутвено ниски заплати, а се реализирет големи печалби. Ето как възниква напрежението в системата! реалният практически изход е: намаляване на печалбите и увеличаване на заплатите!Прав си, с лозунги няма да стане, затова вече идват тоягите! Дано го проумеете докато не стане късно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
993
преди 11 години
"ДА се спази обещанието, дадено от политическата класа при влизането на страната в ЕС през 2007 г, за рязко повишаване на жизненият стандарт! Тъпрението ни за 6 години се изчерпа! ИСКАМЕ РЕШЕНИЕ!"Проблемите, приятелю, са много дълбоки и не 6, а 60 години няма да бъдат достатъчни. Няма да навлизам в подробности... Разбирам чувствата за справедливост, но е наивно да очакваш рязко повишаване на жизнения стандарт в една "опоскана" и бедна държава. Но, имаш алтернатива: можеш да работиш в ЕС и сам да повишиш жизнения си стандарт. С лозунги няма да промениш нищо, а животът е кратък :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
mos70
преди 11 години
Всеки разбира от всичко, когато си бръкне в джоба!!МИЗЕРНИТЕ ДОХОДИ- ето това е истинската, фундаменталната причина за протестите, които няма да утихнат, докато не се намери кардинално решение! Всички протестиращи чакаме едно: ДА се спази обещанието, дадено от политическата класа при влизането на страната в ЕС през 2007 г, за рязко повишаване на жизненият стандарт! Тъпрението ни за 6 години се изчерпа! ИСКАМЕ РЕШЕНИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
993
преди 11 години
Както каза президентът, "сега всеки е срещу всичко"... Бих добавил, "сега всеки разбира от всичко"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
theforce
преди 11 години
"В даден момент високите нива на корпоративна задлъжнялост, могат да избият на повърхността и да доведат до активирането на динамични инфлационни процеси.""По изкуствен начин бе поддържан нисък дефицит, за да докажем пред света, една, до известна степен, лъжлива финансова и фискална стабилност."От кога една социоложка започна толкова да разбира от икономика и финанси, че да развива такива тези? Аз не виждам логиката на горните две "идеи" - някой може ли да ми помогне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още