IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов може да спре напрежението с 1 ход, но дали ще го направи?

Единственият вариант е да се задължат монополите да публикуват всичките си разходни фактури, за да се види къде отиват парите

11:25 | 19.02.13 г. 22
Борисов може да спре напрежението с 1 ход, но дали ще го направи?

Премиерът Бойко Борисов и управляващата партия ГЕРБ могат да спрат напрежението в страната с един единствен ход, а именно със законови промени, които да задължат монополите да публикуват всичките си приходи и разходи фактура по фактура.

В момента отчетите на електроразпределителните дружества са стандартни, обобщени и на практика не може да се знае какво е купено с парите от сметките ни.

Например в годишния отчет на ЕВН България Електроразпределение за 2011 г. има графи като разходи за материали (18,7 млн. лв.), разходи за външни услуги (45,8 млн. лв.), разходи за възнаграждения (53,5 млн. лв.), Други разходи (107 млн. лв.), но какво точно стои отзад никой извън компанията не би могъл да знае.

Може би ще има повече яснота в документа „Счетоводна политика и обяснителни бележки/оповестявания към финансовия отчет“.

Там например е посочено, че има „загуба от обезценка на не-текущи активи“ за 4,94 млн. лв. през 2011 г., спрямо нула в това перо за 2010 г. Къде е гаранцията, че не е направена злоупотреба, а именно първо да са купени активи (с парите на клиентите), след това да са бракувани и специално лице да ги е купило на силно занижена цена?

В разходи за материали има раздел Други за 879 хил. лв. за 2011 г. Може ли тук да влиза химикалка с инкрустирани диаманти? Никакъв проблем.

Срещу „консултантски услуги, получени от свързани лица“ пише 4,03 млн. лв. за 2011 г. Доколко реални са тези консултации или те са начин за формиране на разходи?

„Консултантски услуги от несвързани лица“ се увеличават до 4,32 млн. лв. за 2011 г., спрямо 1,73 млн. лв. година по-рано. Има ли тук договори с хора от властта, по подобие на договора за консултации на Ахмед Доган за Цанков Камък?

Платени са разходи за реклама за 877 хил. лв. за 2011 г. Възниква въпроса каква е тяхната цел - защо е нужна реклама на монопол?

Особено интересно става в раздел Разходи за персонала. Допълнителните възнаграждения (разбирайте бонуси) се увеличават до 5,3 млн. лв. за 2011 г., спрямо 1,7 млн. лв. за 2010 г. Защо е това увеличение? Кой и с какво е заслужил тези бонуси?

В раздел Финансови разходи през 2011 г. се повяват 1,25 млн. лв. „ефекти от дисконтиране на провизии“, какви са тези провизии? Защо се дисконтират?

Потребителите едва ли ще са щастливи от факта, че ЕВН България Електроразпределение им е взело 2,99 млн. лв. от такси от временно прекъсване и възстановяване на клиенти към електрическата мрежа.

Щом искаш да имаш монополно положение, ще публикуваш абсолютно всичките си фактури, приходни и разходни. Те не би трябвало да са фирмена тайна, след като харчиш парите на хората. Ако фирма консултант на монопол и не искаш името ти да излиза във фактурите, просто не работи с монополи, изборът е твой.

Има огромна армия от безработни, включително счетоводители, които биха прегледали списъка с разходни фактури и платени бонуси и възнаграждения, дори той да включва десетки и стотици хиляди редове.

Армията от недоволни клиенти, излезли на улиците, ще прегледа документите много по-добре от ДКЕВР или Бойко Борисов.

Предстои да видим дали правителството ще предприеме правилния ход, ще подаде оставка или чака протестите да спрат, скрито от любящия народ в сградата на Министерски съвет.

Национализацията на ЕРП-тата не е решение, напротив, с нея ще влезем във филма на Топлофикация София. Разходите, банковите преводи, банковите наличности именно на Топлофикация София трябва да бъдат публикувани веднага, защото кой знае за какво се харчи там.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

10
rate up comment 30 rate down comment 2
cokrat1
преди 11 години
Така и така си говорим за монополисти....аз бих добавил в групичката за контролиране от обществото и Лукойл - завода в Бургас....Нека не се забравя, че най-големия крадец в България е заводчето в Бургас...нищо, че по отчети е на загуба....и аха...аха да фалира....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 13
993
преди 11 години
По принцип това е трябвало да бъде правено от ДЕКВР, защото това е агенцията която е надзорния орган. Защо не са го правили, имат ли правомощията да го правят? Добри въпроси!Анализът ти е добър, но с политически заряд. Мислех си, че Инвестор е икономически сайт безпристрастен към политиката... Иначе ставате като останалата преса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 11 години
Да определено всички разходни документи, всички нареждания на пари и всички плащания от касата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 0
drakkar
преди 11 години
Марияне,към разходните фактури бих добавил да се публикуват и ведомостите за заплати както и граждански договори по които са плащани суми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 6
George Soros
преди 11 години
Ако направи това, което предлагаш, то трябва веднага да депозира и оставката си! Къде мислиш отиват консултантските услуги от несвързани лица? Разбира се, че в касите на ГЕРБ и Буда! Според мен няма как да се измъкне от ситуацията с некадърния си екип......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Абсолютно си прав, но проверката изисква време, а време няма. Затова първото нещо, което трябва да се направи, е официално изявление от премиера. Но ПР-а му е катастрофирал, явно. Първо заявява, че оставката на финансов министър означава оставка на цялото правителство, а сега прави точно това. Второ - т.нар. му ПР изпращат опорните точки на кризисния си ПР "погрешка" на журналистите, вместо на собствените си говорители. И трето - крие се, Той продължава да се крие - дори и тогава, когато по улиците вече има ранени хора!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Аз бих предложил на първо време да се публикуват отчета които трябва да изпратят в статистиката. Те са много подробни, но не са публични...щото статистиката не ги публикува. Никои обаче няма да ги накаже ако те решат да го публикуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
Да, това е много добра идея.Браво Мариянски!Дали обаче има кой да я чуе!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 11 години
И с какво една оставка ще реши проблемите? Мисля, че не сте прочели анализа ми, а само заглавието и веднага коментар.Ако е така, моля прочетете цялата статия.Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 27
Vesko94
преди 11 години
Бойко Борисов не може да спре протестите. Оставка- това е единственото, което може да направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още