IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: България ще оспори иска на "Росатом" и ще спечели

До изтичането на споразумението с руснаците не сме подписвали договори за изготвяне на атомните реактори, е заявил вицепремиерът в Москва

22:08 | 17.01.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дянков: България ще оспори иска на "Росатом" и ще спечели

България ще оспори иска на "Росатом" от 1 млрд. евро за отказа от АЕЦ "Белене" и е убедена, че ще спечели. Това е заявил пред руски медии вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на икономически форум в Москва. 

Националната електрическа компания на България, към която руската държавна корпорация "Росатом" предяви съдебен иск от 1 милиард евро, се подготвя да го оспори в съда. Това е заявил в кулоарите на икономическия форум, носещ името на Егор Гайдар, българският финансов министър, цитиран от „Интерфакс”.

По думите на Симеон Данков споразумението между двете компании е изтекло през март миналата година, като възложителят не е подписвал договори за изготвянето на реактори за блоковете на атомната централа, докато това споразумение е било все още действащо.

Агенцията припомня взетото от България през март 2012 г. решение да се откаже от строителството на АЕЦ "Белене". В отговор от "Росатом" предявиха иск, който според руската корпорация включва стойността на вече извършените по проекта дейности и оборудването с дълъг цикъл на производство, както и загубите от прекратяването на проекта.

Руските медии информират и за предстоящия в края на месеца референдум у нас за изграждането на нова ядрена централа в България.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 4
data
преди 11 години
То няма лошо , ама са объркали форума . Тук повечето хора могат да смятат и тъпотиите който ръсят от бтв не вървят . Стават смешни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 13
eldred
преди 11 години
Пишещите по шаблон червени агитатори по традиция изпълзяват навсякъде из родното интернет пространство в година на избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
RawSteel
преди 11 години
Къде го чете този доклад ти точно и може ли и ние да се светнем. Линкче нещо...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 18
rumen221
преди 11 години
СПОРЕД ДОКЛАДА НА HSBC:- Цената на АЕЦ-Белене, с подобренията, е 4,45 милиарда евро (1,39 милиарда платени) и остават за доплащане 3,06 милиарда евро, които НЕК може за вземе от ББР при лихва 2%..., а БНБ взема от ЕЦБ при лихва 0,4%...- Цената на Проекта Белене, за 60 години експлоатация, ремонти, плюс извеждане от експроатация до Зелена поляна е 10,3 милиарда евро- СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ТОКА ОТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ, СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ, Е 1,21 евроцента = 2,42 стотинки - Средна продажна цена за 60 години, с отчетена инфлация, е 7,5 евроцента- А на фото-тока ДНЕС е 36 стотинки, а след 60 години ще е 136 стотинки!!!- ПЕЧАЛБАТА ОТ ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ ЗА 60 ГОДИНИ Е 95-100 МИЛИАРДА ЕВРО!!!А най-голямата ГАВРА С КОФТИ МАТРЯЛА, Е:- Да можеш само след 3 години да имаш нещо, което е НАЙ-ДОБРОТО В ЕВРОПА и... да спреш строежа му, за да ми продаваш НАЙ-СКЪПИЯ възобновяем ток в Европа... това е:- ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ГАДОСТ И ПОДЛОСТ СПРЯМО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ... И НАЙ-ВЕЧЕ РАЗОРЯВАЩ УДАР ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Scrooge McDuck
преди 11 години
Да бе, булба ти не си пълен ***.Не.И заради такива болни мозъци, никога нищо няма да има национален интерес.***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
SEBULBA
преди 11 години
Ако загубя, губи цял народ, ако спечеля, печеля само Аз....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още