IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков – между възхвалата и хулите

Как коментаторите в Investor.bg гледат на изненадващата рокада в кабинета и какви са техните очаквания?

19:12 | 18.02.13 г. 31
Симеон Дянков – между възхвалата и хулите

Оставката на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков предизвика бурни дебати, тъй като за мнозинството тя се оказа доста изненадваща. Политиците се втурнаха да се надпреварват в критиките, посочвайки неуспех след неуспех. Икономистите се оказаха разделени в очакванията си за ефектите от поредната рокада в кабинета „Борисов”.

Екипът на Investor.bg обаче се насочи към читателите на сайта, за да провери как професионалистите в сферата на финансите и икономиката гледат на оттеглянето на финансовия министър.

В рамките  на няколко часа в анкетата ни „Одобрявате ли оставката на Симеон Дянков” получихме близо 1 700 отговора. Категоричният извод е, че аудиторията на Investor.bg не подкрепя случилото се – 59% от участвалите в анкетата са отговорили с „Не”. Оттеглянето на Дянков е допаднало на 35% от гласувалите, а 6% не могат да дадат категоричен отговор.

Одобрявате ли оставката на Симеон Дянков?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 4156 гласа
Предлагаме ви и няколко интересни коментара, които нашите читатели дадоха в статиите за оставката на Симеон Дянков. Те варират от пълно одобрение до категорична позиция, че случилото се е провал на премиера.

Потребител с ник albobo76 например лансира тезата, че правителството смята предизборно и ударно да развърже кесията, нещо „което Дянков нямаше да позволи и затова стана неудобен. Дано не съм прав, защото горчивия хап от това безотговорно развързване ще изпием след изборите следващата зима”.

STRAHO пък приема като много негативен сигнал оставката на вицепремиера. „Дянков за мен беше най силния член на това правителство. Е кажете как да се връщат способните българи за да работят за страната си!? Ами тукашните, местни аборигени, завършили по някое посредствено "университетче" при това платили си за оценка, просто не ги разбират и не ги искат! Пречеше им да крадат а краденето си им е основен бизнес! Еееех жалко”, посочва той.

Tony пък стига още по-далеч – според него напускането на Дянков означава „бюджетен дефицит и падане на валутния борд!”

На коренно противоположна позиция пък е milenkk. Според този потребител оставката на Симеон Дянков е „твърд бичи сигнал”.

Подобно е мнението и на vitos: „Не мога да ви разбера какво тъжите за Дянков. Като дойде кризата запорира сметките на Фирмите, за да събира дълговете към държавата. А държавата не си разплати дълговете с фирмите и от там стана огромна вътрешно фирмена задлъжнялост та и стабилните фирми го издухаха. А и какви бяха антикризисните мерки на държавата, карахме я на самотек”, пита той.

Интересна теза лансира Спящият бик. Той посочва следното „В последните дни Дянков отстояваше професионалното си виждане по отношение на несекващите искания на арендатори и сидикати. Бойко Борисов обаче в момента няма нужда от професионалното му мнение (или поне така си мисли), а се чуди как да намали силата на приливната вълна от протестиращи. Високият градус на уличните емоции пречи да се чуват разумните експертни мнения. Тълпата иска не иска аргументи, иска жертви. И върховният жрец и я поднася - най-голямата жертва досега. Въпросът е - всичко и всеки ли може да се жертва, за да се успокоят масите! В началото това правителство беше някаква еклектика от професионализъм и популизъм. Постепенно всички професионалисти си отидоха и остана само популизма. Начело с главният популист, който вече се дави в самотата си.”

Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 11 години
С .Дянков по определение, т.е. обективно , не би могъл да бъде добър министър на финансиите.Защо? Първо, защото образованието му не е подплатено с практически опит.Който е започнал като чиновник , независимо от ранга и институцията , той си остава чиновник по манталитет , като правило да края на живота си.Второ, на Дянков му липсва т.нар. седемгодишно възпитание.През цялото време в България той се държеше не като министър , а като гамен и ***, който или раздаваше обидни епитети на далеч по заслужилите от него /т.нар. феодални старци/ , то напляскваше страни членки на СС на ООН и направили повече от много други за България през последните сто и петдесет години.Не може да бъдеш вицепремиер и да не можеш да си затваряш устата или да си контролираш емоциите.Да не говоря за отношението му към ЕК и към колегите му финансови министри от ЕС.С други думи простакът си остана *** , независимо и облечен с власт! Тепърва ще има да ближем рани от управлението на Б.Б. основна роля в което
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Добрият финансист би осигурил финансите. Вместо това, Дянков току приплюваше "няма пари", забравяйки, кой забави оборота на същите тези пари в държавата и снижи възможностите на икономиката като цяло да произведе БВП и /нов/ паричен поток. Това е персонална отговорност.Сори, Монката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
Дянков се движеше по острието на бръснача като поемаше излишни рискове от политическа гледна точка - политика правилна за една фирма , но едва ли за една държава . Да напомня случая с Сребърния фонд - нормална практика за фирма но не се възприе за държавна политика . Както и с бюджетния дефицит миналата година : ако беше си ги изпълнил тия 1.3 % дефицит и беше ги капитализирал в фискалния резерв сега всички щяха да се радват на безпроблемното изплащане на земеделските субсидии - а се получи че с цел повече икономии на лихви се поемат неоправдани политически рискове и никой не си спомня за добрите намерения . За това за мен Дянков е добър финансист но лош политик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
++++++ плосък данък , валутен борд , нисък дефицит - - - - -- никакви реформи , никакви сериозни решения , а бяха стопени и доста народни пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Не е малкият дефицит проблемът. Хубаво е да е малък. И има възможен ход: ускоряване оборота на наличните пари. Вместо това, какво наблюдавахме? Масово и централно бе посегнато именно на последното, като възможност за съживяване на икономиката от един уж добър министър на финансите. ТОВА ако му е доброто, само си представи, какво още му е и лошото. Разбираш ли, човек без въображение е половин човек, а за министър - още по-зле. Е, именно по тази линия, екс вицепремиерът, някакси, не се изяви като отличник. Много по-рано трябваше да си тръгне и основна вина, че това не се случи, носи Бойко Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 17
bigiadri
преди 11 години
Смятам , че не трябва да се съжалява за Дянков! Той дори по-рано трябваше да бъде махнат! Не може по време на криза да поддържаш такъв малък дефицит. Та ние най-бедните да сме отличниците на Европа! Я вижте на другите , които имат дългове как помагат! Едно дете ако не плачи ,майка му няма да го нахрани-образно казано!На нас които нищо не ние наред да казват -БРАВО! Защо? Хората го казват на улицата!По време на криза трябва да се помага на хората- дори със заеми на държавата, защо дефицитът ни да не е 3%, та дори малко повече? А то какво- затягане на коланите , да ама няма вече на къде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 14
Pyramid
преди 11 години
Изобщо, защо пост фактум да хулим Дянков? Като християни, редно ли е да ритаме паднал или на умряло куче нож да вадим?Е, закъсня да си тръгне...И? - Ама не е виновен Бойко. Виновна е /пак/ Тройната коалиция! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 2
alligator_29
преди 11 години
И още едно последно мнение от моята страна :) Дянков е бил твърде против децентрализирането на държавата. А при реализирането на тази идея това би довело до конкурирането между общините. Т.е. всяка една община самостоятелно да определя какви данъци да налага на фирма регистрирана във тази община. А в момента целия бизнесс е концентриран в София. Дори няколко големи фирми бяха насила преригистрирани от Варна във София данъците да отиват във софийската казна. За София това е добре, но за държавата като цяло е смъртоносна практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 19
alligator_29
преди 11 години
Можем да свалим валутния борд. Средния и малкия бизнес е двигател на икономиката, а ние изгубихме един от лостовете ( евтината валута ). Валутния борд е добра практика първите няколко години, а след това се губи самостоятелност във вземането на решения. P.S. Няма нито една развита държава със фиксиран валутен курс. Дори Швейцария когато си върза курса за еврото миналата година, след 6 месеца отмени това решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 4
netware5
преди 11 години
В личен план нямам причини да харесвам Дянков. Държавен служител съм и благодарение на него заплатата ми падна с 20 %. Освен това имам поглед отвътре върху провалената му "административна реформа". Определено в тази област не го биваше. Но напълно подкрепям фискалната му политика. В този смисъл той си разбираше от работата и демонстрира истински професионализъм. Твърдо съм убеден, че ако не беше Дянков, този кабинет нямаше да изкара и половината си мандат. Дянков беше гарантът и спирачката срещу потъване в блатото на популизма. Сега, когато Дянков го няма, ще настъпи пълен хаос, "калинките" и невежият ни премиер ще се юрнат по пистата на популизма и ще стане много, много лошо .... В този смисъл, като тегля чертата, стигам до извода, че отстраняването на Дянков е повече вреда отколкото полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още