IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст е останал без промяна през последното тримесечие на 2012 г.

На годишна база е отчетено повишение на БВП от 0,5%, а спрямо предходното тримесечие - 0,1%

11:42 | 14.02.13 г. 17
Икономическият ръст е останал без промяна през последното тримесечие на 2012 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с минималните 0,1% през последното тримесечие на миналата година спрямо предходния тримесечен период, показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ).

Годишният ръст на икономиката за периода е бил 0,5%, като няма промяна спрямо повишението, регистрирано през третото тримесечие (също 0,1% спрямо предходното тримесечие и 0,5% на годишна база), сочат още данните.

Секторът на услугите, който има най-голям дял в БВП, е забавил годишния спад до 0,3% през последните три месеца на миналата година спрямо отчетеното в предходния тримесечен период намаление от 0,8%. На тримесечна база е регистрирано леко ускоряване на растежа в сектора до 0,4% от 0,1% в периода юли-септември 2012 г.

Годишният растеж на индустрията обаче е останал без промяна през последните три месеца на миналата година – 3,2%. На тримесечна база е регистрирано повишение от 0,8 на сто срещу 0,7% в периода юли-септември.

Аграрният сектор е забавил ръста си през последните три месеца на годината, става ясно от данните. Отчетено е годишно повишение от 3% спрямо 7% през предходното тримесечие. През периода октомври-декември спрямо юли-септември пък е измерен спад от 0,9%, докато през третото тримесечие не беше отчетена промяна.

Крайното потребление също е забавило ръста през последните три месеца на миналата година. На годишна база е регистрирано повишение от 2,3%, но на тримесечна то е останало без промяна.

Годишният ръст на износа се е забавил до 1,8% от 3,3%, но на тримесечна база се е ускорил до 1,3%, след като през третото тримесечие остана без промяна.

При вноса се наблюдава ускоряване на спада през последните три месеца на миналата година до 4,4% от 2,8% в периода юли-септември. Отчетен е и годишен спад от 0,8%, докато през третото тримесечие беше измерен годишен ръст от 4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Antonov86
преди 11 години
Веско, по тази логика страните от ЕЗ отдавна трябваше да са отлепили. Ама статистиката от днес показва друго:- Германия -0,6%- Франция -0,3%- Италия -0,9%-> България +0,1%Ръста на БВП се формира от доста комплексни показатели, като корупцията също е един от тях, но надали е чак толкова решаващ. Хубаво е, че дойдоха няколко по-големи производства напоследък у нас, но явно това не е достатъчно за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
Vesko94
преди 11 години
Има ги, да, има ги обаче и в Америка, Европа и където другаде щеш. Не това е основният проблем. Държавата отсъства. Какво се прави срещу корупцията? Нали не очакваш един коректен инвеститор да дойде тук, при сегашната ситуация, и да остави милионите си в страната. Идват такива, които могат да правят шмекерии, както е случаят с трите ЕРП-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
А Вие задавате ли си въпроса защо това е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
evg9
преди 11 години
За да имаме европейски, т.е. големи, заплати българският бизнес трябва да е ефективен, но нито фирмите са ефективни, нито работещите в тях са производителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
С тези "ръстове" на икономиката европейските доходи ще се окажат поредната утопия за българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още