IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газдов: Има голям интерес към соларните панели на покрива на сградите

Тромавите процедури и инвестиционната несигурност пречат на развитието на тази ниша, смята председателят на Българската фотоволтаична асоциация

14:48 | 17.01.13 г. 13
<p>
	Соларните панели на покривите са бъдещето на индустрията. Снимка: ЕК</p>

Соларните панели на покривите са бъдещето на индустрията. Снимка: ЕК

До около 2 хил. евро на киловат е инвестицията за поставяне на фотоволтаичен панел на покрива на сграда, коментира пред Investor.bg председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов.
Той обясни, че в Европа вече е тенденция поставянето на такива инсталации, защото цената на така произведената „зелена“ енергия е по-ниска, отколкото закупена от мрежата.

Интересът към поставянето на соларните панели е огромен в цяла България. Желаещите обаче са поставени пред две основни трудности. От една страна тежките административни процедури, а от друга – инвестиционната несигурност.
„Много е трудно да се изчисли каква е рентабилността на тези панели“, коментира Газдов и посочи за пример решенията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„През септември ДКЕВР въведе такса за достъп, която намалява с до 39% от приходите на фотоволтаичните системи. Излиза така, че малките производители всъщност плащат, за да произвеждат чист ток“, обясни Газдов.

Той обаче изрази надежда, че тромавите административни процедури ще бъдат направени работещи. В сряда (17 януари) представителите на индустрията имаха среща с премиера Бойко Борисов, който заяви, че е „с две ръце за зелената енергия“, защото съоръженията сега са евтини. „Това действително е така, цените намаляха“, допълни още председателят на БФА.

В резултат на заявената подкрепа вече е започнала своята дейност работна група, която да облекчи процедурите. „Проблемът е, че има промени в Закона за устройството на териториите (ЗУТ) и на закона за възобновяемите енергийни източници, но не и в съответните подзаконови нормативни уредби, в които промени не са правени от десетина години“, обясни още Газдов.

Съответно – процедурата по поставянето на един фотоволтаичен панел на покрива е същата като за изграждане на комплекс или на енергийна централа, оплакаха се от индустрията. 

Газдов посочи още, че неговата асоциация е срещнала подкрепата на много политически партии срещу въведената такса за достъп до мрежата, която производителите на енергия от фотоволтаични централи трябва да плащат на електроразпределителните дружества. Той изрази надежда, че тази, по негови думи, несправедлива такса скоро ще отпадне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
RawSteel
преди 11 години
Мноо си *** СашеТока от панели вече е съизмерим с този от мрежата, (1700-2000Е / Кwp инсталирана). Не е нужно другите да плащат за този ток аз искам на колкото ми продава ЕРП-то на толкова да ми го и купува, просто да има лесна процедура да се включиш. Така просто ако произвеждаш повече в един момент от деня да ти се приспада за сметка на тока който после ще потребишДори съм навит да не ми плащат и 1ст отгоре а само като възможност да ми се приспадат Кв-тите произведен от мен ток без да ми изгарят ако не ги консумирам веднага.Отпада и нуждата от всякакви батерии при този вариант
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
Направо ме разплака този Газдов! И лошата държава пречи ли пречи на хората да си произвеждат евтин ток! *** наглото племе!Болката на тези нагляри не е в това, че хората не могат да си поставят панели на покрива, а че ако НЕК не им изкупува тока по 500-700 лв/мвч, далаверата не работи!Начи, докато съм на бачкане през деня, произвеждам и продавам ток на едни ***, дето са длъжни да ми го купуват на колкото аз кажа, нищо, че няма какво да го правят, щото и те произвеждат ток, а денем напоследък ток се харчи по-малко от нощем! После, като се върна вечер, искам пак те да ми доставят ток, ама 3-4 пъти по-евтин, щото иначе не е честно!Остава да се намери тоя ***, дето да се съгласи да вкара НЕК в тоя к^уркапан. Щото нема как АЕЦ и ТЕЦ да се пускат само вечер, нали...?Покривните фотоволтаици ще добият реалното си приложение едва след все още недаващата признаци на приближаване революция в съхранението на еленергия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още