IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Костов: Не може да има битка с монополите без промяна на законодателството

Велико народно събрание нито ще оправи ситуацията, нито ще открие нови работни места, нито ще увеличи доходите, смята лидерът на ДСБ

10:34 | 21.02.13 г. 18
Автор - снимка
Създател
Костов: Не може да има битка с монополите без промяна на законодателството

За трети път протести свалят правителството – научихме се да сваляме власт, която посяга на правата и свободите на обществото, коментира преди гласуването на оставката на правителството Иван Костов.

„Борисов предложи мерки, които не са изпълними, например отнемането на лиценза на ЧЕЗ. Не може да започне легитимна битка с монополите, ако няма промяна в законодателството. Премиерът е бил заблуден или заблуди общественото мнение, че отнема лиценза“, каза още Костов. Същото било положението и с намаляването на тока с 8% от месец март, което срещнало острата съпротива на банките.

Не може да зцапочне легитимна битка с монополите без промяна на законодателството, заяви председателят на ДСБ.

„Дали това не е истинската причина да подаде оставка, че не могат да се намерят верните решения“, предположи Костов.

Той коментира, че Велико народно събрание е искано от хората, но то няма да оправи ситуацията, нито ще открие нови работни места, нито ще увеличи доходите. За промяна в Конституцията трябва първо консенсус, референдум и едва тогава – промяна в устройството.

Според него свикването на Велико народно събрание за промяна в Конституцията няма да реши проблемите на хората. Съществувал и риск за подмяна на истинската причина, която изведе хората на улицата.

Костов припомни, че сините нееднократно лансират идеята за ВНС и по думите му постепенно обществото узрява за това. Как Великото народно събрание ще реши тези проблеми, попита риторично Костов. По негови думи дебатът трябва да се върне върху основните искания на протестиращите

Костов е категоричен, че ако ако няма консенсус по основните проблеми, няма гаранция следващото НС ще приема тази битка.

Костов призова останалите партии предварително да представят своите решения за справяне с проблемите в енергетиката и другите чувствителни области, а президентът да поеме своята отговорна роля преди да бъде сформиран служебен кабинет.

От Народното събрание зависи противопоставянето на монополите - то дава сила на държавата да се противопоставя на образуването на господстващо положение. "Това зависи от държавата и от начина за определянето на общественото положение", коментира още Костов.

По време на дебатите лидерът на ДСБ Иван Костов призова президентът Росен Плевнелиев да започне консултации за намиране на съгласие относно истинските причини, заради които хората излязоха на улиците – високи сметки за ток, загуба на работни места, замразяване на доходите.

„Президентът следва да покани и да чуе всички мнения на протестиращите, да чуе становищата на изпълнителната власт, контролните органи, профсъюзите и на политическите партии. И да представи този консенсус за излизане от кризата. Нужен е консенсус, за да започне битка с монополите“, заяви Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Дата, "Единствената правилно построена анти теза срещу правителството и монополите е на Костов и то от преди 2 г."Къде е построена? на хартия ли?Като влезе в сила тогава може да се прецени, до тогава е в графата "безполезно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
сидито
преди 11 години
А аз не да го харесвам,ами просто го ненавиждам този лицемер.Най-хубавото от това е,че доживях и народа да го разбере.Той е един от многото който докара народа до това положение.Неговото нахалство да преминава от една в друга партия за да се задържи във властта минава всяка граница.Дали,ако им се свали имунитета на всички заемали властта след 1998/2000 година до сега ще продължат да лъжат от трибуната на Народното съъбрание или ще се покрият като мишки.Но той е спокоен както и останалите мафиоти,защото се заговори,че всяко ново правителство с подписа си заявява, че няма да преследва и разследва изминалите правителства.Нали замисълът и обещанията на последното правителство бяха именно тези.Разкриване и исправяне на съдебната скамейка на всички злоупотребили с властта спрямо народа.Но Бойко предпочете да бяга хвърляйки оставката.Защо..Ами ще им излезат всички магарии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 11 години
Единствената правилно построена анти теза срещу правителството и монополите е на Костов и то от преди 2 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
kreditkiller
преди 11 години
Какво визираш с "се държаха адекватно"?Изглежда добре на външен вид?Говори какво трябва да стане, а прави обратното?На всички ни е известно, че законите са написани в полза на монополите и няма нужда някой да ми казва къде е проблема а да го РАЗРЕШИ.Това поведение на Иван Костов по скоро го определям като вървя на там на където дъха вятър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
data
преди 11 години
Не че кой знае колко харесвам И.К., но той е май един от много малкото който се държаха адекватно в сега действащият парламент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
lyusien
преди 11 години
Къде беше ти толкова години в парламента Защо не предложи закони които да ограничат безсрамието на монополите Защо чак сега се сети че трябват такива закони Мислиш бавно ли ? Или това е просто лицемерие в името на властта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още