IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилното решение за АЕЦ Белене е да бъде построена от външен инвеститор

Той ще поеме финансовото бреме на проекта и ще спомогне за качественото управление на централата, смята нашият читател Любомир Бандров

09:51 | 18.01.13 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правилното решение за АЕЦ Белене е да бъде построена от външен инвеститор

На въпроса да се строи ли втора АЕЦ в България не би могло да се отговори просто с да или не. Построяването на централата може до доведе до по-благоприятно развитие на нещата в страната, но също така може и да ги влоши много повече, ни пише студентът по Бизнес Администрация Любомир Бандров.

Истината е, че за да се вземе такова решение трябва да се вземат много фактори в предвид. А в момента тези фактори не са ясни, а някой от тях няма и да бъдат изяснени до самото започване на проекта, ако въобще се стигне до там, и както винаги накрая ще има изненади, смята той.

Няма нищо лошо в това правителството да се допитва до народа по особено важни за страната въпроси, какъвто е този. Проблемът обаче е в това, че хората не са запознати напълно с това какво ще последва, давайки гласа си. Повечето от тях не си дават сметка, че проектът е на стойност над 20% от БВП на България. Ако се наложи държавата да плаща по-голямата част от парите, това ще доведе до увеличение на външният дълг на страната ни с от 50% до 100%, а може и повече!

И ако произведената електроенергия не бъде продадена, тогава българското правителство ще бъде изправено пред проблем идентичен на този на Гърция (трябва да отбележа, че дългът на Гърция е десет пъти повече отколкото БВП на България). Ситуацията ще изглежда така: народът плаща лихви по кредит, даден за проект, който не се възвръща, за който народът сам е настоявал да се осъществи.

Дотук сигурно повечето читатели ще решат, че аз съм против АЕЦ „Белене“. Това не е така. И на мен ми се иска да гласувам с „ДА“ на референдума, но както казах информацията, която е дадена до момента, не е достатачна за да се вземе правилно решение. Всъщност това е и причината за мен да не отида да гласувам въобще.

Според мен, правилно решение би било централата да бъде построена, ако се намери външен инвеститор. Така страната ни ще прехвърли риска, малко или много, на чужди плещи. Друг плюс би бил фактът, че една компания, която си разбира от работата, ще спомогне за по-качественото управление на централата. Имаме много примери за държавни предприятия западащи поради лошо управление.

С две думи: има ли чужд инвеститор, ще има кой да бута тази централа напред, и да търси начини за възвръщане на инвестицията. Главният минус да имаме чужд инвеститор в централата е това, че ще трябва да бъдат договорени споразумения, с които държавата да може да регулира производството и продажбите, за да може проектът да е печеливш за българите, а не за някоя чуждестранна фирма, на която след това да се наложи да й плащаме скъпия ток. За това ще трябват много усилия и търпение.

Накрая моят извод е, че благоприятният ефект на АЕЦ „Белене“ върху българската икономика, така както си го представят хората с нови работни места и по-евтин ток, може да се получи когато имаме фирма инвеститор, която да поеме риска от плещите на данъкоплатците, но в същото време страната да има определен контрол, който няма да позволи своеволия от страна на инвеститора.

Смятате ли, че АЕЦ Белене може да бъде икономически изгоден проект? Очакваме позицията ви на info@investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 11 години
Партията БКП (БСП) е довела България до 6 (ШЕСТ) фалита между 1944-1990 г. и един през 1997 г. . Синовете и дъщерите на Бившото Политбюро в момента се опитва отново да ни вкарат в подобна схема . Аз не им вярвам ! п.п. 4 фалита по вътрешния и 2 по външния дълг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Пичове гледайте ГОЛЯМАТА КАРТИНКА, АЕЦ е само един фрагмент от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
Stefan_K._Koitchev
преди 11 години
Апропо! Искам да запитам, какво ще се случи ако на референдума кажем ДА и е валиден? Според мен нищо. Държавата ще каже, ОК ще строим, но без обвързване със срокове и конкретен проект, то и 7ми блок си е развитие на ядрената енергетика, чрез нова ядрена мощност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Аз от 2 дена пиша същите неща. Но има някакви фанатици АЕЦ та АЕЦ , без да споменават ЕРП-тата. Само това момче Румен се изказа с цифри, че цената му била скочила 30%+ последните месеци. Е защо скача бе?? Нали имаме АЕЦ в момента, и ще го имаме още 10 години. Всеки политик ти казва, че АЕЦа произвеждал ефтино. Аре аз сам навит на АЕЦ обаче тогава да изключим всики Зелени измамници от мрежата и да спрем да им плащаме, за да можем да потребяваме САМО евтината енергия от АЕЦ. Аз зелена не ща, щом ми е 5 пъти по-скъпа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
Stefan_K._Koitchev
преди 11 години
Напълно подкрепям статията. Ако иска някой да строй и да си я плати, да заповяда, като спазва разбира се всички норми и стандарти за безопасност. Държавата не трябва да се занимава с такива проекти, защото повечето хора на държавна служба, нямат друг интерес освен да им върви заплатата и стажа и няма да могат да управляват ефективно, такова голямо предприятие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Хехе това да не ти е банка бе? Това е модерната пропаганда too big to fail - анти пазарни концепции!Кво ще стане като фалира, той изобщо няма се допита до държавата - директно кредиторите му ще вземат активите. Недей бъркай нещата. А и каквото и да стане, да ти дадът един АЕЦ срещу нищо си е прекрасна сделка - проблема, че е приказка от 1001 нощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
aleksandar.nikolov
преди 11 години
Аз искам да попитам нещо, като правя уточнението, че не съм сигурен в това което твърдя.Искам да занам българските домакинства и фирми потребяват ли ток произведен от АЕЦ Козлодуй. Защото аз до колкото имам информация, основното потребление на страната се осигурява от ТЕЦ-овете, а АЕЦ Козлодуй предимно произвежда електроенергия за износ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
За мен хората, които заявяват, че няма да гласуват, само облагодетелстват политиците да продължат да ни мачкат. Тази апатия, която ни е обхванала, не е в полза на обществото. Нека покажем, че можем да управляваме държавата, и че политиците са такива, за да служат на обществото и неговите интереси, а не за да облагодетелстват себе си и кръговете около себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Ама разбира се! Частното си е най-добре! Друго си е частна клиника, частно училище, частна детска градина! За една бройка и да се радвате на частна магистрала, но пък си имате частни ЕРП-та и частни ВиК! Даже още по-добре е държавата да построи, а после да се откаже и да го хариже -я на концесия, я направо да го продаде "по пазарни цени" като БТК!Разбра се, че централа няма да има, разбра се и защо! Американците не дават да е руска! Това е! Като изгоним руснаците, като изядем солта и боя от тях, като си платим всичко, един ден на чисто ще цъфне и заветния частен инвеститор. Познайте откъде!И тогава референдуми? Да, да! хаха! Те не ни питаха за влизането във военни блокове и съюзи, за участие във войни, та ще ви пита некой за един АЕЦ, дето всички си казват, че народът не разбира! хахаха!Левски зел че написал в тефтерчето си на цяла страница "НАРОДЕ????" Какво ли е искал да каже с това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Частна АЕЦ? Отговор а ми на реферндума е НЕ! Частен АЕЦ, частни ЕРП-та , още нещо частно да искате? И ако е така къде е "енергийната" независимост, с която БСП толкоз облъчват хората? Енергийно си независим ама си в ръцете на частни интереси. Има предприятия и предприятия, вярно е че държавата трябва да се занимава с възможно най-малко неща, но това не е така за разпределението на основните ресурси. Даже от всичко друго да излезе държавата но да остане само в това - ток,нефт,газ,злато - ТОВА са държавни ресурси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още