IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещу какво протестираме?

Популизмът подменя темата на недоволството срещу политиците и удобно прикрива проблемните теми

09:55 | 18.02.13 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Срещу какво протестираме?

Ами национализация?

Национализацията е възможно най-неподходящият път за излизане от ситуацията, защото между държавен и частен монопол разликата не е голяма – за крайния потребител вероятно и никаква. Що се отнася до сметките, най-болезненият пример за това е софийската топлофикация. Между другото, сметките за парно също са изключително съмнителни, но от години ситуацията не се е променила дори минимално.

Връщането на ЕРП-тата в ръцете на държавата със сигурност ще вкара повече напрежение, защото администрацията досега не е доказала, че е способна да се справя ефективно с управлението на който и да е мащабен проект.

Интересна е и схемата, която от ЧЕЗ разпространиха за разпределението на средствата, които постъпват в разпределителните дружества. Тя показва всичко друго, но не и това, че държавата в случая е защитник на интереса на хората.

Игра на политика

Всичко, което се случва в момента, е игра на политика. Безспорно има много хора, които протестират срещу високите сметки. Те обаче трябва да насочат енергията си срещу политиците, а не срещу разпределителите. Причината – последните са частни компании, опериращи в условия, зададени им именно от политиците.

Политиката обаче подменя протеста. Популизмът и политиканстването се хванаха за ръка с обещанието за национализация. Темата се сменя към бедността, кризата, ниските майчински. Дават се щедри обещания, без обаче да се отговори на конкретния проблем – ще се либерализира ли пазарът и ще стане ли по-ефективна държавата.

Затова този протест вече не е моят. Моята кауза не са изборите, а конкретните действия за подкрепа на пазара и изтегляне на държавата към основните ѝ проблеми – реформа на вътрешното министерство, реформа на здравеопазването, реформа на образованието. И продължавам да чакам реални платформи за промяна именно там. Но все така си чакам.

Какво е решението на проблема с цените на тока? Национализация или либерализация? Защо протестите започнаха сега, а не преди година например? Очакваме вашите коментари - под статията и на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
Но не бива да се заблуждаваме, че цената на тока намалена чрез национализация, или либерализация ще промени нещо кардинално в страната само по себе си.Според мен самият модел на управление е изчерпан. Нужен е нов модел и по-конкретно - модел на гражданско управление. Дали ще е имитация на Швейцария, или имитация на Исландия не е толкова важно, понеже и на двете места живеят по-добре отколкото тук. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
unicornblade
преди 11 години
Хората протестират, защото луфтовете се обраха и наистина са опрени до стената. Това беше поводът, който ги изведе на улицата. Сега вече исканията ще започнат да се формулират и накрая може да са доста различни от първоначалните.Ако изхождаме от гледна точка на ефективността на управлението и вземем за пример Топлофикация, изглежда, че е по-добре вместо национализация да има либерализиране плюс контрол, плюс прогресивен данък. Но не бива да се забравя, че държавните фирми в структуроопределящите отрасли могат да провеждат държавната политика. (Всички знаем че в Китай средната работна заплата вече надвишава тази в България, но ниските цени на суровини и енергия ги прави много по-конкурентноспособни.) Също така противниците на държавната собственост не трябва да забравят, че собствеността и управлението са различни неща. Може да има държавна собственост с частно - мотивирано и ангажирано управление, избрано с конкурс на база програма и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
zdravko1
преди 11 години
Хора, не се заблуждавайте с тази национализация, тя ще задълбочи проблемите още повече. Трябва да се освободи пазара и да има реална конкуренция между възможно повече ЕРПта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
Todor Givkov
преди 11 години
CEZ частници ли са, че аз нещо май не съм разбрал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
sillyboy
преди 11 години
Аха ! Някой май май е сбъркал медията !FYI, Инвестор е икономическа медия. Отедлно си мислех, че коментираме икономическа тема!Някак си да ми говориш за антирасистки и антивоенни 'боеве' е не на място.п.п. Лични нападки ползват хора които няма какво да кажат, но спорят от спор(т)на злоба. И за такива хора си има място, но все се надявах да не е тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 11 години
Верно ли си толкова silly или просто си неграмотен? Златни са годините за Тексако и Стандарт Ойл, ама точно Америка и точно през 60-те е врящ котел в социален план! Тогава е пикът на антирасистките движения на ***, тогава е цунамито на антивоенните вълнения, профсъюзни и какви ли не вълнения! Подобно е и в Европа!Чети бре младеж, чети! Ако не друго, слушай музика - Ролинг Стоунс, Бийтълс, Пинк Флойд, Боб Дилън... гледай филми - Забриски пойнт, Професия репортер...Ето ти един поздрав от мен от тези години - едно от първите парчета, които слушахме с брат ми като дрогирани на първия ни ролков магнетофон "Комета" през 1969 г.:http://***.youtube.com/watch?v=R3rnxQBizoUВидеото е с автентични снимки от онова време и се усеща атмосферата, за който има сензори, разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
sillyboy
преди 11 години
п.п. Как точно "трите ЕРП-та правят всичко по силите си през последните седмици, за да обяснят цените, политиката си и проблема с високите сметки" ? Аз такова нещо не съм видял ?Можел и някой да ме осветли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 0
sillyboy
преди 11 години
Точно, но с малка добавка....Помня едни от протестите по време на Костов. Бяха убили някакво дете, и бакшишите блокираха центъра на София. След това се разбра, че някой от семейството го е убило, и командира се изпъчи пред тълпата и направи едно от най-безумното изказване в историята на изказванията - нещо от рода на това как държавата не може да сложи полицай до всяко детско легло.Мисълта ми е, че малко вдяват ралзиката между причина и повод за едно събитие. Тогава причината отново беше икономическата безисходица и липса на промени. Поводът беше убийството. А *** беше, че нито 'командира', нито ПРите му не схвана разликата. Днес нещата не са много по-различни. Мисля че нито поводът (високите цени на тока), нито исканията (национализацията) имат някакъв смисъл. Проблемът е в причината за протестите - ниски доходи и безперспективно (не)развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още