IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се сметките за парно да се плащат на равни вноски през цялата година

Високите сметки за парното и топлата вода са обект на дискусии в парламентарни комисии и работни групи

16:34 | 06.02.13 г. 17
Предлага се сметките за парно да се плащат на равни вноски през цялата година

Плащането на сметките за топлинна енергия да става чрез равни месечни вноски през цялата година, предложи председателят на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство Ася Ангелова по време на заседанието на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в Народното събрание, цитирана от агенция „Фокус“.

По този начин ще има стабилни плащания през цялата година и няма да има прогнозни дялове, смята Ангелова.

Самото дружество „Топлофикация - София“ се е самосезирало по казуса, уточни и директорът Стоян Цветанов по време на заседанието. Направени са проверки в още сгради с повишена консумация на енергия и е установено, че при някои от тях има увеличение на енергията с над 50%. Причините може да са няколко – няма отчет или не е осигурен достъп за отчет през миналия отоплителен сезон. Друга причина са заявени от клиентите нулеви прогнозни дялове.

Цветанов твърди, че тези проблеми могат да бъдат преодолени чрез ежемесечен отчет на уредите, сключване на договори с етажната собственост, както и чрез възможността за самоотчет на хората. 

От Асоциация „Активни потребители“ предложиха да бъдат създадени условия за преносимост на топлинните счетоводители и да бъдат изготвени мерки за информираност на потребителите за начините за отчет на топлинната енергия. По време на заседанието Георги Христов от Движение ДНЕС поиска нова наредба за топлоснабдяването.

Междувременно председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков съобщи, че ще предложи да бъде създадена работна група от общински съветници, които също ще разгледат проблема с високите сметки за отопление и топла вода. Герджиков допълни, че одитът на „Топлофикация – София“, възложен от Столичната община ще приключи в рамките на месец.

Високите сметки за парното ще бъдат обсъдени и от парламентарната комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Комисията ще заседава на 7 февруари и ще бъде обсъдено дали да бъде изготвен одит на действията на ДКЕВР, както и на„Топлофикация – София“ и другите доставчици на топлинна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Да е скъпо да е скъпо, колко да е скъпо. Сметни колко апартамента може да отчете един инкасатор месечно и раздели сумата на заплатата му на броя на отчетените апартаменти. И ако получиш нещо повече от 5 лева на апартамент на месец съм готов аз лично да се заема с отчитането. Колкото и много да ме мързи няма да мога да изкарам под 1 500, 2 000 лева на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
MNN
преди 11 години
всъщност ежемесечното отчитане е по-скъпо и доста трудно осъществимо. Скъпо - защото една работа трябва да се върши 12 пъти в годината, а не 1 или 2, т.е. примерно 12 или 6 пъти по-големи разходи за хората, които обикалят и събират даннните. И естествено за да се покрият тези разходи, трябва да се намерят пари, които да дойдат от клиентите - все пак от там идват приходите...трудно осъществимо - не очаквате, че на всеки клиент да се назначи по един "измервач", които да следи кога клиентът е вкъщи, за да дойде... ако за 10 апартамента трябва да мине служителят, това значи повече разходи. От горе 12-6 пъти повечето разходи ще се увеличат...естествено дистанционно отчитане е много по-лесно и дори вероятно по-евтино, но трябва да се инвестира...и...в Германия примерно се отчита веднъж месечно и е точно така както предлагат - плащаш цяла година (вкл. и лятото) твърда сума и после изравняват. И между другото - средно се плаща по ~1 Евро на м2 на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Е ... как да не се чуди човек на липсата на реакция !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
"....Плащането на сметките за топлинна енергия да става чрез равни месечни вноски през цялата година, предложи председателят на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство Ася Ангелова...."Едни напълно излишни звена, допринасящи за якото скубане на клиентите. Направено напълно съзнателно и с напълно користни цели. По техните отчети за подадена топлинна енергия всеки грамотен човек, запознат с топлотехниката, може да сметне, че в дома му температурата трябва да е 30 градуса, а не 20, както е в действително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
Едно от друго по-*** предложения на топлофикационната мафия. Какъв им е проблемът да отчитат изразходваната топлоенергия ЕЖЕМЕСЕЧНО, както се прави да речем, в Пловдив и други големи градове? В Европата също. Само нашите главанаци, които взимат по една бала пари за калпавата си услуга, искат да поработват два пъти годишно. Правилно е човек да може да управлява финансите си. А това означава оперативно да променя разходите, когато има промени и в приходите. А тия само гледат как все по-неясно да става връзката между потребено количество и заплатена сума за това. Плюс всичко това е в нарушение на цяла поредица закони и наредби, като например ЗЗД. Абсолютно се пренебрегва изискването при търговска операция на продажба и покупка да има съгласието и на двете страни. Начисляването на лихви върху авансови плащания също е стъпка през просото. Но понеже нямаме държава и държавност, а на врата са ни стъпили изпечени мошеници, нямаме особен шанс за успех тук. Остава Страсбург...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Не мога да се начудя на интереса към това общо парно !!!!? Как може да има такава грамадна маса от ОВЦЕ за стригане !? Абе .......в очите ги гледат и ги лъжат и те продължават да си играят на математици със служителите на това дружество! Такива ги изритвам от вкъщи и ги пращам да си смятат у дома! Не ми харесва услугата им и точка! Егати заблудените хора са тия абонати !! Седнали да смятат и спорят експерти! Досега с тия пари, за толкова години, да си бяха построили собствени пароцентрали. :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
zdravko1
преди 11 години
Само приватизация и свободна конкуренция ще решат проблемите, всичко друго е само замазване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
por 221
преди 11 години
най добре за всички е да бъдат честни, добронамерени, НЕКРАДЯЩИ, по-високи доходи и ползуване на парното от всички абонати и отлична функция и контрол на социалното министерство--определяне на реален праг на бедност и социален такъв и оказване на помощ за отопление на всички реално нуждаещи се,, иначе трябва да може да не се плаща непозуването на парно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
MNN
преди 11 години
Има смисъл в това и поради тази причина няма да стане...Вариант А: 3 месеца в годината да плащаш по 100лв и ако си на пенсия или покрай коледните празници се чудиш откъде да ги извадиш, за да свържеш двата краяВариант Б: 12 месеца в годината плащаш по 25лв, което подпомага много по-добре семейния бюджетМесечните вноски се правят на база потреблението през предната година. На края на годината се измерва реално ползваното и се изравняват сметките. Сигурен съм, че 90+% от потребителите на парно не си сменят толкова често жилищата или маниера на отопление, т.е. знаят колко средно плащат. Е, естествено може да се случи топла или студена зима, но това никой не може да предвиди...За дистанционно отчитане - чудесна идея. Осъществяване - просто някой трябва да плати за топломерите и инсталирането им. Топлофикация не искат и нямат пари (а и те не са техни). Потребителите - като знам каква врява беше преди години за индивидуалните топломери...не го виждам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Това парно ще стане голям проблем за политиците скоро.Сега, ако не ползваш парно плащаш 100 лв./мес.Ако го използваш, плащаш суми по-високи от месечния наем!?!?!?!?!Така както излиза, когато клиент си купува апартамен, трябва да е на ясно, че ще даде повече пари за ТЕЦ, отколкото за апартамента! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още